Verken de oude Romeinse stad Jerash

15 mei 2023

Als je van historie houdt, dan is Jerash een absolute must-visit bestemming. Deze oude stad ligt in het noorden van Jordanië en is een van de best bewaarde Romeinse steden ter wereld. De stad staat bekend om indrukwekkende ruïnes en goed bewaarde architectuur.


De geschiedenis van Jerash

Oorspronkelijk is de stad Jerash gesticht door de Grieken in de 4e eeuw voor Christus. Later werd deze stad een belangrijk onderdeel van het Romeinse Rijk en stond deze stad bekend als Gerasa. Het werd een belangrijk knooppunt van cultuur en handel in de regio, met een bloeiende bevolking en indrukwekkende architectuur. Vele bouwwerken werden er opgericht in Jerash tijdens de Romeinse heerschappij, zoals theaters, pleinen, tempels, badhuizen en boogpoorten. De meeste structuren zijn nog steeds bewaard gebleven en vormen de belangrijkste bezienswaardigheden van Jerash.

Bezienswaardigheden

In de oude stad Jerash kun je de vele bouwwerken uit de Romeinse tijd bewonderen. Met name de zuilenstraten zijn in deze stad goed bewaard gebleven. Beleef het Romeinse gevoel wanneer je door de straat Cardo Maximus loopt. Het biedt een indrukwekkend zicht met zijn zuilen omzoomde paden die zich uitstrekken over bijna een kilometer lang.

Begin de wandeling bij een van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze Romeinse stad, namelijk de Hadrianuspoort. Deze triomfboog is gebouwd ter ere van de keizer Hadrianus in 129 na Christus. Als je verder loopt kom je uit bij de South Gate. Het gebied binnen deze poort diende vroeger als marktplaats.

Jordanië Jerash Forum
Forum, Jerash

Breng daarnaast zeker een bezoek aan het Hippodroom, een groot Romeins stadion waar plaats was voor meer dan 15.000 toeschouwers. Hier vonden gladiatorengevechten en wagenrennen plaats. Daarnaast is het Ovaal Forum een hoogtepunt die je niet mag missen, een groot plein omgeven door zuilen en omringd door indrukwekkende gebouwen. Deze plek was het hart van het sociale en economische leven in de stad. Bovendien vind je hier de Tempel van Zeus, die nog deels overeind staat. Deze tempel heeft indrukwekkende details en inscripties. Naast deze tempel vind je het South Theater, een amfitheater met plek voor 3.000 toeschouwers. Tot heden vinden hier optredens plaats, zo treden hier lokale doedelzakspelers op. Achter het podium vind je verschillende zuilen en doorgangen. Bovendien is aan de noordelijke zijde van deze stad ook een theater te vinden. Dit theater is wel kleiner, maar zeker niet minder mooi. Het geeft je een prachtig uitzicht over de stad, wanneer je je op het bovenste deel van het theater bevindt.

Hoe kun je het best deze stad bezoeken en wanneer?

Op ongeveer 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Amman ligt de oude stad Jerash. Hoe noordelijker je rijdt, hoe groener het wordt onderweg. Deze stad is gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer.

Bekijk hier de actuele openingstijden van Jerash.

Verder vindt er in juli het Jerash Festival plaats. Dit festival duurt 2 weken, waarbij de oude stad verandert in een van de grootste culturele evenementen van Jordanië. Jaarlijks trekt het duizenden bezoekers. Tijdens dit festival wordt de Jordaanse cultuur gevierd door middel van muziek, dans, theater en andere culturele evenementen.


Nieuwsgierig geworden naar een rondreis door Jordanië? Bekijk hier alle reizen naar Jordanië.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië