Een kleurrijk avontuur in Marrakech

17 oktober 2018

Op amper vier uur vliegen wacht een totaal andere wereld: Marrakech. Deze Koningsstad is gelegen in het binnenland van Marokko. Onze collega Ben was al een tijdje nieuwsgierig naar Marrakech en struinde door de medina van deze kleurrijke stad.

Marrakech is een stad met twee gezichten en kent een oud en nieuw stadsgedeelte. Het oude gedeelte van Marrakech wordt de Medina genoemd en het nieuwe heet Guilliez. Persoonlijk sprak mij het oude gedeelte meer aan vanwege de sfeer. Hier vind je tevens de meeste bezienswaardigheden en de meest prachtige en authentieke riads om in te slapen.

Slapen in een sprookje

In Marrakech moet je niet kiezen voor een hotel, maar overnachten in een riad! Dit is een traditioneel Marokkaans huis met een binnenplaats of tuin waar alle kamers op uitkomen. De herkomst van het woord komt van het Arabische “ryad”, wat tuin betekent. Je kunt zo’n riad het beste vergelijken met een prachtige parel achter een gesloten deur. Hierachter vind je kleurrijke muren, oosterse sfeer, prachtige mozaïek, vele lantaarns, bijzonder vriendelijke mensen en een kopje typisch Marokkaanse thee. Waar de Medina van Marrakech tamelijk chaotisch is, ervaar je binnen een riad juist een oase van rust.

Boutique Hotel La Sultana in Marrakech, Marokko
Boutique Hotel La Sultana in Marrakech, Marokko

Struinen door de Medina

Marrakech verveelt geen seconde. Het oude stadsgedeelte is een eindeloos doolhof aan steegjes en de souks lijken je haast levend op te slokken. Het centrale punt van de Medina is het grote plein Djemaa el Fna. Wanneer je hier voor het eerst rondloopt, voelt het als een groot openluchtcircus. Slangenbezweerders, hennaschilders, kraampjes met kruiden, sieraden en lederwaren. Wanneer je verder loopt, vind je op elke straathoek nieuwe geuren, kleuren en details. Scooters, fietsers, ezels en massa’s mensen manoeuvreren hier rakelings langs je af. Het voelt als een grote chaos, maar is tegelijk een compleet vredige stroming. Het is als een golf die je meesleept.

Straatverkoper in Marrakech, Marokko
Thee drinken in een van de vele riads in Marrakech, Marokko
Le Jardin Secret, Marrakech – Marokko

Het eten in Marrakech

In Marokko moet je natuurlijk voor de Marokkaanse keuken gaan! En dat betekent couscous en tajines. De tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. Door het taps toelopende deksel valt bij het koken de condens weer terug in de schaal, wat de smaak van het eten ten goede komt. Sluit vervolgens of met een heerlijke muntthee en Marokkaanse lekkernijen. Genieten!

Uitzicht vanaf een van de vele dakterrassen in Marrakech
Bahiapaleis in Marrakech, Marokko
Zonsondergang vanaf een dakterras bij het Djemaa el Fna plein in Marrakech

Marrakech is relatief dichtbij, maar heel anders dan welk Europees land dan ook. Overal vind je hier handel en drukte. En hoewel het best een rommeltje is, maakt het dat juist wel leuk. Iedere straathoek biedt weer iets nieuws en het eten is er heerlijk. Tel daar een prachtig riad bij op en je hebt een heerlijk weekend weg!


Bekijk hier onze reizen naar Marokko en onze stedentrip naar Marrakech »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Marokko