Top 5 UNESCO Sites Egypte

13 februari 2024

Bij Egypte denk je natuurlijk meteen aan de piramides en farao’s, maar het land heeft nog veel meer te bieden. Egypte heeft prachtige bezienswaardigheden en veel hebben dan ook een terecht plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hieronder de top 5 van wat ons betreft de meest mooie en bijzondere UNESCO sites van Egypte.  

De piramides van Gizeh

De piramides van Gizeh, je hebt er waarschijnlijk wel ooit van gehoord. De piramides behoren tot de bekendste en oudste bouwwerken van de mensheid. Niet gek dat het op het lijstje staat van UNESCO. De piramides bevinden zich ongeveer acht kilometer van de stad Gizeh en vanuit de stad heb je dan ook al uitzicht op de piramides, heel bijzonder. De piramides van Gizeh bestaan uit drie piramides en zijn ongeveer 5000 jaar oud. De piramides zijn gebouwd voor 3 farao’s, elk hun eigen piramide. De grootste piramide is de piramide van Cheops. De farao Cheops was de grootste farao van het land en regeerde het voor 35 jaar. De tweede piramide is de piramide van ChephrenChephren was de zoon van Cheops en de derde piramide is dan ook van de zoon van Chepren. De piramides zijn wereldwonderen die je echt moet zien tijdens een reis naar Egypte.  

Piramide In Gizeh Egypte

Oude stad Thebe

Thebe, tegenwoordig beter bekend als Luxor, is een bekende archeologische stad aan de Nijl. De vele archeologische sites heeft Luxor vooral te danken aan de tijd dat Luxor nog de hoofdstad was van Egypte. De stad heette toen nog Thebe en was de hoofdstad van Opper-Egypte. Er zijn veel overblijfselen van de stad Thebe die u kunt bezichtigen, maar ook veel andere bezienswaardigheden zoals de Vallei der Koningen, de Tempel van Luxor en Karnak. Luxor is een van de beste steden om de Egyptische oudheid te ervaren. Er blijft ook nog steeds meer te ontdekken in de stad, zo zijn er in de afgelopen decennia nog meer dan honderd opgravingen geweest waardoor we steeds meer te weten komen over de Egyptenaren. 

Egypte Tempel Luxor

Caïro

Caïro is de hoofdstad van Egypte en misschien wel de grootste stad van heel Afrika. Met ongeveer 20 miljoen inwoners is het een drukke stad en kun je het verkeer betitelen als nogal chaotisch. Ik zal je ook zeker niet aanraden om zelf te rijden in Caïro, het is simpelweg niet te doen. Naast de drukte is er ook genoeg moois te zien in de stad. Er zijn genoeg prachtige moskeeën, musea, leuke bazaars en marktjes om te bezoeken. En niet te vergeten natuurlijk de piramides, je kunt ze vanaf de stad al zien en zijn ook zeker een bezoekje waard. Caïro is een bijzondere stad en heeft een verdiend plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst.  

Egypte Caïro Khan El Khalili Soek

Nubische monumenten

De Nubische monumenten liggen in het oude Nubië. Het gebied staat bekend als een openluchtmuseum door de faraogeschiedenis die je in het gebied terugvindt. Er zijn prachtige monumenten, zoals de tempels van Ramses in Abu Simbel en het heiligdom van Isis in Philae. Vooral de grote tempel is heel indrukwekkend, die heeft namelijk 4 kolossale beelden die uit een rots gebouwd zijn.  

Katharinaklooster

Het Katharinaklooster, ook wel het Sinaï-klooster, is een van de oudste en meeste bekende kloosters ter wereld. Het werd gebouwd tussen de jaren 548 en 565 en de ingang en sommige muren zijn nog oorspronkelijk. Het is vernoemd naar de heilige Catharina van Alexandrië en ligt op het driehoekige schiereiland Sinaï. Het klooster ligt midden in de woestijn aan de voet van Egyptes twee hoogste bergen, de Sinaïberg en de Katharinaberg. Het bouwwerk is van onschatbare waarde voor religie. Veel Bijbelse gebeurtenissen vonden plaats rond dit klooster. Zo ontving Mozes de tien geboden van God boven op de Mozesberg en onderaan de Sinaïberg zag hij de brandende bramenstruik, van waaruit God tot hem sprak. Het is een bijzondere bezienswaardigheid met een erg mooie omgeving om te bezoeken als je in het Sinaïgebied bent.


Nieuwsgierig geworden naar dit mysterieuze land? Als Midden-Oosten specialist bieden wij verschillende reizen aan naar Egypte. Bekijk ze hier!

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Egypte