De opkomende havenstad Jeddah

4 mei 2022

Jeddah is na de hoofdstad Riyad de grootste stad in Saoedi-Arabië en telt zo’n 4 miljoen inwoners. Het is een bijzondere bestemming waar je je ogen uitkijkt. Jeddah’s gigantische haven aan de Rode Zee bezorgd de stad een bloeiende economie. Dit komt goed uit, want Saoedi-Arabië heeft grote plannen wat betreft toerisme.

Geschiedenis van Jeddah

Uit opgravingen blijkt dat Jeddah al 500 jaar voor het begin van de christelijke jaartelling is ontstaan als vissersdorpje. Vanaf de zevende eeuw wordt de haven van Jeddah gebruikt om goederen over de Indische Oceaan te in- en exporteren. Maar de haven kent nog een andere functie. Jeddah wordt door moslimpelgrims vaak als toegangspoort gebruikt naar het heilige Mekka. Ondertussen is Jeddah een bruisende stad met wolkenkrabbers en moderne bezienswaardigheden. Toch hoef je niet lang te zoeken naar de rijke historie van Jeddah. De stad telt ruim 1300 moskeeën en in de historische binnenstad Al-Balad waan je je in een sprookje. Je vindt hier onder andere Jeddah’s koraalhuizen maar ook de oudste moskee van Jeddah. De moskee, genaamd Masjid Shaf’i is al 1400 jaar oud en is een bezienswaardigheid die je zeker even moet bezoeken tijdens je verblijf in Jeddah.

De historische binnenstad Al-Balad

De historische binnenstad Al-Balad

Het Jeddah van nu

Jeddah is al één van de modernste steden in Saoedi-Arabië maar de stad heeft nog grote plannen voor de toekomst. Jeddah streeft ernaar om een smart city te worden. Dit houdt in dat ze duurzame economische ontwikkelingen gaan creëren om voor een hoge kwaliteit van leven te zorgen. Dit willen ze voor elkaar krijgen doormiddel van het Jeddah Economic City Project. Dit plan kost ruim 16 miljard euro en focust zich op de ontwikkeling van huizen, hotels en kantoren.

Ook wil Jeddah de concurrentie aangaan met Dubai. Ze zijn begonnen met de bouw van de hoogste wolkenkrabber ter wereld. De constructie van de Jeddah Tower staat op het moment stil maar het is de bedoeling dat de toren 1008 meter hoog wordt. Het gebouw is dan bijna 200 meter langer dan de huidige recordhouder, de Burj Khalifa in Dubai. Het wordt daarmee het eerste gebouw met een lengte van meer dan een kilometer.

Wat te doen in Jeddah?

De Souq Al Alawi is te vinden in de oude stad Al-Balad. Terwijl je door de smalle straatjes wandelt vind je hier marktkramen met Arabische sieraden, specerijen en traditionele kleding. Kom hier met zonsondergang wanneer het gebedsomroep door de straten galmt voor een puur Arabische ervaring.

De Jeddah Corniche is een verfrissende plek om tijd door te brengen. Aan de kust van Jeddah vind je tuinen, winkelcentra en leuke restaurantjes. Ook is hier de Koning Fahd-fontein te vinden. Deze fontein spuit water tot 313 meter de lucht in en is daarmee de hoogste fontein ter wereld. Tot slot kun je hier de prachtige Al Rahma-moskee bekijken. Deze moskee drijft op het water en is ook voor niet-moslims zeker een bezoek waard.

In Saoedi-Arabië vind je gerechten van over de hele wereld, maar het is ook zeker een aanrader iets uit de Saoedische keuken proberen. Naast de welbekende kebab en shoarma is khuzi een populair gerecht. Deze maaltijd met gevulde lam is van oorsprong een bedoeïenengerecht en wordt gezien als het nationale gerecht van Saoedi-Arabië. Omdat Jeddah aan de kust ligt vind je hier ook heerlijke visgerechten. Bijvoorbeeld machboos, dit wordt geserveerd met rijst en vers gevangen vis of garnalen.

De drijvende Al-Rahma moskee

De drijvende Al-Rahma moskee


Benieuwd geworden naar wat deze veelzijdige stad te bieden heeft? Bekijk ons aanbod voor reizen naar Saoedi-Arabië.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Saoedi-Arabië