Ontdek de mozaïeken en geschiedenis van Madaba

20 juni 2024

Ten zuiden van de Jordaanse hoofdstad ligt Madaba, een stad waar de geschiedenis nog goed te zien is. Madaba staat vooral bekend om de mozaïeken, maar je kunt er ook gezellige terrasjes, souvenirwinkels en heerlijk eten vinden. Genoeg redenen dus om een bezoekje te brengen aan deze stad.

De beroemde mozaïeken van Madaba

Zoals eerder benoemd, is Madaba de stad van de mozaïeken. Hier vind je namelijk mozaïeken door de hele stad heen, die honderden tot duizenden jaren oud zijn. De bekendste mozaïek is de kaart van Jeruzalem, die ook de oudste is, namelijk uit de 6e eeuw. Deze kaart is te vinden in de Grieks-orthodoxe kerk van Sint-Joris en toont de stad heel precies. Maar er zijn meerdere kunststukken te vinden in Madaba, die bijbelse verhalen en mythologische figuren uit die tijd laten zien. Het vakmanschap is erg knap en laat zien hoe goed mensen in die tijd waren in kunst en techniek.

Bezienswaardigheden in Madaba

Madaba heeft meer te bieden dan alleen zijn mozaïeken. Als je de kaart van Jeruzalem bezoekt, kun je ook de Sint-Joriskerk bewonderen. Hier is niet alleen het beroemde mozaïek van Jeruzalem te zien, maar ook andere prachtige mozaïeken die het interieur van de kerk versieren.

Andere historische kerken en plaatsen in Madaba zijn de kerk van de Maagd Maria en het Madaba Archaeological Park. Daarnaast zal de King Hussein Mosque je ook niet ontgaan, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Madaba als cultureel centrum

Naast zijn oude schatten is Madaba ook een levendige plek waar traditionele ambachten zoals mozaïekkunst en aardewerk nog steeds belangrijk zijn. Lokale ambachtslieden geven hun vaardigheden door en laten bezoekers hun mooie kunstwerken zien.

Elk jaar organiseert Madaba het Arts Festival, waar kunstenaars en bezoekers van over de hele wereld naartoe komen. Tijdens dit festival worden er tentoonstellingen, workshops en culturele evenementen gehouden om het erfgoed van de stad te vieren.

De omgeving van Madaba

In de omgeving van Madaba is er ook genoeg te doen. Zoals eerder vermeld, ligt de stad dichtbij Amman, de hoofdstad van Jordanië. Ook in Amman vind je veel historische plaatsen, zoals de citadel en het Romeins amfitheater. Daarnaast mag een bezoek aan de King Abdullah I Moskee en Rainbow Street niet ontbreken. Bij de laatstgenoemde bezienswaardigheid vind je talloze restaurants, dakterrassen en barretjes.

Als je meer naar het westen gaat, kom je uit bij de Dode Zee. Door het hoge zoutgehalte blijf je drijven op het water, wat het een bijzonder natuurverschijnsel maakt. Met zo’n 410 meter onder het zeeniveau is de Dode Zee het laagst gelegen meer op aarde!

Ten zuiden van Madaba vind je de archeologische opgravingen van Um er-Rasas, een UNESCO-werelderfgoed. De site bevat ruïnes van kerken, forten en andere gebouwen uit de Romeinse, Byzantijnse en vroege islamitische perioden. Ook hier liggen goed bewaarde mozaïekvloeren die veel bezoekers trekken.

Voordat je op reis gaat, hier nog een paar tips

Voor reizigers die Madaba willen verkennen, zijn hier enkele handige tips:

  • Madaba is gemakkelijk bereikbaar vanuit Amman met de auto, taxi of openbaar vervoer.
  • De beste tijd om Madaba te bezoeken is tijdens de lente of herfst, wanneer het weer mild is en ideaal voor sightseeing.
  • Probeer lokale gerechten zoals mansaf, een traditioneel gerecht met lamsvlees en rijst, om de culinaire cultuur van Jordanië te ervaren.

Om het beste uit uw bezoek te halen, volg een route die u langs alle belangrijke bezienswaardigheden van Madaba leidt, en neem de tijd om te genieten van de unieke charme en gastvrijheid van deze historische stad.


Enthousiast geworden over een reis naar Jordanië? Kijk hier voor ons aanbod »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië