Modern in een traditioneel jasje

30 april 2015

Enkele weken geleden kreeg ik bezoek van de eigenaar van Middenoostenreizen.com: Rob van Helvoort. Na ons regelmatige mailcontact was het leuk om elkaar eens in levende lijven te ontmoeten.

Onder het genot van een koel drankje met uitzicht op de jachthaven van Muscat,  wisselden wij ideeën uit over reizen in het algemeen en Oman in het bijzonder. Hij vertelde mij dat hij Oman veel moderner vindt dan hij vooraf had verwacht. En vroeg mij vervolgens een blog te schrijven over het moderne Oman. Maar wat is modern eigenlijk en hoe zou je dat op Oman kunnen toepassen? Het is duidelijk dat wat je ziet niet altijd gelijk is aan wat er in het land en bij de mensen speelt.

Wat je ziet: infrastructuur

Rob doelde op het straatbeeld dat schoon is, en rust uitstraalt, omdat er alleen maar gepoetste dure auto’s rijden. Hier geen massa’s mensen op stoepen, geen bussen  of scooters die met stinkende uitlaatgassen de lucht verpesten. Overal in het land worden brede asfaltwegen aangelegd.  Wegen worden verdubbeld om het aantal gevaarlijke tweerichtingswegen te verminderen. Oman is er ook trots op dat het aantal selfdrive vakanties aan het toenemen is. Dat betekent dat er goede bewegwijzering is –ook in het Engels – en dat je er dus gemakkelijk zelf rechts kan rijden. Voor de avonturiers zijn er gelukkig nog genoeg offroad avonturen mogelijk.

Sultan Qaboos gaat er prat op dat hij van Oman een welvarend land heeft gemaakt waar iedereen recht heeft op onderwijs en medische voorzieningen. Ook zijn er er voorzichtig verschillende staatshervormingen doorgevoerd na een korte Arabische lente in voorjaar 2011. Modern zijn ook de supermarkten van o.a. Carrefour en de shopping malls met cinema’s en winkels met bekende internationale merken. Ook  fastfood liefhebbers hoeven hier niet te verhongeren.

Zelf wonen wij in een grote bungalow van meer dan 30 jaar oud. Maar dat soort huizen zijn in de stad een zeldzaamheid geworden.  Er wordt ontzettend veel nieuwbouw uit de grond gestampt, soms op de plaats van oudere huizen. Toen we hier 5 jaar geleden kwamen was er geen enkel gebouw hoger dan drie verdiepingen. Inmiddels is die grens ergens bij acht, dus verwacht geen wolkenkrabbers zoals in de buurlanden als Qatar en Dubai.

Wat er speelt, familie en religie

Toen ik het woord modern googelde was een van de definities “tegengesteld aan traditie”. Dat is interessant want Oman is dus juist heel hard bezig om zich te ontwikkelen, maar doet daarbij ook erg zijn best om zijn oude (religieuze) tradities en de stammen maatschappij te behouden. Dat zie je duidelijk aan de kleding.

Omaanse mannen dragen allemaal een witte dishdash met een hoofddeksel en vrouwen een abbaya  met een hoofddoek. Openbare affectie tussen man en vrouw wordt niet gewaardeerd. Ook de routines voor gebed en het gebruik van het woord ”inshalah” na bijna elke zin, domineren de werkplek en het dagelijkse leven. Wil je hier iets bereiken dan is je familienaam nog steeds leidend. Familiebanden zijn nog altijd erg sterk; grote gezinnen zijn nog steeds de regel en er wordt nog veel binnen de familie getrouwd.

Kom dus gerust naar Oman voor een culturele reis of avontuurlijke vakantie, probeer de tradities van het land te ervaren en respecteer daarbij de lokale gebruiken.

Voor Tonnie haar volgende blog is ze benieuwd wat jij als reiziger graag over Oman wilt weten? Dus heb je een vraag over het land, de bevolking of over een reis door Oman? Laat het ons weten!

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman