Highlights van Libanon Deel II

3 mei 2018

Live Love Libanon! Deze mediterrane bestemming is geschikt voor avonturiers, cultuurliefhebbers en strandgangers. In deel 2 van onze tips over Libanon staan we weer stil bij een drietal hoogtepunten van dit kleine land.


Lees ook deel 1 van onze tips »


De ruïnes in Baalbek

Het ruïnecomplex van Baalbek staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt hier nu bijvoorbeeld nog altijd de restanten van 6 zuilen van ieder 20 meter hoog. Deze behoren tot de voormalige tempel van Jupiter die met haar 49 bij 88 meter een van de grootste tempels van de Romeinse tijd was. 

Baalbek is een van de meest mysterieuze plaatsen ter wereld. De Romeinse ruïnes hier behoren tot de grootste en best bewaarde ter wereld en zijn gebouwd op fundamenten waarvan onbekend is wie ze daar heeft neergelegd. In Baalbek zijn namelijk honderden jaren geleden de grootste en zwaarste stenen ter wereld bewerkt door steenhouwers. Zo vind je onder de tempels van de Romeinen gigantische stenen blokken met afmetingen van 10 bij 5 bij 4 meter. Zo’n steen weegt meer dan 450 ton en daarom is het dan ook een groot mysterie hoe deze stenen op hun huidige plek zijn gekomen. Er is vandaag de dag geen machine die zo’n gewicht kan tillen, laat staan dat mensen dit met eigen krachten hebben verricht.

Baakbek met zijn kolossale structuren is een van de mooiste voorbeelden van de imperiale Romeinse architectuur op zijn hoogtepunt.

De enorme tempel van Bacchus in Baalbek, Libanon
Romeinse ruïnes in Baalbek

De natuur in

In het noorden van Libanon vind je de Qadisha Vallei. Tijdens deze geweldige reis naar het verleden ervaar je hier de geschiedenis van kluizenaars en monniken die in de grotwoningen hebben gewoond. Bovendien is het uitzicht op de kloven en hoge bergpieken adembenemend. De vallei is een van de belangrijkste vroegchristelijke kloosternederzettingen ter wereld en is ook terug te vinden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De oude kloosters staan op de meest indrukwekkende plekken van het ruige landschap.

De rotsen van de Qadisha Vallei hebben door de eeuwen heen gediend als een plaats voor meditatie en toevlucht. Omdat de Kadisha rivier door dit gebied stroomt, vind je hier een diepe en indrukwekkende kloof van zo’n 50 kilometer lengte. Dit resulteert in een uniek natuurgebied, omgeven door pittoreske dorpjes en bijzondere natuur. Wanneer je als eens op plaatsen als de Ihlara-vallei (Cappadocië, Turkije), Vardzia of Uplistsikhe (Georgië) bent geweest, heb je een idee van wat je hier kunt verwachten.

Als je houdt van geschiedenis, buiten de gebaande paden, natuur, rust en vrede, zul je het allemaal vinden in de Qadisha Vallei. 

De Qadisha Vallei

Tripoli

Zo’n 85 kilometer ten noorden van Beiroet ligt de op één na grootste stad van het land: Tripoli. Ondanks het feit dat het een van de armste steden is, is het rijk aan diversiteit en een prachtige stad vol historie om te verkennen. Er zijn altijd nieuwe plaatsen om te bezoeken en nieuwe dingen om te ontdekken en er heerst een gevoel van saamhorigheid in de stad. De meer dan 100 monumenten uit de tijd van de Kruisvaarders, Mammelukken en de Ottomanen maken Tripoli tot één groot openluchtmuseum.

In Tripoli kun je niet om de enorme Citadel heen. Dit kasteel van 130 meter lang en 70 meter breed kijkt uit over heel de stad en biedt een geweldig uitzicht. De Citadel van omvat een oude hamam, gebedshuizen, een gevangenis, een paardenstal, waterputten, begraafplaatsen, 20 meter lange torens en ongeveer 10 poorten. Houd je meer van shoppen? Dan moet je bij de Quartier des Souqs zijn. In deze oude soeks vind je allerlei koopwaar: vintage kleding, zeep, goud en zilver, meubels, schoenen, groenten, fruit, vis en vlees enz. Het is leuk om rond de soeks te lopen en de verborgen delen van de stad te ontdekken. Daarnaast kunnen zonaanbidders volop genieten van het strand van Tripoli.

Op deze 600 jaar oude markt vind je gespecialiseerde ambachten als kleermakers, juweliers, parfum- en zeepmakers.  

Tripoli, Libanon
Uitzicht vanaf de Citadel in Tripoli, Libanon

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Libanon