Onze top vijf van Oman

2 september 2016

Oman is zonder twijfel onze favoriete bestemming qua natuur in het Midden-Oosten. Wij hebben een top vijf samen gesteld voor jou om het wat makkelijker te maken te kiezen!

Oman heeft indrukwekkende bergen, prachtige oases met wadi’s en sfeervolle dorpjes die regelrecht uit een sprookje van Aladin en de wonderlamp lijken te komen. Aangezien Oman een beschaving kent van ruim 12.000 jaar oud, kom je langs vele prachtige zandkastelen, forten en wachttorens: de stille getuigen van een glorieus verleden. Oman is door de goede infrastructuur het land om een rondreis te maken. Na aankomst in Muscat stap je in een 4×4 en gaat rijd je via de kust het binnenland in voor een onvergetelijke reis. 

Na mijn eerste bezoek aan Oman was ik al verkocht. Nu jaren later, na mijn negende bezoek denk ik dat ik de hoogtepunten op een rijtje kan zetten. Al blijft het moeilijk in dit prachtige land.

1. Sultan Qaboos Mosque

Deze moskee staat in Muscat, de hoofdstad van Oman. De moskee geeft naar mijn mening de sfeer van het land goed weer. Goed doordacht en met stijl gebouwd. In Oman vind je geen Dubai taferelen met wolkenkrabbers en neon-verlichting. Echter is deze moskee wel het pronkstuk van de stad. Dit grote en imposante gebouw telt maar liefst 416.000 vierkante meter.

De Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat, Oman
De Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat, Oman

2. Wadi Shab

Wanneer je Muscat verlaat reis je vaak via een binnenlandse route naar de kustroute vanaf Qalhat. Nadat je een stop hebt gemaakt bij Qalhat vervolgt de route zich naar Wadi Shab. De mooiste Wadi aan de Noord-Oost kant van Oman. Als je bij Wadi Shab aankomt stap je op een bootje en heb je weer even dat Efteling gevoel. Je steekt het water over en begint een flinke hike naar het einde. Onderweg wil je wellicht stoppen, maar geloof me: Loop door tot aan het einde. Hier kun je een verfrissende duik nemen en moet je uiteindelijk overgaan tot zwemmen om aan het einde in de grot te komen.

Tip: Ga extra vroeg, dan heb je mooiste licht in de grot. Je bent ongeveer drie tot vier uur kwijt met deze trip.

3. Alila Hotel Jabal Akhdar

Jabal Akhdar is Arabisch voor Groene Berg. Hier vind je met recht een van de mooiste hotels die ik ooit gezien heb: het Alila hotel. Je komt hier echter niet zomaar. Onderaan Jabal Akhdar is een politiepost welke controleert of je de berg op mag. Alleen 4×4 voertuigen mogen op deze steile weg naar boven. De bergpas is 18 kilometer, maar je doet hier zeker twee uur over.

Via een prachtige weg kom je uiteindelijk aan bij het Alila hotel, een bijzonder hotel volledig opgebouwd uit materialen uit de omgeving. Rust, ruimte, luxe en natuur. Alles klopt hier van het eten tot het uitzicht. Het kost wat, maar het is het zeker waard.

Zonsondergang bij het Alila Hotel, Oman

4. Geitenmarkt in Nizwa

Wat een happening, de geitenmarkt in Nizwa. Wanneer je naar Oman reist moet je zorgen dat je op donderdag of vrijdag in Nizwa bent. Hier vindt dan namelijk de wekelijkse geiten- / veemarkt plaats.

Vroeg in de ochtend, rond 6:00 uur, begint de markt en dit alles duurt ongeveer tot 9:30. Het beste is om er vroeg te zijn om zo het begin van de markt mee te maken. Het is alsof je 200 jaar terug in de tijd bent. Als je de geitenmarkt en de handel van de Omani mannen gezien hebt kun je de rest van de markt bezoeken. Zo staan de jonge kinderen een stukje verder op te oefenen met de vogeltjes en kippen en er is een grote fruit- en levensmiddelen markt. Rond 9:30 is de markt afgelopen en begint men met het weekend.

De geitenmarkt in Nizwa, Oman

5. Salalah – Zuid Oman

Salalah ligt in het zuiden van Oman en is een groene oase. Het is het toevluchtsoord van de Omani zelf in de warme wintermaanden in het noorden van Oman.

Salalah is de kuststad in het uiterste zuiden van het gouvernement Dhofar van het sultanaat Oman. Dhofar is de verassing van Oman. Deze streek is groen en staat bekend om haar seizoensweer. Deze regio is de perfecte aanvulling op een reis door Oman. Je vindt hier het zomerpaleis van de Sultan, uitgestrekte bananen en kokosnoot plantages en het graf van Mohammed Bin Ali. Deze regio is prachtig qua natuur, een echte aanrader voor de avontuurlijke reiziger. Qua toerisme is het extreem rustig en onontdekt. De beste reisperiode qua natuur is juni tot september, wanneer het prachtig groen is.

De groene Dhofar regio in het zuiden van Oman

Het is moeilijk om vijf dingen te kiezen in Oman, maar ik hoop je hiermee een leuke mix mee te geven van de mooiste dingen in Oman. Natuurlijk moeten we de Wahiba Sands en Turtle Beach niet vergeten, echter vind ik de bovenstaande zaken meer echt bij Oman horen. Iets wat je nergens ter wereld tegen gaat komen.


Ben je dankzij deze blog ook geïnteresseerd in een reis naar Oman? Bekijk ons aanbod eens »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman