Highlights van Libanon Deel I

17 april 2018

Maak kennis met Libanon! Deze kleine Mediterraanse natie is een fascinerend knooppunt van het Midden-Oosten en het Westen; van het christendom en de islam; van traditie en moderniteit. In deel 1 van onze tips over Libanon staan we stil bij een viertal hoogtepunten.

Beiroet

Beiroet is booming. Elke dag en avond is er wel iets te doen in deze een bruisende hoofdstad. Zo zijn er haast dagelijks exposities of concerten en is het altijd gezellig druk in de vele restaurants en bars. Het levendige Beiroet is een synoniem voor feest en de Libanezen weten maar al te goed hoe dat moet.

Wil je een ontspannen citytrip? Dan is dit waarschijnlijk niet jouw favoriete stad. Daarvoor kan Beiroet te chaotisch overkomen. Maar de enorme verscheidenheid aan musea, restaurants, bars en clubs maken de stad tot een must-see op elke route door Libanon. De hoofdstad staat ook wel bekend als het Monaco van het Midden-Oosten en is sinds kort rechtstreeks vanaf Amsterdam te bereiken. Byblos

De kustplaats Byblos ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Beiroet en is te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is één van de oudste steden ter wereld; de geschiedenis van de stad gaat terug tot het derde millennium voor Christus.

Wanneer je Byblos binnenkomt, zie je de oude stadsmuur die dateert uit de Middeleeuwen. Verder vind je hier ruïnes van vele opeenvolgende beschavingen. Dat maakt dat er verschillende bezienswaardigheden zijn die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Byblos. Zo kun je het Byblos Castle, de Great Temple of het Romeinse Theater bezoeken. Ga aan het einde van de dag een drankje doen in de haven en geniet hier van een prachtige zonsondergang.


Grotten van Jeita

De Grotten van Jeita behoren tot de mooiste van de wereld. Alleen al de rit richting ernaartoe is adembenemend met prachtige vergezichten. Deze grotten van kalksteen vind je bij Nahr al-Kalb, een groene vallei ten noorden van Beiroet. Binnen kun je zien hoe de stalagmieten en stalactieten zijn ontstaan.

Je kunt kiezen om te voet of met een bootje de grotten te ontdekken. Daarnaast zijn de Grotten van Jeita het grootste grottensysteem van het Midden-Oosten. Ze zijn negen kilometer lang en de kamers rijken soms tot wel 120 meter hoog! Je kijkt je ogen uit in de prachtig verlichte gangen!


Tyrus

In het zuiden van Libanon vind je de vierde grootste stad, Tyrus. Wie houdt van cultuur en historie, is hier op de goede plek. Net als Byblos staat Tyrus op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit komt door de vele ruïnes die in deze stad te vinden zijn.

Op het zuidpunt van het schiereiland kun je de archeologische opgravingen bezichtigen. Tyrus betekent letterlijk rots, en die naam heeft ze te danken aan het feit dat de stad op rotsen is gebouwd. Vroeger bestond de plaats zelfs uit twee steden: Tyrus op de rotsen en Tyrus op het vasteland.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Libanon