« terug naar overzicht

Gelukkig Noroez!

Door Ben van Melick in Iran
21-3-2018

De lente is weer begonnen en dus is het vandaag de dag van Noroez! Dit is het Perzisch nieuwjaars- en voorjaarsfeest en betekent de terugkeer van zon en het licht.

Het dertien dagen durende feest staat net als ons Nieuwjaar voor een nieuw begin en wordt onder andere in Iran gevierd. Een paar weken voordat het nieuwe jaar begint, kondigt Hadji Firoez het nieuwe jaar aan. Deze zwart geschminkte boodschapper heeft wat weg van onze Zwarte Piet. Met zijn rode kostuum gaat Hadji Firoez zingend over straat om vreugde en het nieuws van het komende nieuwe jaar te verspreiden. Op de laatste woensdag voor het nieuwe jaar viert iedereen met elkaar feest en springen ze over vuur heen. Dit wordt gedaan om de negativiteit van het voorafgaande jaar af te sluiten.

Tijdens de Noroez vind je in de huizen van Iraniërs de Haft Sin: de zeven s’en. Volgens de Iraanse traditie moeten er zeven voorwerpen in huis komen die in het Farsi met de letter S beginnen:

1. Sabzeh: tarwe-, gerst- of linzespruiten, groeiend in een schaal – symboliseert wedergeboorte
2. Samanoe: een zoete pudding – symboliseert volmaaktheid
3. Sieb: appels – symboliseren schoonheid en gezondheid
4. Sendzjed: gedroogd fruit van de lotusboom – symboliseert liefde
5. Sir: knoflook – symboliseert genezing
6. Somaq: bessen – symboliseren de kleur van de zon en de overwinning van het goede op het kwade
7. Serkeh: azijn – symboliseert ouderdom en geduld

Daarnaast worden ook symbolische voorwerpen in huis neergezet als kaarsen (staan voor geluk), een goudvis (staat symbool voor het leven), een sinaasappel (staat voor het heelal), munten (staan voor rijkdom en voorspoed) en geschilderde eieren (voor de vruchtbaarheid).

Op dertiende en laatste dag van het feest gaat iedereen met de hele familie naar buiten om te picknicken. Omdat 13 een ongeluksgetal is, brengen de meeste mensen deze dag het liefst met vrienden en familie door. Ook wordt op deze dag door veel mensen een wens gedaan. Ze knopen kattengras aan elkaar en gooien dit vervolgens in open water om hun wens uit te laten komen.

Gelukkig Noroez!

P.s. Zelf een keer Iran ontdekken? Bekijk dan eens onze rondreis van 10 dagen door dit land. >>


Deze symbolische voorwerpen vind je in de huizen van Iraniërs tijdens Noroez.