De piramides van Gizeh

25 augustus 2019

Het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan net buiten Caïro. Hier zijn de de imposante piramides van Gizeh te vinden. Deze bouwwerken zijn bijzonder, mysterieus en ontzettend beroemd.

De piramides van Gizeh liggen ongeveer 18 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Deze drie piramides zijn ongeveer 5000 jaar oud en gebouwd tussen 2551 en 2472 voor Christus. De bouwwerken werden gemaakt in opdracht van de farao’s Cheops, Chefron en Mykerinos. Een piramide werd gebruikt als graf voor een farao. Bij de piramides van Gizeh zijn drie piramides te zien.

Kamelen Voor Piramides Van Gizeh
De piramides van Gizeh

Piramide van Cheops

De piramide van Cheops te Gizeh is de grootste van de drie piramides en tevens het enige bouwwerk van de antieke wereldwonderen dat vandaag de dag nog overeind staat. Tot 1800 was het met een hoogte van 146 meter 4000 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld!

De farao Cheops was de grootste farao van het land. Cheops regeerde 35 jaar over Opper- en Neder Egypte in de 4e dynastie. Hijzelf heeft de opdracht gegeven om dit imposante bouwwerk te maken. De bouw duurde ongeveer 20 jaar. Er wordt vermoeden dat ruim 100.000 man aan dit monument heeft gebouwd. De piramide is 146,6 meter hoog en 230,4 meter breed. Deze piramide is enkel in de ochtend te bezoeken.

Piramide van Chephren

De tweede piramide is de piramide van Chephren. Chephren was de zoon van farao Cheops. Hierbij was Chephren de 3e farao in de 4e dynastie. Ook hijzelf heeft de opdracht gegeven om de middelste piramide te bouwen. Het lijkt alsof de middelste piramide groter is dan de piramide van Cheops, echter is dit niet het geval. Dit komt omdat de piramide van Chephren op een plateau is gebouwd, waardoor de piramide groter lijkt. De piramide is 143,5 meter hoog en 215,2 meter breed. Tot het jaar 1853 heeft deze piramide onder het woestijnzand gelegen.

Piramide van Mykerinos

De derde piramide is de piramide van Mykerinos. Mykerinos was de kleinzoon van Cheops en de zoon van Chephren. Hij regeerde als 4e farao in de 4e dynastie. Mykerinos heeft de opdracht gegeven om de derde en tevens de kleinste piramide te bouwen. De derde pyramide heeft als bijnaam ‘de rode pyramide’. Deze bijnaam is te danken aan de roodkleurige granieten omhumsel van de piramide. De piramide is 65,5 meter hoog en 105 meter breed. De oorspronkelijke hoogte was 66,5 meter, echter is de pyramide 4 meter gezakt in de loop der jaren.

Sfinx van Gizeh

Naast deze verschillende piramides staat ook de bekende Sfinx van Gizeh ook op dit terrein. De Sfinx is toch wel één van de grootste en bekendste beelden van de wereld. Dit beeld werd gebouwd tijdens de 4e dynastie. Er wordt vermoeden dat het beeld begon met een leeuwenkop. In de loop der jaren liet farao Chephren zijn eigen hoofd erin hakken. Dit beeldwerk ligt naast de piramide van Chephren. Het beeld is 36 meter lang, 6 meter breed en 10 meter hoog. Dit indrukwekkende beeldwerk wordt ook wel de bewaker van Gizeh genoemd. In het jaar 1798 is het beeld uitgegraven door Napoleon.

De Sfinx van Gizeh

Wanneer kun je het beste de piramides bezoeken?

Doordat de piramides wereldwijd bekend zijn, kan het zeer druk zijn bij deze wereldwonderen. Hierdoor is het beste om vroeg in de ochtend de piramides te bezoeken. Indien je ook de piramide van Cheops van binnen wil bekijken, is het zeker raadzaam om vroeg aanwezig te zijn. Het is mogelijk om vanaf 08:00 uur kaartjes te kopen om de piramides te betreden. Het terrein van de piramides is dagelijks geopend tussen 07:00 uur en 19:00 uur. De piramides zijn dagelijks geopend tussen 08:30 uur en 16:00 uur.

Tot de dag van vandaag zijn er nog vele onopgeloste raadsels en vragen bij de wetenschappers en onderzoekers. Het blijft een groot raadsel waarom de piramides op deze plek zijn gebouwd en of dit in verband staat met het sterrenstelsel. Daarnaast zijn de gaten in de piramides nog een groot vraagteken voor de onderzoekers.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Egypte