Turtles by night Oman

25 mei 2021

Duizenden schildpadden migreren elke zomer door de Rode Zee en vanaf Somalië richting Oman. Eenmaal aangekomen leggen ze daar hun eieren op het strand. Ongeveer 55 dagen later kruipen de kleine schildpadden uit hun ei en beginnen ze hun tocht naar de zee. Het nestelen van de moeder schildpad of de geboorte van haar baby’s zijn populair onder reizigers. Het gebeurt allemaal ‘s nachts, maar het is het zeker waard om hiervoor je bed uit te komen. 

Waar kun je schildpadden spotten in Oman?

De populairste plek om schildpadden te zien in Oman is Ras al-Jinz. Deze kustplaats ligt op zo’n 4 uur van de hoofdstad Muscat en is het meest oostelijke punt van het Arabische schiereiland. Bij het Ras al-Jinz schildpaddenreservaat kun je een pakket kopen waarbij de excursie bij de overnachting is inbegrepen. Je verblijft in een hotel of luxe eco-tent en gaat laat op de avond of heel vroeg in de ochtend op pad om de schildpadden te spotten. De vroege tour is het meest aan te raden omdat je dan waarschijnlijk met een klein groepje zal zijn. Zo is het wat rustiger en heb je meer tijd om de schildpadden te bekijken. Tijdens de tour kun je de geboorte van de schildpadden mee maken, maar ook het leggen van eieren. Het hotel van Ras-al-Jinz is niet het meest sfeervolle hotel maar dit heeft een reden. Wanneer schildpadden uit hun ei kruipen moeten ze bij het water zien te komen, maar ze gaan af op licht. Als er fel licht van het hotel aan het strand komt, gaan de schildpadden dus de verkeerde kant op.

Tip: Wil je schildpadden spotten in Ras al-Jinz? check de reis Avontuurlijk Oman. Deze reis is uit te breiden met een excursie naar Ras al-Jinz, inclusief de overnachting. In Ras al-Jinz ga je in de avond onder leiding van een ranger op excursie naar de broedplaats van de zeeschildpadden. 

Het schildpadden reservaat van Ras al-Jinz

Het schildpadden reservaat van Ras al-Jinz

Tips voor verantwoord toerisme

Er zijn zeven soorten zeeschildpadden. Vijf daarvan kun je vinden in Oman. Helaas zijn een paar van deze benoemd als bedreigde diersoort. Bijvoorbeeld de groene zeeschildpad. Om deze diersoort te beschermen heeft de overheid van Oman strenge regels opgesteld. Hier zijn een paar tips om te zorgen dat de schildpadden onverstoord hun gang kunnen gaan.

  • Bekijk de schildpadden met een professionele gids.
  • Maak zo min mogelijk geluid tijdens het spotten, de schildpadden kunnen hiervan schrikken.
  • Gebruik geen flits als je foto’s maakt. De meeste tours zullen helemaal geen camera’s toestaan om deze reden.
  • Raak de schildpadden niet aan en help ze niet met het bereiken van de zee.

Als je je aan deze regels houdt is het bekijken van schildpadden geen enkel probleem. Het is een unieke ervaring om de moeder te zien graven in het zand voor een veilige plek om haar eitjes in te leggen. Schildpadden keren altijd terug naar het strand waar ze geboren zijn om zelf hun eitjes te leggen. De schildpad die je tijdens je excursie ziet is zelf dus ook jaren geleden daar uit haar ei gekropen.

Schildpad onderweg naar de zee vanaf Ras al-Jinz

Schildpad onderweg naar de zee vanaf Ras al-Jinz


Lijkt schildpadden spotten in Oman jou ook een leuke ervaring? Bekijk hier onze reizen naar Oman om deze unieke excursie zelf mee te maken. 

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman