Tonnie – Nationale feestdag Oman

13 november 2014

Vandaag, 5 november, kwam de Sultan op de nationale tv. Wat is daar bijzonder aan zul je misschien denken? Heel bijzonder, want er was al maanden een relatieve mediastilte over de redenen van zijn afwezigheid.

Via buitenlandse media hadden wij inmiddels vernomen dat hij in Duitsland is voor een  medische behandeling tegen darmkanker. Maar vandaag kwam hij dus na 6 maanden onzekerheid op tv en daarmee kwam een geweldige ontlading van nationale trots naar boven. Overal was er vlag vertoon en via social media zagen wij filmpjes van Omani’s die het volkslied zongen toen ze de speech van de Sultan zagen op tv in een shopping mall. Op de terugweg van school naar huis kwamen wij  terecht in een soort van voetbal – overwinningsfeest  van auto’s met  jonge Omani’s die bovenop hun auto’s stonden of hun kinderen vlaggen lieten zwaaien uit het open dak.

November is sowieso een speciale maand  omdat de Nationale feestdag wordt gevierd.  Op 18 november 1650 werd Oman onafhankelijk van Portugal. Op 19 november is de verjaardag van de Sultan. Dit jaar is het 44 jaar geleden dat de huidige Sultan aan de macht kwam. De snelwegen zijn voorzien van lampjes in de nationale kleuren, er wapperen overal  vlaggen  en ook veel grote gebouwen zijn rijkelijk versierd. Op de viaducten zie je grote portretten van Sultan Qaboos. De formele viering is elk jaar in een andere gedeelte van Oman. De dag wordt meestal afgesloten met een groot vuurwerk. Dit jaar dus zonder de Sultan, maar hij wenste zijn onderdanen al een leuk feest toe.

Verrassend genoeg is de nationale feestdag geen vrije dag. De Sultan wil dat iedereen in het land is om dit mee te vieren. Ter compensatie is er eind november meestal  een lang weekend  vrij. Voor ons meestal een goed excuus om eens wat verder buiten Muscat te gaan kamperen.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman