Overnachten in de woestijn van Marokko

13 augustus 2019

Veel reizigers die tijdens een rondreis naar Marokko meer dan alleen steden als Marrakesh en Casablanca willen ontdekken, hebben een overnachting in de woestijn vaak hoog op hun wensenlijstje staan. Terecht, de Sahara is immers een betoverend gebied; uitgestrekte zandduinen, verzengende hitte, slapen onder de sterren en bij uitstek de ideale plek om de stilte te ervaren.

Deze grootste zandwoestijn ter wereld strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee, en omvat landen zoals o.a. Mauritanië, Algerije, Mali, Algerije, Niger, Egypte, Sudan en het zuidelijke deel van Marokko.

Marokko is een van de meest beste (en veilige) landen om de Sahara te bezoeken. Bij veel reizigers reist echter al snel de vraag; waar? Wie in Marokko de Sahara wil verkennen kan dit namelijk doen op twee verschillende plekken, de Erg Chebbi bij Merzouga en de Erg Chegaga bij Zagora.

Erg Chebbi nabij Merzouga

Tegen de grens met Algerije, liggen de goudkleurige zandduinen van Erg Chebbi. Deze zandduinen zijn circa 33 km lang en circa 11 km breed en kunnen tot wel 150 meter hoog worden. Erg Chebbi vormt onderdeel van de Sahara en is één van de twee ‘ergs’ die Marokko rijk is. Een ‘erg’ is een zandduingebied dat gevormd wordt door de wind. Typerend aan een erg is dat deze vanwege de wind er geen dag hetzelfde uitziet. De duinen van Erg Chebbi worden in de hete zomermaanden door lokale bewoners bezocht, ze laten zich dan ingraven in het hete zand, dit zou namelijk goed helpen tegen reumatische klachten.

De zandduinen van Erg Chebbi zijn gemakkelijker te bereiken dan Erg Chegaga. Ideaal als je een rondreis door Marokko maakt en vanaf Fez richting het zuiden rijdt. Wie in Marrakesh verblijft en hier wil overnachten heeft een lange rit voor de boeg. Om van Marrakesh naar Merzouga te rijden moet je zo’n 560 km overbruggen. Beter om in dat geval een extra nacht in te plannen, bijv. bij de schitterende Dades Vallei.

Merzouga is dé toegangspoort tot de Erg Chebbi, maar ook vanuit Erfoud kun je uitstekend een excursie naar deze goudkleurige zandduinen plannen.

Erg Chegaga nabij Zagora / M’Hamid

De zandduinen van Erg Chegaga zijn met een lengte van 40 kilometer en 15 kilometer breed de grootste en meest ongerepte van Marokko. Vanaf Zagora rijdt je met een 4WD jeep in de richting van M’Hamid. Na circa een uur gaat de jeep off-road en rijd je over een rotsige woestijn steeds dieper de Erg Chegaga woestijn in. Op een gegeven moment zie je de zandduinen opdoemen waar deze woestijn bekend om staat. Je overnacht diep in de woestijn en wanneer de zon ondergaat wordt er een kampvuur gemaakt. Geniet met een glaasje muntthee van de duizenden sterren.

Erg Chegaga is ideaal voor wie de woestijn vanuit Marrakesh wil bezoeken. De route naar Erg Chegaga gaat door de groene Draa Vallei. Deze schitterende vallei slingert zich als een groen lint door de roodbruine woestijn; een schitterend contrast. Onderweg zie je schitterende Kasbah’s en groene oases! 

De zandduinen van Erg Chegaga liggen verder van de bewoonde wereld, dus als je echt iets zoekt buiten de gebaande paden dan is Erg Chegaga een betere optie dan Erg Chebbi.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Marokko