Madain Saleh & Al Ula

18 februari 2022

Saoedi-Arabië is flink aan de weg aan het timmeren op het gebied van toerisme. Het land heeft prachtige culturele bestemmingen en daar is Al Ula het beste voorbeeld van. De stad bevindt zich in het noordwesten van Saoedi-Arabië, 300 kilometer ten noorden van Medina. Vroeger was het een essentieel kruispunt langs de beroemde wierookhandelsroute, een netwerk van wegen die de handel in specerijen, zijde en andere luxeartikelen door Arabië, Egypte en India mogelijk maakten. Tegenwoordig vind je er overal oude ruïnes, eeuwenoude graven, dadelboerderijen en een ongelooflijk landschap dat ook wel wordt vergeleken met de Wadi Rum in Jordanië.

De toekomst van de Al Ula regio

Saoedi-Arabië wil Al Ula ontwikkelen tot ‘s werelds grootste levende museum met een belangrijke bestemming voor erfgoed en cultuur. Tegen 2035 willen ze 2 miljoen bezoekers per jaar gaan ontvangen in Al Ula en er wordt geschat dat dit project zorgt voor 67.000 nieuwe banen, waarvan bijna de helft in de toeristische sector. Sinds oktober 2020 kunnen de bezienswaardigheden van Al Ula het hele jaar door bezocht worden door toeristen vanuit de hele wereld, omdat Saoedi-Arabië voor het eerste geopend is voor toerisme.

Het winterseizoen brengt iets speciaals in Al Ula, namelijk het Winter at Tantora Cultural Festival, dat jaarlijks van december tot maart wordt gehouden. Zowel de bezoekers als bewoners kunnen een ontelbaar aantal concerten, mode-evenementen, kunstexposities, race-evenementen en operavoorstellingen in de hele regio verwachten. Het festival biedt ook dans- en erfgoedevenementen, een kans om boven het landschap te zweven in een heteluchtballon en om een massale drone-lichtshow mee te maken. Zo is er voor ieder wat wils op het Winter Tantora Festival.

Het is erg uniek dat u dit waanzinnige gebied het hele jaar door kunt bezoeken. Maak de mooiste wandelingen en trektochten, dit kan zowel begeleid met lokale Rawi (Arabische verhalenverteller) als op eigen gelegenheid voor bezoekers die dieper in de verhalen van de regio willen duiken.

(tekst loopt door onder de foto)


Al Ula Madain Saleh

Een van de ruïnes in Madain Saleh


Madain Saleh

Waar Petra bij bijna iedereen wel bekend is, hebben maar weinig mensen gehoord van een andere bijzondere stad die de Nabateeërs bouwden: Madain Saleh in Saoedi-Arabië. Net zoals in de stad Petra hakten de Nabeteeërs hier zo’n tweeduizend jaar geleden monumentale graftombes uit de rotsen. Deze twee bezienswaardigheden verschillen wel van elkaar: Petra werd gebouwd in een moeilijk toegankelijke kloof en Madain Saleh in een open ruimtes in een vallei. De rots tombes van Madain Saleh zijn iets eenvoudiger dan die van Petra, toch is het één van de meest raadselachtige archeologische vindplaatsen op het Arabische schiereiland. In 2008 werd Madain Saleh op de UNESCO-Werelderfgoedlijst geplaatst, dit was de eerste locatie in Saoedi-Arabië die op deze lijst verscheen.

Madain Saleh bestaat uit 111 monumentale graven, waarvan 94 zijn versierd met majestueuze gevels op de zandsteenmassieven van het gebied. De kleinste is 2,7 meter hoog en de grootste maar liefst 21,5 meter hoog!

Waarschijnlijk begonnen de beeldhouwers altijd van bovenaf met hakken, zo creëerden ze een platform waarop zij konden staan. Zo werkten ze uiteindelijk helemaal naar beneden. Het werk werd erg nuttig uitgevoerd, want de blokken die ze uithakten werden vervolgens gebruikt voor het bouwen van een dorp.

U kunt Madain Saleh het hele jaar door bezoeken, maar de beste tijd is van november tot en met maart. In deze periode is de temperatuur een stuk aangenamer, de rest van het jaar zijn temperaturen boven de 40 graden veel voorkomend.


Bent u nieuwsgierig geworden naar reizen naar Saoedi-Arabië? Bekijken ons aanbod hier

Elephant Rock in Saoedi Arabia

Dit is Elephant Rock in de Al Ula Regio Saoedi-Arabië


 


Saoedi-Arabië in een anderhalve minuut! 

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Saoedi-Arabië