Anna & Henk in Iran

20 oktober 2015

Afgelopen september zijn reizigers Anna & Henk Lensvelt met Middenoostenreizen.com naar Iran gereisd. Wij vroegen ze naar hun reiservaringen en ontvingen deze super enthousiaste en leuk reactie.

Voorbereiding van de reis naar Iran 

In september 2015 hebben wij via Middenoostenreizen.com een rondreis op individuele basis door Iran geboekt. Rob heeft uitgebreid de tijd genomen om ons op (zeer!) enthousiaste wijze voor te lichten over deze bijzondere bestemming en de bezienswaardigheden aldaar. Uiteindelijk zijn we tot een prachtig reisprogramma gekomen. Ook de verdere afhandeling van de reis is uitstekend verlopen. Alle papieren waren (ruim) op tijd in ons bezit. Verder was op de bestemming ook alles tot in de puntjes geregeld. Kortom, we kunnen iedereen aanbevelen een reis te boeken via Middenoostenreizen, alsook de reisbestemming Iran! 

Met betrekking tot Iran kunnen we zeggen dat we geen seconde spijt hebben van deze reisbestemming! Nou ja, alleen dan dat we niet eerder zijn gegaan… Nooit eerder hebben we ons ergens zo welkom gevoeld. De bevolking is echt ontzettend vriendelijk. Je wordt overal (zelfs in de grote(re) steden) aangesproken en welkom geheten. Oh ja, en daarnaast is er ook nog veel moois te zien!

In onze reis hebben we de volgende steden bezocht: Shiraz, Kerman, Yazd, Esfahan, Kashan en Teheran. Hierbij een verslag van onze ervaringen.

Shiraz & omgeving 

In en rondom Shiraz hebben we wat mooie en bijzondere dingen bezocht en ervaren. In Shiraz zelf hebben we de graftombes van bekende dichters (waar Shiraz om bekend staat) bezocht. De meest populaire dichter was Hafez. Iraniërs kunnen zijn gedichten zo voordragen, hetgeen ook veelvuldig gebeurt bij de Tombe van Hafez. Dergelijke voordrachten geschieden op een wat zangerige/theatrale wijze. Daardoor klinkt het al (gauw) fantastisch zonder dat je er ook maar een woord van begrijpt! Gelukkig deed de vertaling door onze gids in het Engels geen afbreuk aan het voorgaande ;-).

Verder hebben we in Shiraz ook de grootste mall van Iran bezocht (staat volgens onze gids in de top 6 van de wereld). Was erg leuk om zo ook wat van het ‘moderne’ Iran te zien! We hebben ook gezien dat de Iraniërs erg zuinig op hun spullen zijn. Zo zie je overal dat elektronische apparaten nog voorzien zijn van de folies en stickers die er bij aflevering op zitten. Ook zijn veel autoportieren (nog van de aflevering) voorzien van een soort kleine stootkussentjes en beschermfolies.

Tombe van Hafez

Verder hebben wij Persepolis en Necropolis (beide in de omgeving van Shiraz) bezocht. In Persepolis zijn restanten te vinden van een stad die rond 520 AD is opgericht (en grotendeels is verwoest rond 330 AD door Alexander de Grote). Er zijn mooie reliëfs en poorten te zien. Ook wij waren in Persepolis een attractie, aangezien een groep schoolkinderen (10-16 jr) die daar naartoe op excursie waren hun Engels graag met ons wilden oefenen en na afloop daarvan met ons op de foto wilden.

Necropolis, Iran

Kerman

Vanuit Shiraz was het een lange weg (ongeveer 500 km) naar de volgende plaats van onze reis: Kerman. Onderweg daar naartoe hebben we afwisselende (berg)landschappen gezien. De weg naar Kerman verliep niet geheel vlekkeloos (hier geen stakende agenten voor een betere cao) ze stonden op veel plaatsen onderweg (pakweg iedere 5 km) te controleren met laserguns/flitsapparatuur. Onze gids reed op een bepaald moment 15 km te hard. Dat zou hem een bekeuring en punt op zijn rijbewijs kosten. De agent was echter erg verheugd om ons toeristen te zien en zou het vervelend vinden dat wij een negatieve herinnering aan zijn land zouden overhouden, waarop hij de overtreding door de vingers wilde zien. (Uiteraard valt niet uit te sluiten dat hij dit anders niet ook had gedaan, maar toch).

Verder was de agent erg enthousiast over Nederland, dat hij kende van de bloemen. Het is daaraan goed merkbaar dat het land geruime tijd geïsoleerd is geweest van het Westen. In alle reeds door ons bezochte landen is namelijk het eerste wat men zegt als ze vernemen dat we uit Nederland komen: voetbal, Gullit, Hiddink enz. enz.. Zo niet hier dus… Met de huidige stand van zaken van het Nederlandse team in de aanloop naar het EK van 2016 misschien maar beter ook… 

In de omgeving van Kerman hebben we de Kaloets (rotsformaties) bezocht. Weer een mooie rit er naartoe door de bergen. Eenmaal aangekomen was het een oase van rust. Weliswaar warm, maar het waaide er flink (waar de rotsformaties per slot van rekening ook door zijn ontstaan), waardoor het goed te doen was. Het was er prachtig!! En voor de ECHTE woestijnervaring hebben op aanraden van onze gids een stuk blootsvoets afgelegd…

Kaloets, rotsformaties in Iran
Kaloets, rotsformaties in Iran

Op naar Yazd & Esfahan

Yazd is een van de steden langs de oude zijderoute. De highlights van de stad zijn onder meer de Tempel of Fire; heiligdom van het Zoroastrisme wat het heilige vuur (dat in dit geval al ruim 1.500 jaar zou branden) herbergt, de Jameh Moskee en de Towers of Silence; een begraafplaats voor zoroastristen die daar, eenmaal overleden, in de open lucht worden achtergelaten om kaal te worden gegeten door de gieren (en andere dieren). Op dit moment kunnen volgelingen van dit geloof alleen nog in India op dergelijke wijze worden begraven. In de avond zijn we de oude stad in geweest waar we door de smalle straatjes en steegjes hebben rondgedwaald en waar we, onder het genot van live sitarmuziek, thee hebben gedronken op een dakterras met mooi uitzicht.

Temple of Fire, Yazd, Iran
Jameh Mosque in Yazd

Vervolgens bracht onze reis ons in Esfahan. We hebben daar zo’n beetje alle highlights bezocht die deze stad te bieden heeft: paleizen, moskeeën, tuinen, de bruggen waar de stad om bekend staat (waar, voor de kijkers van Onze man in Teheran, nog steeds geen water onderdoor stroomt…) en bazaars (waar niet veel naar onze gading te vinden was (alles blinkt en glimt). Dat scheelde weer ruimte in de koffers).

Verder hebben we daar, voor de afwisseling, een keer geen traditionele Iraanse lunch genoten, maar zijn we naar the Kentucky house geweest (kopie van KFC, zo zijn er verder kopieën van McDonalds (Mash Donalds, Pizza Hut (Pizza Hat) enzovoort). Ook hebben we thee gedronken in een wat curieus uitziend zaakje in een achteraf steegje wat werkelijk van boven tot onder bezaaid was met allerhande lampen (olielampen tot zaklampen en alles wat daar tussen zit) en andere willekeurige rommel. (voor de (oud-) Bosschenaren onder jullie kan dit het best worden omschreven als café het Bonte Palet in XXL-versie). 

Daarna stond Kashan op het programma. Dit is de oudste stad van Iran (ergens tussen 5.000 en 6.000 jaar oud) en de stad van rozenwater. In Kashan hebben we, onder meer een mooie tuin bezocht (Fin Gardens, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat) en hebben daar ’s avonds door het oude centrum gewandeld. Verder logeerden we er in een prachtige oude tot hotel omgebouwde koopmanswoning.

Eindpunt Teheran

En toen bereikten wij het eindpunt van onze reis: Teheran (en omgeving). Onderweg naar Teheran hebben we een bezoek gebracht aan de heilige stad Qom, waar de Ayatollahs zetelen en aan het mausoleum van Ayatollah Khomeini. In Teheran hebben we onder andere een bezoek gebracht aan het museum of contemporary art, het Golestan paleis, de bazaar en het Ebrat museum (voormalige gevangenis voor politiek gevangenen). Verder klopt alles wat ze zeggen over smog in relatie tot Teheran. Misschien dat Daan Rozengaarde ook daar zo’n smogtoren kan plaatsen. Gelukkig stond een bezoek aan de bergen (Dizin) op het programma, zodat we (op tijd) weer wat frisse lucht konden inademen!

Alle foto’s in dit reisverslag zijn eigendom van Henk & Anna Lensvelt

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Iran