Ontdek Libanon: de Qadisha Vallei

14 mei 2018

In Libanon vind je de Qadisha Vallei, of ook wel de Kadisha valle genoemd. Dit bijzondere natuurgebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege haar 50 kilometer lange kloof. In de vallei vind je een grote verscheidenheid aan prachtige natuur, kloosters, kerken en andere bezienswaardigheden.

Werelderfgoed

De Qadisha vallei oftewel de Kadisha Vallei in Libanon is een van de meest bekende natuurgebieden van Libanon. Het is ook wel bekend als Wadi Qadisha, gelegen tussen Becharre en Zgharta in de noordelijke helft van Libanon. De Kadisha rivier die door dit gebied stroomt, heeft een diepe en indrukwekkende kloof gecreëerd wat resulteert in een uniek natuurgebied. Hierdoor staat dit ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het gebied wordt omgeven door pittoreske dorpjes en bijzondere natuur. In de vallei kom je verschillende kathedralen en christelijke kerken tegen. In de vallei kun je verschillende paden volgen om bijzondere wandelingen te maken. Het gebied is een 50 kilometer diepe kloof welke zichzelf uitstrekt van Al Koura tot Bcharre.

Hoe kom je bij Wadi Qadisha?

Vanuit Beiroet reis je eerst richting de stad Tripoli in het noorden van Libanon. Vanuit hier houd je Zagharta aan. Het begin van het natuurgebied is bij Kousba. Vanaf hier kun je twee kanten op, richting Wadi Qazhayah of richting Wadi Qannoubin. Dit is de andere beroemde Wadi met de prachtige cederbomen waar Libanon om bekend staat. In Wadi Qadisha vind je verschillende bezienswaardigheden. In dit gebied vind je voornamelijk kloosters en kerken omdat christenen zich schuil hielden in deze gebieden tijdens de Arabische periodes in Libanon. Hier leefden zij in kleine gemeenschappen samen zonder dat men hier op viel. Wij hebben de belangrijkste voor je uitgekozen en hier beschreven. Je kan deze bezienswaardigheden lopend bezoeken. 

Belangrijke bezienswaardigheden

 • Het Klooster van St. Elisha – Deir mar Elishaa
  Dit klooster kun je bezoeken vanaf Bsarreh. Je neemt een smalle en hobbelige weg richting het klooster. Dit klooster is gebouwd in een grote inham wat op een grot lijkt. Hier vind je onder andere de tombe van Vader Fracnois de Chasteu. De cappucijner die overleed in 1644. Daarnaast was het klooster vervolgens de plek waar de Libanese Maronitische orde is opgericht. Dit is een kerkgenootschap uit Libanon.

 • Het klooster van Deir Qannoubin
  Tussen Bsarreh & Hadchit vind je het klooster van Qannoubin. Gelegen in een rotsachtig landschap. Dit klooster wordt speciaal geëerd door alle vrouwen in de regio.

 • Hadchit Shrine
  De herdenkingsplek voor Hadchit van Mar Shouni vindt u op de kruising van Wadi Hawla en Wadi Qannoubin. Vanad het klooster van Deir Qannoubin loopt u in 30 minuten naar deze plek. Het kleine kerkje is gebouwd in de middeleeuwen. Waarschijnlijk in de dertiende eeuw. Dit bijzondere kerkje is vooral ook door het prachtige uitzicht een bezoek waard. 

 • Qazhaya Klooster
  Ook wel het klooster van Sint Antonius genoemd is een van de oudste nog bestaande kloosters in deze regio. Het is gebouwd in de 11e eeuw. Vanuit het plaatsje Tourza kom je uit bij een van de grootste kloosters in de regio. Je kunt hier tevens ook lekker eten en tevens overnachten. In 1585 toen de eerste drukpersen de Arabische wereld binnen kwamen, was dit de plek waar dat gebeurde. In dit klooster werden de eerste teksten gedrukt met Syriac teksten. Naast het klooster vind je hier ook de grot van de gekken (Cave of the Lunatics). Deze grot is zo genoemd omdat hier vroeger gekken en bezetene werden geketend en vastgehouden. Bij dit klooster vindt men ook een klein museum over de eerste drukpersen en over de bijzondere omgeving. 

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Libanon