« terug naar overzicht

In de zomer naar Iran?

Door Rob van Helvoort in Iran
15-7-2019

Tijdens de zomermaanden naar Iran reizen? Dat is wellicht niet de eerste periode waaraan je denkt wanneer je een reis naar dit bijzondere land aan het plannen bent. Logisch, want in de zomer kan het op sommige plekken erg warm worden. In de zomer van 2019 stapten we op het vliegtuig naar de Islamtische…

Politieke spanning – wel of niet gaan?

Het punt over Politieke spanning heb ik al lang achter me gelaten. Voor Middenoostenreizen.com heb ik door het hele Midden-Oosten gereisd terwijl men in Nederlandse media steevast bericht over brandhaarden, conflict gebieden en oorlog. Het is niet te ontkennen dat het Midden-Oosten geen vergelijkbaar gebied is met de EU, maar onveilig is iets anders. Tijdens mijn reizen door Iran, of andere Midden-Oosterse gebieden heb ik me nooit onveilig gevoeld. Mensen zijn vriendelijk en als je jezelf lokaal laat informeren over waar je wel en niet heen kunt gaan heb je de meeste actuele info. Een leuk voorbeeld hiervan is het prachtige Baalbek in Libanon. Volgens de Nederlandse overheid kan hier sinds voorjaar 2019 weer naar toe gereisd worden, terwijl we hier al jaren naar toe gaan en hier toeristen uit allerlei landen tegen komen. Een fantastisch gebied, wat ten onrechte lange tijd als onveilig te boek heeft gestaan.

Tijdens de zomermaanden naar Iran?

Eerlijk is eerlijk, als je niet aan de zomer gebonden bent is het voor- of najaar een betere tijd om naar Iran te reizen. Echter is het ook goed te doen tijdens de zomermaanden en zijn er ook wat voordelen voor een reis tijdens deze periode. Onze reis begint dit keer in Teheran. Deze stad is massaal, groot en warm. Maar er zijn hier een aantal niet te missen plekken om te bezoeken.  In de stad Teheran kun je jezelf het best verplaatsen met de Metro, die ook gelijk verkoeling biedt doordat je onder de grond bent. Voor Teheran is het aan te raden wanneer je in de zomer reist om in alle vroegte de grote Bazaar en Downtown Teheran te bezoeken. Zo houdt je in de middag tijd over om naar he Paleis van de Sjah te gaan. Dit is aan de rand van de stad gelegen en hieromheen is een lekker park. Veel schaduw, wat hoger gelegen dus een lekkere plek om de dag te eindigen.

Wanneer je de stad Teheran achter je laat is het afhankelijk waar je naar toe gaat, omdat Iran erg uitgestrekt is ken het grote verschillen in klimaat. In de bergen is het heerlijk in de zomer, veel rijke Irani’s hebben hier zomerhuizen om aan de hitte van Teheran te ontsnappen. Voor de zomer is het aan te raden het Noord-Westelijke deel van Iran te bezoeken. Je kan dus makkelijk een drie weekse reis samenstellen door Iran voor de zomermaanden. Het mooie groene Iraans-Azerbeidjan en Koerdistan is goed te combineren met een reis naar Teheran en Isfahan. Een complete reis waarbij je weinig last hebt van de hitte.

Gebieden die zuidelijker liggen zijn ook te bezoeken in de zomer, maar het wordt hier een stuk warmer. Waarbij je moet denken aan 40 graden overdag. Het is goed hier rekening mee te houden tijdens een reis in de zomer. Je kan tot 13:00 in de middag prima de stad in, daarna wordt het erg warm om echt actief te zijn. Gebieden die je beter ‘’links’’ kunt laten liggen in de zomer zijn de gebieden rondom Kerman. ( heetste plek ter wereld. )

Voordelen van reizen in de zomer?

Naast de temperatuur zijn er ook voordelen aan reizen in de zomer. Zo kom je geen andere toeristen tegen en is het in veel accommodaties laagseizoen. Hierdoor is het erg goedkoop in deze periode te reizen en kom je gemakkelijk in contact met de lokale bevolking in het land. Als je de reis goed plant, zelf of in samenwerking met een van onze Iran- Specialisten is het dus zeker goed te doen om in de zomer naar het land te gaan

De voordelen om te reizen in de zomer in Iran op een rijtje
1. de Noord- westelijke gebieden zijn goed te bereizen. Hierdoor heb je een unieke reis i.c.m. Teheran
2. Het is goedkoop omdat het laag seizoen is
3. Het is rustig om dat er geen andere toeristen zijn
4. Met een goede planning voor de rondreis heb je weinig last van de warmte.


Neem vrijblijvend contact met ons op voor het samenstellen van jouw ideale reis naar Iran »

« terug naar overzicht

Ontdek Oman in de zomer

Door Ben van Melick in Oman
4-7-2019

Ook in de zomer is Oman een goed idee. Reis mee naar het groene zuiden van het sultanaat, het verbazingwekkende Salalah.

Het Midden-Oosten heeft zoveel meer te bieden dan uitgestrekte woestijnen. In het zuiden van Oman ligt Salalah en tijdens het Khareef (moesson) seizoen van juni tot september, wordt het een bloeiende en groene oase. De regio is met recht een van de mooiste landschappen van het Midden-Oosten.

Er zijn veel activiteiten en unieke plekken om te bezoeken in Salalah. Zo mag je als reiziger naar Oman de prachtige watervallen van Wadi Darbat zeker niet missen. En de kustlijn in deze regio mag je niet overslaan. Een andere verplichte tussenstop in Salalah is Ayn Khor. Deze ongelooflijke waterval met kristalhelder water verzameld in een turquoise zwembad is een niet te missen plek voor alle liefhebbers van avontuur.

Waar wacht je nog op? Reis deze zomer nog naar het groene zuiden van Oman!


Bekijk hier al onze reizen naar Oman »

« terug naar overzicht

Grensovergang Israël en Jordanië

Door Rob van Helvoort in Israël
10-4-2019

Wanneer je een reis maakt door Israël en Jordanië, passeer je uiteraard de grens tussen beide landen. Reizen tussen Israël en Jordanië is mogelijk zonder veel problemen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Laatste update: 10 april 2019

Veel informatie op internet omtrent het oversteken van de grens tussen Israël en Jordanië is tegenstrijdig, incompleet of gedateerd. Daarom hier een overzichtelijk, up-to-date en compleet antwoord over de drie grensovergangen tussen beide landen in het Midden-Oosten.

Geldigheid paspoort voor Israël en Jordanië

Op de eerste plaats dien je natuurlijk voor zowel Israël als Jordanië te beschikken over een geldig identiteitsbewijs. Voor beide landen geldt dat je internationale paspoort na terugkomst nog minimaal een half jaar geldig moet zijn. Zorg dus altijd dat je paspoort aan deze eis voldoet, anders kom je het land van bestemming niet eens in!

Visumprocedure en kosten visum Jordanië

Voor een reis naar Jordanië heb je een visum nodig. Wanneer je vanuit Israël het land binnen komt, heb je een drietal mogelijkheden: je bent in het bezit van een Visa Manifest, de Jordan Pass of geen van beiden.

 • Een Visa Manifest kun je regelen bij een reisorganisatie als Middenoostenreizen.com. Belangrijke vereiste hiervoor is dat je langer dan drie nachten in Jordanië verblijft.
 • Ben je in het bezit van een Jordan Pass? Ook dan hoef je niet te betalen voor het visum van Jordanië. Zorg wel dat deze Jordan Pass op jouw naam staat, anders moet je alsnog voor het visum betalen.
 • Heb je geen van beide? Dan kost het Jordanië visum 40 Jordaanse dinar (JOD), omgerekend zo’n 50 euro.

Meer informatie over het visum voor Jordanië lees je hier.

Drie grensovergangen tussen Israël en Jordanië

Reizen via het land van Israël naar Jordanië is de meest voordelige optie. Houd er rekening mee dat men in Israël aan de grens veel vragen kan stellen over je reis, verblijf en thuissituatie. Reis je door Israël met een huurauto? Let er dan op dat je hiermee niet de grens kunt oversteken. In Jordanië dien je dus opnieuw een auto te huren.

De landen hebben drie grensovergangen die we hieronder van noord naar zuid zullen toelichten.

Grensovergang 1: Jordan River Crossing (Beet She'an – Sheikh Hussein Bridge)

De meest noordelijke grensovergang tussen deze twee landen is de meest onbekende en daarom vrij rustig. Bij het stadje Beet She'an kun je vanuit Israël de grens met Jordanië passeren. Deze overgang kun je het beste gebruiken als je vanuit het noorden van Israël komt en verder wilt reizen naar Jordanië.

 • Hoe kom je hier?
  De grensovergang is vanuit Israël niet met het openbaar vervoer te bereiken. Je moet hier met de taxi of je moet een transfer regelen vanuit de plek waar je verblijft.
 • Verlaten Israël
  Wanneer je Israël verlaat, betaal je een exit fee van 102 Israëlische sjekel (ILS). Dit is omgerekend zo’n 25 euro. Vervolgens ga je door de douane en ontvang je een Israël exit ticket. Bewaar dit goed als je slechts voor enkele dagen naar Jordanië gaat en weer terugreist naar Israël! Vervolgens stap je op de bus naar de Jordaanse kant van de grens. Dit ritje van pakweg twee minuten kost je 10 ILS, zo’n €2,50.
 • Aankomst Jordanië
  Je bent nu aan de Jordaanse kant van de grens. Hier volgt de hierboven beschreven visumprocedure voor Jordanië.
 • Verder reizen
  Als je vanuit hier verder wilt reizen, dien je vooraf een transfer te regelen of ter plekke een taxi te nemen. Aan deze kant van de grens is geen openbaar vervoer en de dichtstbijzijnde stad ligt 15 kilometer verderop. De reistijd naar Amman is vanuit hier nog ongeveer twee uur.
 • Openingstijden
  De Jordan River Crossing is op zondag tot en met donderdag geopend van 7:00 tot 20:30. Op vrijdag en zaterdag is deze open tussen 8:30 en 18:30. Tijdens feestdagen kan de grensovergang gesloten of beperkt geopend zijn. De meest actuele informatie en openingstijden vind je hier.

Grensovergang 2: Allenby Bridge – King Hussein Bridge

Dit is de grenscontrole die tussen Jeruzalem en Amman ligt. Hemelsbreed liggen beide steden nog geen 150 kilometer van elkaar af, maar toch duurt een reis via deze weg vaak erg lang. Houd rekening met een reistijd van zeker drie tot vijf uur!

Deze brug over de rivier de Jordaan verbindt Jericho op de Westelijke Jordaanoever met Jordanië. Omdat de grenspost in Palestijns gebied ligt, mogen Israëlische burgers deze overgang niet gebruiken. Wel wordt de grens door Israël gecontroleerd.

 • Hoe kom je hier?
  De grensovergang is vanuit Israël niet met het openbaar vervoer te bereiken. Vanuit Jeruzalem duurt de rit per taxi of transfer naar de Allenby grensovergang ongeveer een uur.
 • Verlaten Israël
  Wanneer je Israël verlaat, betaal je een exit fee van 177 ILS. Dit is omgerekend een kleine 45 euro. Vervolgens ga je door de douane en ontvang je een Israël exit ticket. Bewaar dit goed als je slechts voor enkele dagen naar Jordanië gaat en weer terugreist naar Israël! Nadat je de douane bent gepasseerd, stap je bij het busstation op de bus. Hier betaal je 10 ILS per passagier en 5 ILS voor iedere koffer die je bij je hebt. Tijdens de busrit van ongeveer een kwartier stapt halverwege een Jordaanse soldaat in om je paspoort te controleren. Zorg dus dat je deze bij de hand houdt. Een tweede en veel snellere manier is om de brug met een privétransfer over te steken. Dit dien je echter wel vooraf via een reisorganisatie te regelen.
 • Aankomst Jordanië
  Eenmaal aangekomen aan de Jordaanse kant van de grens, volgt de hierboven beschreven visumprocedure voor Jordanië.
 • Verder reizen
  Ook aan de Jordaanse kant van de grens vind je geen openbaar vervoer. Regel dan ook vooraf een transfer of neem ter plekke een taxi. Vanuit hier is het nog ongeveer een uur rijden naar de hoofdstad Amman of amper een half uur naar de Dode Zee.
 • Openingstijden
  De grenscontrole bij de King Hussein Bridge is op zondag tot en met donderdag geopend van 8:00 tot 21:00. Op vrijdag en zaterdag is deze open tussen 8:00 en 12:00. Tijdens feestdagen kan de grensovergang gesloten of beperkt geopend zijn. De meest actuele informatie en openingstijden vind je hier.

Grensovergang 3: Eilat – Aqaba

De derde en meest zuidelijke optie om de grens tussen Israël en Jordanië over te steken, is de Yitzhak Rabin of ook wel Wadi Araba Border Crossing. De grensovergang ligt ingeklemd tussen de steden Eilat in Israël en Aqaba in Jordanië. Dit is de meest snelle en eenvoudige manier en tevens de enige grensovergang waarbij je lopend van het ene naar het andere land gaat. Met name toeristen maken hier veel gebruik van.

 • Hoe kom je hier?
  De grensovergang is vanuit Israël niet met het openbaar vervoer te bereiken. Regel dus een taxi of transfer.
 • Verlaten Israël
  Wanneer je Israël verlaat, betaal je een exit fee van 102 ILS. Dit is omgerekend zo’n 25 euro. Vervolgens ga je door de douane en ontvang je een Israël exit ticket. Bewaar dit goed als je slechts voor enkele dagen naar Jordanië gaat en weer terugreist naar Israël! Vervolgens loop je naar de Jordaanse kant van de grens.
 • Aankomst Jordanië
  Je bent nu aan de Jordaanse kant van de grens. Hier volgt de hierboven beschreven visumprocedure voor Jordanië.
 • Verder reizen
  Als je vanuit hier verder wilt reizen, dien je vooraf een transfer te regelen of ter plekke een taxi te nemen.
 • Openingstijden
  De grenscontrole tussen Eilat en Aqaba is op zondag tot en met donderdag geopend van 6:30 tot 20:00. Op vrijdag en zaterdag is deze open tussen 8:00 en 20:00. Tijdens feestdagen kan de grensovergang gesloten of beperkt geopend zijn. De meest actuele informatie en openingstijden vind je hier.

Onbezorgd de grens oversteken

Bij alle drie de grensovergangen tussen Israël en Jordanië werken wij al jaren met lokale grensmedewerkers: onze meet & assist crew. Zij halen je op bij je accommodatie en begeleiden je door de grensprocedures. Dit regelen we uiteraard aan zowel de Israëlische als de Jordaanse kant van de grens. Zo ga je onbezorgd op reis en hoef je je verder nergens druk om te maken.

Vliegen van Israël naar Jordanië relatief duur

Uiteraard is het mogelijk om te vliegen van Israël naar Jordanië of omgekeerd. Je vliegt dan met Royal Jordanian van Tel Aviv naar Amman. Deze tweemaal dagelijkse vlucht is relatief prijzig, omdat de vliegtuigmaatschappij een monopoliepositie heeft op deze verbinding.


Heb je interesse om op reis te gaan naar een van beide landen? Bekijk hier het aanbod aan reizen naar Israël en Jordanië »

« terug naar overzicht

Is Iran veilig als reisbestemming?

Door Ben van Melick in Iran
2-4-2019

Is het veilig om naar Iran te reizen? Het is een van de meest gestelde vragen van mensen die naar Iran op vakantie willen gaan. Als Iran-specialist houden we de actuele veiligheidssituatie en het reisadvies van Iran dagelijks goed in de gaten.

Laatste update reisadvies: 26 juni 2019

Ondanks dat Iran vaak negatief in het nieuws komt, is Iran wel degelijk een veilig land voor een rondreis. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Iran een positief reisadvies en daarom kun je hier prima naartoe. Wel is er politieke en militaire spanning tussen Iran en landen in de regio en de Verenigde Staten. Daarom wordt het afgeraden om richting de kuststrook met de Perzische Golf te reizen.

Door onze nauwe en intensieve samenwerking met lokale partners blijven wij bovendien dagelijks up to date over de veiligheidssituatie van Iran. Voor een reis naar Iran geldt nog altijd hetzelfde advies als bijvoorbeeld voor een vakantie naar Argentinië of Bali: er zijn lichte veiligheidsrisico's.

Het binnenland van Iran en steden als Shiraz, Yazd en Isfahan zijn prima te bezoeken. Ook de hoofdstad Teheran is veilig om naartoe te reizen. Als toerist moet je in Iran wel opletten in het verkeer. Dit kan erg chaotisch zijn en soms lijkt het net of er geen verkeersregels zijn. Ook al zijn er zebrapaden, hier wordt vaak niet naar gekeken door bestuurders en je dient daarom ook goed op te letten bij het oversteken van wegen.

Er zijn ook enkele gebieden in Iran waar je als toerist niet heen moet gaan tijdens een rondreis. Zo wordt het afgeraden om de kuststrook met de Perzische Golf, het grensgebied met Irak in het uiterste westen en het grensgebied met Afghanistan in het oosten te bezoeken. Ook kun je het uiterste zuidoosten van Iran bij de grens met Pakistan beter vermijden.

Kortom, Iran is een veilig land om naartoe te reizen en er is dus een positief reisadvies, zolang je de grensgebieden vermijdt. Je kunt dus prima een vakantie boeken naar het oude Perzië, de bevolking is zeer vriendelijk en het land zelf is prachtig! Tip: blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse en vraag ons of je hotel ter plekke om informatie.


Bekijk hier ons aanbod aan rondreizen naar Iran »

« terug naar overzicht

Carnaval in Israël: Poerim

Door Ben van Melick in Israël
1-3-2019

Het zuiden van Nederland kijkt ieder jaar reikhalzend uit naar carnaval. Vind je dit verkleedfestijn wel leuk, maar heb je het in Nederland wel een beetje gezien? Reis dan eens naar Israël tijdens het Poerimfeest!

Poerim is een joods feest en lijkt wel een beetje op carnaval. Het is een uitbundig en vrolijk feest met een historisch karakter. De geschiedenis van het feest gaat terug naar de tijd dat het Joodse volk onderdaan van het Perzische rijk was, zo'n 2.500 jaar geleden. In Israël vieren ze tijdens Poerim het moedige optreden van koningin Ester die weet te voorkomen dat er genocide wordt gepleegd op het joodse volk. Ondanks de heftige historie, heeft het feest een uitbundig en vreugdevol karakter en draait het om het zingen van vrolijke liedjes en verkleedpartijen.

Een onderdeel van de plezierige festiviteiten is de gewoonte om geschenken aan vrienden en buren te geven en het gebruik om geld te schenken aan de armen. Ook worden er lekkernijen aan elkaar gegeven en gegeten, waaronder traditionele driehoekige koekjes gevuld met papaverzaadjes en allerlei zoetigheden. Het dragen van maskers en het verkleden stamt uit de middeleeuwen en werd beïnvloed door lokale carnavalgewoonten. Met name kinderen hebben natuurlijk speciale belangstelling voor dit onderdeel van Poerim en lopen verkleed door de straten.

De dagen voorafgaand aan het feest en vooral op de dag van Poerim zelf hangt er in Israël een blije en luchtige sfeer. Er zijn poerimoptochten vol gekostumeerde kinderen en volwassenen. In eerste instante vond dit alleen plaats in Tel Aviv, maar vandaag de dag zijn er door heel Israël soortgelijke optochten.

Het Poerimfeest vindt in 2019 plaats van 's avonds 20 maart tot 's avonds 21 maart.Benieuwd naar dit festival? Of wil je zelf een keer op reis naar Israël? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.