In de zomer naar Iran?

15 juli 2019

Tijdens de zomermaanden naar Iran reizen? Dat is wellicht niet de eerste periode waaraan je denkt wanneer je een reis naar dit bijzondere land aan het plannen bent. Logisch, want in de zomer kan het op sommige plekken erg warm worden. In de zomer van 2019 stapten we op het vliegtuig naar de Islamtische Republiek Iran. Warm, politieke spanning, gedoe met Trump…levensgevaarlijk volgens bijna iedereen die ik sprak.

Politieke spanning – wel of niet gaan?

Het punt over politieke spanning heb ik al lang achter me gelaten. Voor Middenoostenreizen.com heb ik door het hele Midden-Oosten gereisd terwijl men in Nederlandse media steevast bericht over brandhaarden, conflict gebieden en oorlog. Het is niet te ontkennen dat het Midden-Oosten geen vergelijkbaar gebied is met Europa, maar onveilig is iets anders.

Tijdens mijn reizen door Iran en andere bestemmingen in het Midden-Oosten heb ik me nooit onveilig gevoeld. Mensen zijn vriendelijk en als je jezelf lokaal laat informeren over waar je wel en niet heen kunt gaan, heb je de meeste actuele info. Een leuk voorbeeld hiervan is het prachtige Baalbek in Libanon. Volgens de Nederlandse overheid kan hier sinds voorjaar 2019 weer naar toe gereisd worden, terwijl we hier al jaren naar toe gaan en hier toeristen uit allerlei landen tegen komen. Een fantastisch gebied, wat ten onrechte lange tijd als onveilig te boek heeft gestaan.

Tijdens de zomermaanden naar Iran?

Eerlijk is eerlijk, als je niet aan de zomer gebonden bent is het voor- of najaar een betere tijd om naar Iran te reizen. Echter is het ook goed te doen tijdens de zomermaanden en zijn er ook wat voordelen voor een reis tijdens deze periode. Onze reis begint dit keer in Teheran. Deze stad is massaal, groot en warm. Maar er zijn hier een aantal niet te missen plekken om te bezoeken. In de stad kun je jezelf het best verplaatsen met de metro, die ook gelijk verkoeling biedt doordat je onder de grond bent.

Voor Teheran is het aan te raden wanneer je in de zomer reist om in alle vroegte de grote Bazaar en Downtown Teheran te bezoeken. Zo heb je in de middag tijd over om naar het Paleis van de Sjah te gaan. Dit is aan de rand van de stad gelegen en hieromheen is een lekker park. Veel schaduw, wat hoger gelegen en dus een ideale plek om de dag te eindigen.

Wanneer je de stad Teheran achter je laat, is het afhankelijk waar je naar toe gaat, omdat Iran erg uitgestrekt is ken het grote verschillen in klimaat. In de bergen is het heerlijk in de zomer, veel rijke Irani’s hebben hier zomerhuizen om aan de hitte van Teheran te ontsnappen. Voor de zomer is het aan te raden het noordwestelijke deel van Iran te bezoeken. Je kan dus makkelijk een drie weken rondreizen door Iran voor de zomermaanden. Het mooie groene Iraans-Azerbeidjan en Koerdistan is goed te combineren met een reis naar Teheran en Isfahan. Een complete reis waarbij je weinig last hebt van de hitte.

Gebieden die zuidelijker liggen zijn ook te bezoeken in de zomer, maar het wordt hier een stuk warmer. Hierbij moet je denken aan 40 graden overdag. Het is goed hier rekening mee te houden tijdens een reis in de zomer. Tot 13:00 in de middag kun je prima de stad in, maar daarna wordt het erg warm om echt actief te zijn. Gebieden die je beter links kunt laten liggen in de zomer, is de omgeving van Kerman. Dit is een van de heetste plekken ter wereld en in de zomer absoluut geen aanrader.

Voordelen van reizen in de zomer?

Naast de temperatuur zijn er ook voordelen aan reizen in de zomer. Zo kom je nauwelijks andere toeristen tegen en is het in veel accommodaties laagseizoen. Dat maakt het erg goedkoop om in deze periode te reizen en kom je nog makkelijker in contact met de lokale bevolking van het land. Als je de reis goed plant, zelf of in samenwerking met een van onze Iran- specialisten is het dus zeker goed te doen om in de zomer naar het land te gaan

De voordelen van een reis in de zomer naar Iran op een rij

  1. De noordwestelijke gebieden zijn goed te bereizen. Hierdoor heb je een unieke reis in combinatie met Teheran
  2. Het is goedkoop omdat het laagseizoen is
  3. Het is rustig om dat er niet veel andere toeristen zijn
  4. Met een goede planning voor de rondreis heb je weinig last van de warmte

Neem vrijblijvend contact op met onze reisspecialisten om jouw individuele rondreis naar Iran samen te stellen »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Iran