Noroez, het Perzische Nieuwjaar

21 maart 2018

De lente is weer begonnen en dus is het vandaag de dag van Noroez! Dit is het Perzisch nieuwjaars- en voorjaarsfeest en betekent de terugkeer van zon en het licht. Dit uitbundige feest in Iran duurt maar liefst 13 dagen!

Hadji Firoez, de Iraanse Zwarte Piet

Nieuwjaar symboliseert in de westerse wereld een nieuw begin. Exact dezelfde betekenis heeft Noroez in onder andere Iran. Enkele weken voor het feest kondigt Hadji Firoez het nieuwe jaar aan. Deze zwart geschminkte boodschapper heeft wat weg van onze Zwarte Piet. Met zijn rode kostuum gaat Hadji Firoez zingend over straat om vreugde en het nieuws van het komende nieuwe jaar te verspreiden.

Op de laatste woensdag voor het nieuwe jaar viert iedereen met elkaar feest en springen ze over vuur heen. Dit wordt gedaan om de negativiteit van het voorafgaande jaar af te sluiten.

De zeven voorwerpen van Haft Sin

Tijdens de Noroez vind je in de huizen van Iraniërs de Haft Sin: de zeven s’en. Volgens de Iraanse traditie moeten er zeven voorwerpen in huis zijn die in het Farsi met de letter S beginnen:

  1. Sabzeh: tarwe-, gerst- of linzespruiten – staat voor wedergeboorte
  2. Samanoe: een zoete pudding – staat voor volmaaktheid
  3. Sieb: appels – symboliseren schoonheid en gezondheid
  4. Sendzjed: gedroogd fruit van de lotusboom – staat voor liefde
  5. Sir: knoflook – symboliseert genezing
  6. Somaq: bessen – symboliseren de kleur van de zon en de overwinning van het goede op het kwade
  7. Serkeh: azijn – staat voor ouderdom en geduld
De voorwerpen van Haft sin

Daarnaast worden ook symbolische voorwerpen in huis neergezet als kaarsen (staan voor geluk), een goudvis (staat symbool voor het leven), een sinaasappel (staat voor het heelal), munten (staan voor rijkdom en voorspoed) en geschilderde eieren (voor de vruchtbaarheid).

Op dertiende en laatste dag van het feest gaat iedereen met de hele familie naar buiten om te picknicken. Omdat 13 een ongeluksgetal is, brengen de meeste mensen deze dag het liefst met vrienden en familie door. Ook wordt op deze dag door veel mensen een wens gedaan. Ze knopen kattengras aan elkaar en gooien dit vervolgens in open water om hun wens uit te laten komen.

Gelukkig Noroez!

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Iran