Tonnie – Winter in Oman, festivaltijd

20 februari 2015

Het is winter in Oman. Nou ja winter, dat zou je niet denken als je de blauwe lucht ziet. We hebben nog steeds temperaturen waar je in een Nederlandse zomer over zou dromen.

’s Avonds koelt het lekker af en we genieten als we een fleece aan moeten tijdens het eten.  In Muscat wordt het ‘s-nachts niet kouder dan 16 graden, maar in de bergen kan het afkoelen tot het vriespunt.

De wintermaanden staan ook garant voor een overvloed aan outdoor evenementen. Op school met sportdagen, wandel vierdaagse en een kinderfestival.  Voor party lovers staat er elke weekend wel een ander internationaal getint feest op het programma. Daarnaast zijn er tal van lokale sport evenementen. Ook de professionals hebben Oman gevonden; met de vierde editie van de Tour of Oman en daarnaast de Transhajar mountainbikerace met 5 dagen fietsen door de Hajar Mountains.

Het Muscat festival is zonder twijfel het grootste culturele festival van Oman. Gedurende een hele maand worden  er op twee locaties buiten Muscat  (Al Naseem park en Amerat park) een groot aantal evenementen georganiseerd. Het is een soort openluchtmuseum, waar verschillende traditionele dansen worden laten zien, oude ambachten worden getoond als netten boeten en manden vlechten. Maar er ook ruimte voor internationale acts als acrobatic, clowns en Bollywood shows. Daarnaast zijn er modeshows, lezingen en er is een souq. En natuurlijk is er een hoop te eten dat door een grote groep van locale vrouwen ter plekke wordt bereid. Dit is ook een goede plek om te zien wat er nodig is om Halwa te bereiden. Dit is het bruine zoete goedje dat je vaak aangeboden krijgt in combinatie met Omaanse koffie.

Om dit alles te financieren zijn er een groot aantal sponsors, waardoor het soms ook wel op een autoshowroom lijkt. Voor mij zit de charme met name in het feit dat je er vooral Omani’s ziet die met hele families naar het festival komen. Het is ook altijd weer een beetje een cultuurshock als je de aparte kassa ziet voor mannen en vrouwen – grappig genoeg zit er wel een man in het hokje. Ook als je een van de grote shows wilt zien is er een apart mannen en een families sectie. Helaas is er geen plattegrond of programma en ook de aankondigingen zijn alleen in Arabisch, dus het is altijd een beetje zoeken, en vooral luisteren,  waar er wat te doen is.


Dit jaar is er voor het eerst een snow village, waar je met kunstsneeuw kan spelen en ijssculpturen kunt  zien . Dus toch een beetje winter in Oman.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman