The Empty Quarter in Oman

31 augustus 2021

In het westen van Oman, vlakbij de grens met Saudi-Arabië, gaan de dorpen en steden langzaam over in zand. Uiteindelijk heb je niets behalve een weg door een lege vlakte zo ver als het oog reikt. Volg je deze weg lang genoeg, dan komen de gigantische zandduinen tevoorschijn in de horizon. Je bent aangekomen in The Empty Quarter: de grootste woestijn van het Midden-Oosten.


Wat is The Empty Quarter?

The Empty Quarter, of in het Arabisch Rub’ al Khali, is een woestijn op het Arabische schiereiland. Het ligt voornamelijk in Saudi-Arabië maar ook vanuit Oman, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten kun je de woestijn bezoeken. De woestijn is maar liefst 650.000 vierkante kilometer groot. Om dat getal even in perspectief te zetten, dat is groter dan Frankrijk. De woestijn heeft als decor gediend voor verschillende films. Zo werd de woestijn gebruikt om een andere planeet af te beelden in een van de Star Wars films. Wanneer je The Empty Quarter met je eigen ogen ziet zal je al snel begrijpen waarom deze plek buitenaards overkomt.

Het landschap van The Empty Quarter

Het landschap van The Empty Quarter

Wat kun je er doen?

The Empty Quarter is niet voor niets aan zijn naam gekomen. Het is een lege vlakte waar bijna niks is. Zo ver als je kunt kijken zie je alleen maar zand. Doordat er bijna nooit regen valt kunnen alleen de meest hardnekkige planten en dieren overleven. Ook wonen er nauwelijks mensen. Het is de perfecte plek om even weg te gaan van alle drukte en te genieten van de stilte. Toch is er hier ook genoeg te beleven. Zo kun je er bijvoorbeeld een jeepsafari maken. Een ervaren chauffeur scheurt door de woestijn en over de zandduinen. Sommige duinen zijn wel 300 meter hoog.

De beste manier om The Empty Quarter mee te maken is door er te overnachten. Na het crossen door de woestijn zoeken de gidsen een mooie plek uit om het kamp op te zetten. Zij verzorgen ook de maaltijden. In de avond delen ze rond het kampvuur mooie verhalen over Oman en de bedoeïenen die in de woestijn wonen. Wanneer de zon volledig onder is, zie je de meest heldere sterrenhemel van je leven. Doordat er nergens in de buurt een dorp of stad is, vindt er geen luchtvervuiling plaats. Opeens kun je de Melkweg duidelijk zien, iets wat we in Nederland al zo’n 100 jaar niet meer kunnen.

Jeepsafari in de woestijn

Jeepsafari in de woestijn


The Empty Quarter graag met eigen ogen zien? Bekijk hier ons reisaanbod voor Oman.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman