Tonnie – Historisch Oman

18 september 2014

8 weken zomervakantie zijn omgevlogen. De meeste daarvan hebben we doorgebracht in Nederland. We genieten volop van dingen die voor Nederlanders zo vanzelfsprekend zijn als boodschappen doen op de fiets, de geur van fris gemaaid gras en zelfs een regenbui.

Ik voel me helemaal in mijn element als ik weer door oude steden wandel. Mooie geveltjes bekijken, oude kerken bezoeken en niet te vergeten al die musea waarvan er vele geweldige programma’s aanbieden voor kinderen.

Geschiedenis in Oman

Historie is soms wat moeilijker te vinden in landen als Oman, waar de grootste ontwikkeling pas is doorgemaakt in de afgelopen 40 jaar toen de olie werd gevonden. Oude gebouwen zul je er dan ook weinig vinden, maar dat wil niet zeggen dat er geen historie is of geen musea te bezoeken zijn. Er zijn vier Unesco Worlds Heritage sites in Oman.

  1. Het fort in Bahla, dat recentelijk weer open is gesteld voor publiek na jarenlange restoraties,
  2. De “Falaj” irrigatie systemen die er voor zorgen dat er overal vruchtbare oasis zijn,
  3. The “ Land of Frankincence (wierook bomen)” in de provincie Salalah met tal van archeologische sites
  4. De “ Beehive burial tombs”  bij Bat

Daarnaast zijn er een groot aantal forten uit de 18de eeuw tijd in plaatsen als Jibreen, Nakhal en Rustaq.  Musea als Beit al Zubair en Beit al Baranda in Muscat hebben een prachtige collectie met etnische voorwerpen en kleding en geven een goed beeld van de geschiedenis van Oman.

Kamperen in de bergen

In Oman is september een van de maanden van het jaar met  hoogste temperatuur en luchtvochtigheid.  Kamperen op hoogte is dus een aantrekkelijk idee. We gaan met een aantal families naar het Salmeau Plateau dat op 1.800 meter ligt, 3 uur rijden van Muscat, waarvan 1,5 offroad.

Ter hoogte van het dorp Fins aan de oostkust slaan we de snelweg af en rijden met scherpe bochten omhoog. Sommige stukken zijn voorzien van cement, andere hebben een laagje  grint. Bovenop het plateau zijn verschillende kleine nederzettingen en krioelen er honderden geiten. Het offerfeest is over enkele weken dus het mag duidelijk zijn waar deze mensen van leven. Behalve geiten is het rotsachtig en vrij kleurloos en er groeit weinig. Tot onze teleurstelling begint het te regenen uit de dikke wolken boven ons. Eerst nog wat kleine druppels die meteen verdampen, maar al snel moeten onze ruitenwissers hard werken.  In Muscat regent het nauwelijks, maar in de bergen kan het gedurende het hele jaar wel regenen. We worden al wat benauwd voor een natte kampeertrip, maar gelukkig houdt het op als we op onze bestemming zijn gekomen. Een mooie vlakke plek omringd door graftombes van enkele meters hoog. Dit zijn de zogenaamde Ibra tombes die volgens archeologen wel 3500 jaar oud zijn.

Snel zetten we onze tenten op om nog voor zonsondergang te genieten van dit bijzondere uitzicht. Er zijn in totaal 70 tombes gevonden in dit gebied, sommige zijn nog vrijwel in tact en andere zien er meer uit als een stapel stenen. Dit is historie op zijn best zonder hekken of drommen toeristen. De volgende ochtend gaan we ze iets beter bestuderen. De kinderen klimmen omhoog en in een van de tombes is de ingang groot genoeg om erin te kruipen. Het blijft moeilijk voor te stellen dat ze zo oud zijn, maar ik neem aan dat de historici hun werk hebben gedaan.

Ook na 4 jaar in Oman is er nog genoeg te ontdekken. We moeten nu zeker eens gaan kijken bij de Beehive burial tombs bij Bat om te begrijpen waarom die een speciaal Unesco label hebben gekregen.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman