Een authentieke ervaring: de geitenmarkt in Nizwa

24 april 2020

Ben jij van plan om binnenkort naar Oman te reizen? Zorg dan dat je op vrijdag in Nizwa bent! Nergens in het land zie je zo veel van de lokale cultuur als op de wekelijkse geitenmarkt.

Eeuwenoude traditie

Vroeg op de vrijdagmorgen stroomt het plein naast de souk vol met handelaren. Pick-up auto’s met hun vee achterin komen vanuit het hele land hier naartoe. Tijdens het uitladen van de geiten vinden de eerste inspecties en onderhandelingen al plaats. Er worden overigens niet alleen geiten verhandeld op de markt: ook schapen en koeien komen aan de beurt. Het houden van deze markt is al eeuwenlang een van de lokale tradities en het is zeker een bezoek waard.

In het midden van het plein verzamelen de mannen zich en worden de geiten rondgeleid door hun verkopers zodat iedereen ze goed kan bekijken. De geiten worden van top tot teen geïnspecteerd. Mensen roepen en schreeuwen bedragen en de onderhandelingen gaan er soms fel aan toe. Geiten mekkeren, moe van het rondjes lopen. Bedragen worden op en neer geroepen totdat verkoper en koper het eens zijn over de prijs. Natuurlijk wordt er ook tegen elkaar op geboden: voor de juiste geit staan meer kopers in de rij. Het is één grote chaos, maar dit maakt het des te bijzonder.

Deze jaren maken steeds meer lokale vrouwen hun entree op de geitenmarkt. Er zijn enkele vrouwelijke handelaren te vinden. Zij dragen allemaal het traditionele gezichtsmasker wat hier van oudsher wordt gedragen door vrouwelijke bedoeïenen.

Vroeg uit de veren

Om stipt 7:00 begint de geitenmarkt. Dit is wellicht wat vroeg, maar het is zeker de moeite waard om op dit tijdstip op het plein te staan, het liefst zelfs wat eerder. De geitenmarkt wordt namelijk steeds populairder en bekender onder de toeristen, echter komen de meesten dit schouwspel pas later op de ochtend bekijken. Dat is jammer, want rond 08:30 begint het plein al leger te raken. Iedereen verlaat het plein met hun nieuwe aankopen, enkele geiten gaan terug naar huis met hun oude eigenaren. De markt is tevens ook de ideale plek om sociale contacten bij te houden: de meeste mensen zoeken nog wat vrienden op en kletsen bij met een kopje thee.

Na het spektakel kan je rustig een kijkje nemen bij de andere kraampjes op de markt. Hier worden namelijk ook andere spullen verkocht, zoals tapijten en meubels. Verder mag een bezoek aan het Nizwa Fort natuurlijk niet uitblijven!

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman