Tradities in het Midden-Oosten

8 januari 2015

De mooiste tradities maak je samen. En in het Midden-Oosten weet men hoe dat moet. Al eeuwenlang staat familie hier centraal.

En dat merk je als je tijdens een vakantie naar dit prachtige gebied gaat. Of je naar het gastvrije Turkije gaat of het mysterieuze Egypte: samen zijn is heel belangrijk. Bijvoorbeeld met een lekker kopje thee, tijdens een gezellige picknick in de Sahara of onder het genot van een waterpijp.

Een wereld vol tradities

Het Midden-Oosten is een van de oudste beschavingen ter wereld en kent een rijke geschiedenis. Door de eeuwen heen zijn er allerlei tradities ontstaan die nu nog dagelijks gevierd worden. Veel van deze tradities zijn voortgekomen uit religie. Zo kwamen mannen en vrouwen (vaak apart) samen na religieuze diensten voor een kopje thee of koffie. Nu nog wordt er vaak na een dienst samen genoten van koffie, thee of een met liefde bereidde maaltijd. Daarnaast staat familie altijd centraal. Samen eten – soms gezellig uit eenzelfde schaal – of dansen en muziek maken met familie of zeer hechte vrienden. Ook een echte traditie uit het Midden-Oosten is dat het onbeleefd is om te blijven staan wanneer je een gesprek voert. Je gaat erbij zitten. Met een kop koffie of thee erbij en wat lekkers. Of je deelt samen het genoegen van een waterpijp.

Deel de tradities

Het Midden-Oosten is echt een wereld vol tradities. En de gastvrije mensen staan er voor je klaar om je deel te laten nemen aan deze tradities. Wat dacht je van traditioneel thee drinken in een theehuis op een terrasje in de zon? Uiteraard drink je uit de traditionele theeglazen. Hou je meer van koffie? Strijk neer in een koffiehuis en geniet van een sterk kopje Arabica koffie in een gezellige ambiance. Uiteraard met wat lekkers erbij, want in het Midden-Oosten kun je heel lekkere zoete koekjes en snacks krijgen, zoals baklava. Een ander zeer belangrijk onderdeel van de tradities die de eeuwen hebben doorstaan is samen dansen. Waag een dansje op een plein of bij een koffiehuis met een straatorkest. En wat dacht je van gezellig picknicken in de Sahara – uiteraard met een ervaren gids – waar je op de rug van een kameel naar toe rijdt. Zo een prachtige dag of een heerlijk etentje waarbij het avondeten met de familie gedeeld wordt sluit je natuurlijk af met de grootste traditie die het Midden-Oosten rijk is: het roken van een waterpijp. Deel een heerlijke traditionele smaak waterpijptabak en geniet van het goede leven en de eeuwenoude tradities. Zelfs het met de hand maken van een waterpijp is in het Midden-Oosten een ware traditie. Er zijn zelfs ateliers waar je een kijkje mag gaan nemen.

Gezelligheid en samenzijn, daar draaien de meeste tradities om in het Midden-Oosten. Ervaar het zelf tijdens een heerlijke vakantie in het gastvrije Midden-Oosten en deel in deze tradities. Van samen thee drinken op een terrasje tot het nuttigen van een waterpijp met je familie of allerbeste vrienden. Dat wordt puur genieten.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!