Tonnie – Schildpadden kijken met zonsondergang

29 oktober 2014

In mijn vorige blog schreef ik hoe blij ik ben dat je wat historie kan opsnuiven in Oman. Maar het land moet het wat mij betreft toch echt hebben van zijn geografische en biologische wonderen.

Een van de bijzonderste dieren die je in Oman kan zien zijn zeeschildpadden.  Met een lengte van ruim 1 meter en een gewicht van 200 kilo zijn het ook niet bepaald de kleinste dieren. In Omaanse wateren  komen maar liefst vijf soorten voor.  Als je geluk hebt kan je ze zien als je gaat snorkelen of duiken, maar het is ook mogelijk ze op land te bewonderen tijdens het nesten. De mooie zandstranden van Ras al Jinz, die worden beschut door indrukwekkende kliffen, zijn de belangrijkste broedplaatsen voor de groene zeeschildpad. Bijzonder is dat zeeschildpadden terugkeren naar het strand waar ze geboren zijn. Vanaf  hun 30e levensjaar leggen ze daar dan hun eieren.

Ras al Jinz ligt op 3 uur rijden van Muscat  en slechts een half uur van de havenstad Sur. Het is daarmee de gemakkelijkste manier om deze indrukwekkende beesten te spotten. Het eiland Masirah, meer zuidelijk, is ook een goede plek en daar komen meer soorten aan wal.  In het beschermde natuurgebied van Ras al Jinz heb je bijna dagelijks de kans om zeeschildpadden te zien. Dit kan alleen onder begeleiding van een gids na 20:00 uur of bij zonsopgang, omdat de dieren het donker prefereren voor het leggen van de eieren.

Helaas ben je niet alleen op dit soort tours; per avond mogen er maximaal 150 mensen mee, die vervolgens in groepen van 20 worden verdeeld. De rangers checken het strand op de aanwezigheid van schildpadden en alleen als de het proces van eieren leggen is begonnen, mag je het strand op.  

De meeste toeristen komen in de koele tijd (november – april) in Oman, dat is helaas niet het hoogseizoen voor de zeeschildpadden. Wij besluiten dit jaar toch maar eens een kijkje te gaan nemen in september. We slapen ‘s nachts in een eenvoudig huisje op 5 minuten rijafstand van het reservaat. Om 4 uur staan wij met nog 40 anderen slaperig te wachten op de rangers. Ons vroege opstaan wordt gelukkig beloond. Tijdens de opkomende zon zien wij verschillende zeeschildpadden. Het lijken wel grote rotsen, in een strand vol met kuilen. Eén is er nog eieren aan het leggen, die lijken op pingpong balletjes. Een ander is met haar achterpoten haar kuil aan het dichten. Weer een andere ligt vermoeid onder in een kuil en lijkt met haar voorflippers wanhopig om hulp lijkt te roepen. De meeste schuifelen na al het harde werk langzaam terug naar de zee, een soort tractorspoor achterlatend. Tot besluit zien we ook wat kleintjes van amper 10 centimeter groot, die de zee niet kunnen vinden. Onze kinderen mogen ze oppakken om ze naar de zee te dragen. Een hele speciale ochtend!

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman