Musea in Abu Dhabi

1 juni 2023

Naast dat Abu Dhabi een uitstekende vakantiebestemming is, is het ook rijk aan een aantal wereldberoemde musea. Van de meest bijzondere architectuur tot wereldstukken, voor de musea liefhebbers is Abu Dhabi dé perfecte bestemming.  

Het Louvre

We staan eerst even stil bij het ontwerp van dit museum. Het fenominale exterieur, ontworpen door Jean Nouvel, brengt de Oosterse en Westerse wereld bij elkaar. De grote koepel-achtige vorm van het dak, is bestemd tegen het woestijnklimaat en lijkt op het water te zweven. Het geeft een haast futuristisch aanzicht en past goed bij de moderne stad. Onder de koepel zitten ongeveer vijftig ‘eilandjes’ die de oude medina’s met hun smalle straatjes moeten representeren. Wat ook bijzonder is, en je vaker in de Emiraten tegenkomt, is dat het gebouw op een kunstmatig eiland staat. Het werd geopend op 11 november 2017.  

Het Louvre in Abu Dhabi is een universeel museum. De kunst komt dus uit alle tijdperiodes, stromingen en streken. De tentoonstellingsruimtes zijn dan ook niet onderverdeeld op bestemming, maar op de desbetreffende periode in de tijd. 

Guggenheim

Dit museum is momenteel nog in ontwikkeling en de verwachting is dat het in 2022 open gaat. Het zal het vierde Guggenheim museum in de wereld worden en op het eiland Saaidyat verschijnen naast het Louvre Abu Dhabi. De ontwerpen van het museum in Abu Dhabi zijn zoals we gewend zijn van de andere Guggenheim musea, een architectonisch hoogstandje. Toch zal dit aankomende museum het hoogtepunt van de vier worden en tevens het grootste filiaal. De kunst die er tentoongesteld zal worden is van over de hele wereld en zal een combinatie zijn van stukken uit de eigen Guggenheim-collectie en werk van kunstenaars uit het Midden-Oosten. Geloof ons, dit museum zal het wachten zeker waard zijn! 

Abu Dhabi Falcon Hospital en Museum

Valken zijn belangrijke dieren in de Verenigde Arabische Emiraten. De valkerij wordt dan ook meer gezien als een sport. Veelal mannen die regelmatig bijeenkomen om hun valken te trainen gebeurt dan ook vaak.  

Zo is er het valkenmuseum, vlakbij het internationale vliegveld van Abu Dhabi. Naast dat het een roofvogel museum is, is het ook een ziekenhuis voor valken en andere vogels uit de roofachtige familie. Abu Dhabi zou Abu Dhabi niet zijn als ook deze vogels niet in een luxueuze opvang zouden zitten. Er worden verschillende tours gegeven door de opvang waarbij je de valken van dichtbij ziet en er meer over leert. Met aan het einde van de tour de mogelijkheid om een valk op je arm te laten staan, hoe gaaf! 

Sheikh Zayed Palace Museum

Een stukje rijden vanuit het centrum van Abu Dhabi, in het plaatsje Al Ain, ligt het paleis dat vroeger aan Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan toebehoorde. Tegenwoordig is het een museum. Je kunt er doorheen wandelen en een kleine tentoonstelling bekijken. Het paleis geeft een goed beeld van de eenvoud waarin de Sheikh geleefd heeft. De toegang is geheel gratis.  

Etihad Modern Art Gallery

Dit museum, afgekort EMAG, ligt in het hart van Abu Dhabi. Het werd opgericht en geopend in 2013 door H.E. Khaled Siddiq Al Mutawaa. De kunstruimte is voor iedereen toegankelijk en biedt de mogelijkheid om Emirati kunst te promoten. Met vaak veranderende tentoonstellingen en elke maand een VIP-opening is het een leuk museum om te verkennen. Naast het museum is het ook een café. Ook bij dit museum is de toegang gratis.  

Zayed Heritage Center

Last but not least van dit rijtje is het Zayed Heritage museum gelegen in de wijk Al Bateen. Hier kun je een kijkje nemen in het fascinerende leven dat Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan gehad heeft. Hij is namelijk de oprichter van de VAE. Hij staat ook wel bekend als de vader van de Natie en heeft veel gedaan voor de welvaart van de Emiraten. In het Center is een fotogalerij van Sheikh Zayed en van vele beroemde bezoekers te zien. Ook staat het vol met zijn persoonlijke spullen zoals; jachtgeweren, voertuigen en opgezette leeuwen en cheeta’s.     


Graag deze musea met eigen ogen zien? Bekijk hier ons reisaanbod voor Abu Dhabi.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Abu Dhabi