Olav – What to do in Qatar
In (of na?) deze vakantieperiode leek het me aardig om het eens over toerisme in Qatar te hebben. Dit is niet voor niets een reissite! In alle eerlijkheid: de toeristische mogelijkheden zijn nog beperkt in Qatar.
Ik zeg nadrukkelijk “nog”, omdat er zeker wel aan gewerkt wordt. Het is op zich ook niet eens zo gek dat dit nog beperkt is, aangezien Qatar tot 1996 helemaal gesloten was voor toeristen. Deze ban is ondertussen opgeheven en sindsdien is men druk bezig om hier meer mogelijkheden voor te creëren.
Kitesurfen en woestijn ervaringen in Qatar
De belangrijkste trekpleister is en blijft de woestijn zelf. Veel westerlingen hebben geen idee hoe het is om in een woestijn te komen en zullen dat ook niet snel doen. Toch zijn er legio dingen te doen: je kunt met een 4×4 (met chauffeur!) de woestijn in, met of zonder overnachting, er wordt veel gebarbecued, je kunt er sandboarden van de zandduinen, er zijn kamelentochten, tochten met quads of motoren of gewoon genieten van de rust en de stilte als je op de goede plaatsen komt. Daarnaast is Qatar een schiereiland en grenst het dus honderden kilometers aan zee. Stranden in de steden horen vaak bij de hotels (waarover later meer), maar zeker de stranden van Fuwayrit in het oosten en bij Zekreet in het westen zijn gewoon toegankelijk. Zekreet is stil, maar op aangename stranddagen (oktober/november en maart-mei dus!) lijkt Fuwayrit nog het meeste op Zandvoort. Zekreet is vooral populair bij kitesurfers. Ik ben verre van een kenner, maar ik heb weleens begrepen dat de omstandigheden daar vrijwel ideaal zijn voor deze sport.
Cultuur & architectuur in Qatar
Voor cultuurliefhebbers wordt het hier steeds beter: er wordt gewerkt aan meer en meer musea en expositieruimten. Het belangrijkste museum op dit moment is het Museum of Islamic Art. Dit is een museum dat zelfs de moeite van het bezoeken waard is als je niet van kunst of geschiedenis houdt, het gebouw zelf is alleen al adembenemend. Zeker in combinatie met het park dat er omheen loopt. En het mooiste: het is gratis! Vinden wij Nederlanders toch vaak ook niet onbelangrijk. De collectie bestaat vooral uit kunst, gebruiksvoorwerpen, Korans en wapens vanaf de 6e eeuw. Schuin tegenover dit museum wordt hard gewerkt aan het Nationaal Historisch Museum, maar er is nog niet veel zicht op wanneer dit klaar zal zijn.
Daarnaast is er op een minuut of 40 rijden van Doha nog het Sjeik Faisal Museum. Sjeik Faisal is een verzamelaar die de hele wereld over reist en alles meeneemt wat hij de moeite waard vindt. Dit levert de meest bonte verzameling op die ik ooit in een museum gezien heb: kunst van alle denkbare stromingen en uit alle periodes, kleding, gebruiksvoorwerpen, auto’s, boten, een vliegtuig, wapens, maar ook een compleet interieur van een kerk en een synagoge en zelfs een compleet huis uit Damascus. Een ongeregelde bende waar je heerlijk een paar uur rond kunt dwalen. Wel even van te voren bellen of ze wel open zijn! Verder zijn er in Doha nog wat kleinere expositieruimten waar wisselende tentoonstellingen zijn.
Liefhebbers van moderne architectuur kunnen hier helemaal hun hart ophalen, het centrale deel van Doha is één grote verzameling van wolkenkrabbers van staal, beton en glas. Ook hier geldt weer dat de ene eigenaar niet onder wil doen voor de ander en men van gekkigheid niet weet wat men moet doen. Dit levert fraaie bouwwerkjes op! Tip: ga een keer overdag én een keer in het donker kijken. Een wereld van verschil! Die wolkenkrabbers zijn dan weer mooi te combineren met een wandeling langs de Corniche. Dit is de boulevard die langs de baai loopt waar Doha omheen gebouwd is. Iets meer dan 5 km en vooral ’s avonds erg aangenaam vertoeven, het noordelijke deel heeft ook nog de nodige eet- en drinkgelegenheden om het geheel nog aangenamer te maken!
Verder is Doha een walhalla voor hen die gek zijn op shoppen: grote overdekte malls waar letterlijk alles te krijgen is wat je kunt bedenken. Van dagelijkse boodschappen tot alle exclusieve modehuizen, alles is er.
Voor het meer traditionele Doha kan men terecht in Souq Waqif. “De” Souq voor inwoners van Doha. Souq betekent gewoon (overdekte) markt en daar zijn er heel veel van, maar Souq Waqif is de enige trekpleister. Een doolhof van kleine winkeltjes en kraampjes die je in ieder geval nog en authentiek gevoel geven. Ook hier is weer alles te krijgen, maar in een andere gradatie dan in de malls: kleermakers, kruiden, kookspullen (tot pannen waar je een kameel in kunt koken!), koperslagers, veel stoffen, speelgoed, dieren, schoenen en meer toeristische winkeltjes. O ja, en restaurants natuurlijk. Wat moet een mens zonder? Die zitten niet in de Souq zelf, maar aan de buitenrand. Buiten de winkels zelf is de Souq ook een heerlijke plaats om te fotograferen. Pas daarbij wel op met mensen vastleggen, moslims houden er niet van om gefotografeerd te worden. Vooral vrouwen willen dit vaak niet.
Rechtstreeks naar Qatar vanaf deze zomer
De hotels zijn hier vrijwel allemaal groot en hebben minstens 4 sterren. Ook hier zijn alle internationale ketens vertegenwoordigd. Voor wat simpelere hotels moet je wat harder zoeken, maar ze zijn er wel. O ja, en de KLM vliegt bijna dagelijks rechtstreeks op Doha en sinds deze zomer Qatar Airways ook!
Tenslotte worden er jaarlijks veel grote sportevenementen georganiseerd (o.a. tennis, golf, powerboatraces, wielrennen en volgend jaar het WK handbal), wat interessant kan zijn voor de liefhebbers.
Blijf op de hoogte
Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!
Rondreizen naar Qatar
Qatar is een perfecte bestemming voor een heerlijke strandvakantie. Lees verder >
Deze combinatie reis brengt u langs de hoogtepunten van Oman & Qatar. Ervaar de gastvrijheid in Oman en sluit uw reis af aan het mooie zandstrand in Q... Lees verder >