Historische bezienswaardigheden in Turkije

2 juni 2023

Van witte kalkterrassen in Pamukkale tot prachtige valleien in Cappadocië. Ook vind je hier verschillende oude steden, zowel boven als onder de grond. Turkije is de perfecte plek voor het verkennen van historische bezienswaardigheden. Tijdens een rondreis door Turkije mag een bezoek aan onderstaande bezienswaardigheden zeker niet ontbreken.

De oude stad Efeze

Turkije kent vele indrukwekkende archeologische vindplaatsen. Zo kun je goed bewaarde ruïnes gaan verkennen tijdens een bezoek aan de oude stad Efeze. In het westen van Turkije liggen meerdere prachtige ruïnesteden, waarvan Efeze de mooiste is. Bij een bezoek aan deze stad is het aan te raden om door de hoofdstraat te lopen van oost naar west. Het is indrukwekkend om de marmeren plavuizen, versierde theaters, winkels, fonteinen en marktplaatsen te zien. De Celsius-bibliotheek en het Grote Theater zijn een van de hoogtepunten die je zeker niet mag missen.

Ephesus Celsus Libary
Celsius-bibliotheek, Efeze

Kasteel van Katoen

Pamukkale, ook wel het Kasteel van Katoen, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze plek staat bekend om zijn witte kalksteenterrassen, een bijzonder vulkanisch verschijnsel. Deze terrassen zijn gevormd door het verdampen van het warme, kalkhoudende water uit de bronnen. Al eeuwen lang stroomt hier water langs de bergwanden naar beneden.

Pamukkale Kalterras
Kalkterrassen, Pamukkale

De antieke stad Hierapolis

Nabij Pamukkale ligt de antieke stad Hierapolis en is ook zeker een bezoekje waard. In de oudheid was dit een thermaal kuuroord. Ontdek hier een Romeins badhuis, de tempel van Apollo, een theater en de Necropolis.

Het sprookjesachtige Cappadocië

De unieke landstreek Cappadocië bestaat uit sprookjesachtige valleien en grotten. Het is een van de meest indrukwekkende natuurwonderen ter wereld. Loop door de verschillende valleien en breng een bezoek aan een van de ondergrondse steden. Het is een bijzondere ervaring om door dit gebied te reizen.

Cappadocië Ballonnen Landschap
Cappadocië

Ontdek de verschillende valleien

In deze streek liggen veel valleien, die door middel van duizenden jaren aan eruptie en vulkanische neerslag een onwerkelijk uiterlijk hebben gekregen. Zo zijn er ook grotwoningen, waar vroeger veel nomaden in woonden. In de dorpen Zelve en Göreme vind je een openluchtmuseum. Je kunt hier urenlang ronddwalen tussen de historische woningen, kerken en religieuze kamers. Er zijn veel valleien die prachtig zijn om doorheen te lopen, maar er zijn er een aantal waar je echt moet zijn geweest. Breng een bezoek aan de Pigeon Vallei, de Ihlara Vallei en de Rode Vallei. Voor een mooie zonsondergang kun je het beste naar de Rose Vallei gaan.

De ondergrondse steden

In Cappadocië vind je veel ondergrondse steden. De stad Derinkuyu is het diepst gelegen, namelijk 85 meter onder de grond. Het is daarmee de diepst ondergrondse stad ter wereld. Een andere indrukwekkende ondergrondse stad om te bezoeken is Kaymakli. Verken hier het smalle ondergrondse doolhof van gangen en huizen. Het bestaat uit acht verdiepingen met een diepte van 80 meter.

Istanboel

In Istanboel vind je meerdere indrukwekkende bezienswaardigheden. Een absoluut hoogtepunt is de Sultan Ahmetmoskee bezoeken, ook wel de Blauwe Moskee genoemd vanwege de vele blauwe tegels aan de binnenkant van de moskee. Verder vind je hier ook het Topkapi Paleis en de Hagia Sophia. Daarnaast is er ook een station uit de Romeinse tijd, namelijk de Hippodroom.

Istanbul Blauwe Moskee
Sultan Ahmetmoskee, Istanboel

Breng ook zeker een bezoek aan de Grote Bazaar, een van de grootste overdekte markten ter wereld. Slenter rond door de straatjes en laat je verrassen door de verschillende geuren van kruiden.


Bent je enthousiast geworden na het lezen van deze blog? Bekijk dan hier alle reizen naar Turkije.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Turkije