Olav – Qatari willen geen democratie

18 juni 2014

Na de actualiteit van vorige keer nu weer wat informatie over Qatar zelf. Qatar is met 11.607 km2 één van de kleinere landen van de wereld. Ter vergelijking: Nederland meet 37.354 km2 en België 30.528 km2. Van die 11.607 km2 is 100% woestijn.

Qatar heeft in het westen alleen een landsgrens met Saudi Arabië, voor de rest grenst het aan zee. Er werd gewerkt aan een brugverbinding met Bahrein, maar die ligt al een tijdje stil door de sociale onrust in Bahrein. Qatar is ook het enige land ter wereld zonder enig zoet oppervlakte water. In het kort: op het eerste gezicht lijkt het niet meer dan een klein stukje waardeloze woestijn. Daarover straks meer.

De hoofdstad van Qatar is Doha, andere steden zijn o.a. Al Khor, Al Wakrah, Al Bustan en Al Shamal. Het sociale leven speelt zich echter volledig af in Doha. Daar woont ook het gros van de inwoners (zo’n 1.000.000) en zijn eigenlijk alle sociale voorzieningen. Politiek gezien is Qatar een ouderwetse, absolute monarchie. Aangezien we hier een Emir hebben heet het dan een Emiraat. Niet te verwarren met de Verenigde Arabische Emiraten, dat is een verzameling van kleine (stads)staatjes die net als de VS samen optrekken, maar daar maakt Qatar geen deel van uit. De huidige Emir heet Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani. Sheikh is gewoon een lokale adellijke titel (vergelijkbaar met Prins bij ons) en Bin betekent “zoon van”. Deze Emir is sinds juni vorig jaar aan de macht. Destijds is zijn vader (Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani) uit eigen beweging opgestapt om ruimte te maken voor zijn zoon. Dit in tegenstelling tot zijn eigen troonsbestijging: hij heeft zijn eigen vader destijds afgezet. Deze voormalige Emir leeft ook nog, waarmee Qatar volgens mij de enige monarchie ter wereld is waarvan de twee vorige staatshoofden nog in leven zijn. Die laatste troonsopvolging ging heel vlot trouwens: op donderdag begonnen de eerste geruchten op internet, maandagmiddag werden die erg sterk en op maandagavond rond een uur of half zeven kwam er een bericht dat iedereen de volgende dag vrij was vanwege de troonswisseling. Niks in januari bekend maken dat je eind april aftreedt dus. De familie Al Thani is al sinds 1878 onafgebroken aan de macht in Qatar. Destijds was het een Al Thani die de Ottomanen versloeg. Een feit dat nog ieder jaar op National Day (18 december) uitgebreid gevierd wordt. Daarna is het nog lang een Brits protectoraat (niet te verwarren met een kolonie!) geweest en uiteindelijk is men in 1971 helemaal zelfstandig geworden. Destijds was het nog de bedoeling om lid te worden van de Emiraten, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Zoals ik al zei: Qatar is een absolute monarchie. Er zijn wel ministers, maar die zijn allemaal ofwel familie, of wel hoge figuren in de belangrijke stammen of families. Je ziet eigenlijk altijd dezelfde achternamen: vooral Al Thani en Al Qahtani komen vaak langs. De ministers worden door de Emir benoemt en als het nodig is ook ontslagen. Er is geen parlement, maar wel een constitutionele vergadering. Deze bestaat uit 35 leden, waarvan er 20 gekozen worden en 15 aangewezen door de Emir. Het was de bedoeling dat er in 2007 weer verkiezingen zouden zijn, maar die moeten nog steeds gehouden worden. Er is in het verleden ooit een referendum geweest of er meer democratie zou moeten komen. Sterker nog: de regering voerde daarbij actief campagne om toch vooral “ja” te stemmen. Tevergeefs: meer dan 90% van de Qatari stemde tegen. Het gaat toch immers prima?

In tegenstelling tot een hoop andere Arabische landen is de Arabische Lente volledig aan Qatar voorbij gegaan. Dit heeft volgens mij een aantal redenen: alle Qatari zijn schathemeltje rijk en willen dat graag zo houden dus is men gebaat bij rust. Daarnaast zijn vrijwel alle Qatari Soennitisch, dus er is ook geen religieuze reden om met elkaar op de vuist te gaan. Tenslotte is het ook nog eens zo dat de Qatari een minderheid in eigen land: van de 2.000.000 inwoners zijn er maar zo’n 800.000 authentiek Qatari. De rest is expat of gastarbeider en die laten het wel uit hun hoofd om de boel op stelten te zetten.

Zoals ik al zei: van zichzelf is Qatar een waardeloos stukje woestijn, maar onder die woestijn bevindt zich zo’n 20% van de totale wereldvoorraad aardgas en dat is een aanzienlijke bron van inkomsten. Sterker nog, sinds 2012 is Qatar officieel het rijkste land van de wereld. Deze rijkdom wordt breed uitgedragen, zie daarvoor bijvoorbeeld de futuristische hoogbouw of het kandidaat stellen voor het WK en de Olympische Spelen.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Qatar