Interview met Quirien, schrijver van Oman reizen door het onbekende

9 april 2015

We spraken schrijver Quirien van Lun over zijn boek, reizen door het Onbekende. In dit boek vertelt hij je de ins- en outs van reizen door Oman. We mogen onder de bezoekers van de site een digitale versie van zijn boek verloten!

Wie ben je?

Mijn naam is Quirien, maar ik schrijf onder de naam NOMAD. Ik koos de naam NOMAD om mijn boek onder te publiceren omdat ik in mijn leven heel veel gereisd heb en me eigenlijk overal wel thuis voel, terwijl ik op hetzelfde moment graag verder wil kijken. Net als een echte nomade. Reizen is een enorme passie, of liever verslaving van mij, want hoe meer ik reis, hoe meer ik wil reizen. Ik ben voor langere periodes in landen geweest zoals Australië, China, Spanje, Zuid Afrika en Oeganda en ik heb altijd graag over mijn ervaringen geschreven, maar nog nooit een volledig boek. Naast dat ik reiziger ben, heb ik een tijdje als kok gewerkt waardoor ik tijdens mijn reizen altijd op zoek ben naar de specialiteiten van buitenlandse keukens. 

Waarom een boek over Oman?

Al op jonge leeftijd is mijn interesse in reizen geprikkeld en met name reizen naar Arabische landen. Na Egypte, Marokko en Jordanië wilde ik graag een land bezoeken dat wat minder voor de hand lag. Een land waar nog veel te ontdekken was. Om eerlijk te zijn had ik tot vlak voor mijn reis nog nooit van Oman gehoord. Het was meer bij toeval dat ik er een klein filmpje op internet over zag. Hoewel ik op dat moment eigenlijk op het punt stond een reis naar Kaapverdië te boeken, veranderde dat filmpje op slag mijn keuze en heb ik een dag later samen met mijn vriendin een ticket naar Dubai geboekt. Ja, ik weet dat Dubai niet in Oman ligt, maar Dubai is de stad waar ons avontuur begon. En dit vooral vanwege financiële redenen, want vliegen op Dubai is nou eenmaal goedkoper, en ons budget was redelijk krap… Helaas viel er weinig informatie te vinden over Oman. Natuurlijk waren er een aantal websites, maar een degelijke reisgids die je met je mee kon nemen was er niet. En hoewel ik graag zelf dingen ontdek, is het ook fijn om goed voorbereid op reis te gaan. Of om dingen tijdens je reis op te zoeken. Naast mijn reisverslag heb ik toen dus tijdens mijn roadtrip alles opgeschreven wat een reiziger zou moeten weten over het land. Dit heb ik gebundeld en hier heb ik vervolgens een complete reisgids van gemaakt.

Wat maakt jouw boek beter dan alle andere reisgidsen over Oman?

Er zijn überhaupt weinig reisgidsen specifiek over Oman te vinden, en de meeste daarvan zijn in het Engels. “Oman: Reizen door het Onbekende” is niet alleen geschreven ín het Nederlands, maar ook geschreven vóór de Nederlander. Zo staan er bijvoorbeeld behulpzame Nederlandse websites en bedrijven in vermeld die de lezer verder kunnen helpen.Verder is het boek uit eigen ervaring geschreven, aangevuld met informatie uit verder onderzoek naar het land. De foto’s zijn zelf gemaakt en het reisverslag is uit eerste hand. Zo krijgt de lezer een goed beeld van het land en weten ze precies waar ze aan toe zijn. De informatie is duidelijk en beknopt en de referenties in het boek maken het makkelijk om de gezochte informatie snel te kunnen vinden.

Wat is je beste ervaring in Oman?

Hoewel ik vele mooie ervaringen heb overgehouden aan Oman, is mijn favoriete gebeurtenis de overnachting van de eerste dag in het land. Toen we ’s avonds vanuit de Verenigde Arabische Emiraten moe de grens over waren gestoken met Oman, zochten we in de regen een plekje om onze tent op te zetten. Met onze tentstokken in de knoop en de regen van onze neus druipend, kwam er een luxe auto voorbij rijden. Toen de auto stopte en de eigenaar van het achterliggende landgoed er uit stapte, werden we door deze man uitgenodigd om in zijn villa te slapen. Zelf was hij net op weg naar Dubai, maar hij vertrouwde ons het hele huis toe, terwijl er niemand binnen was. Deze enorme gastvrijheid en vertrouwen jegens volkomen vreemden maakte zo’n grote indruk op me, dat ik het gezicht van deze man nooit vergeten ben. Dit was werkelijk de meest hartverwarmende ervaring op deze reis.

Wat zou je mensen die naar Oman reizen aan raden?

De beste tip die ik mensen kan geven is om zich te laten verrassen door het land en de mensen. Geef je over aan het land, vertrouw de mensen en ga mee in de manier van leven. Zeg geen ‘nee’ tegen dingen en durf eens een andere weg in te slaan (letterlijk en figuurlijk). Oman heeft zo veel te bieden die nog door weinigen ontdekt zijn. Doe de dingen die iedereen doet, maar trek ook af en toe je eigen plan. Een hele mooie manier om dit te doen is door bijvoorbeeld een auto te huren en zelf je route uit te stippelen. Avontuur gegarandeerd!

Heb je zelf in het land gewoond?

Hoewel ik zelf niet in het land heb gewoond, zou ik dat zeer zeker niet vervelend vinden. Mijn vriendin kreeg werk aangeboden in Oeganda, dus dat was voor ons een duidelijke keus. Zou één van ons een baan vinden in Oman, dan zouden we daar zonder twijfel voor gaan.

Wat is volgens jou typisch Omaans?

Als ik zeg ‘typisch Omaans’, dan bedoel ik eigenlijk ‘typisch Arabisch’. Dit zijn voornamelijk de drukke souks vol met mooie koopwaar, het spel van het onderhandelen en daarna tevreden een thee drinken met een shisha erbij. Wat Oman anders maakt dan de meeste andere Arabische landen, is dat het veel puurder is. Op de souks vind je niet alleen de souvenirtjes die de gemiddelde toerist wilt hebben, maar juist de koopwaar die de Omaanse mensen zelf gebruiken in het dagelijks leven. Dit geeft je echt het gevoel in een authentiek Arabisch land te zijn. En nog een ding. Iets wat ik zelf nergens anders heb meegemaakt: de vriendelijkheid van de mensen. Het draait hier niet altijd om geld en mensen nemen hier nog de moeite om een medemens te helpen, ook als het een vreemde is. En hier willen ze vaak helemaal niets voor terug. Het kunnen helpen van iemand anders is dan beloning genoeg. Dit heeft mij in Oman keer op keer doen verbazen.


Wil je kans maken op het boek van Quirien? Ga naar onze Facebook & like en reageer op de post over dit interview waarom jij dit wilt winnen. 


Ben je dankzij het verhaal van Quirien geïnteresseerd geraakt om naar Oman te reizen? Check onze reizen eens »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman