Het land dat zichzelf opnieuw uitvindt: Saoedi-Arabië

8 mei 2023

Collega Gido van de Brand is afgelopen zomer een aantal dagen naar Saoedi-Arabië afgereisd. Het land wil meer toerisme aantrekken en onafhankelijk worden van olie-inkomsten. Dat vraagt om een reisinspectie! Hieronder alles over de indrukwekkende plekken die hij heeft bezocht in het land.


Afgelopen zomer ben ik voor een aantal dagen vertrokken naar het moderne Saoedi-Arabië. Het land is in beweging en bewuster bezig met duurzaamheid dan ooit. Mijn reis is begonnen in het gezellige Riyad. Wanneer je reist naar Saoedi-Arabië, kun je de hoofdstad Riyad niet vermijden. Naast de moderne gebouwen bevindt zich hier ook de Riyad Park Mall, dit is het grootste winkelcentrum van Riyad. Het is nog geen Dubai Mall, maar zeker luxueus.

Na een aantal uur doorgebracht te hebben in Riyad viel het mij op dat er een erg fijne sfeer hing. Ben je toevallig van plan om als vrouw naar Saoedi-Arabië op vakantie te gaan? Vrouwen hebben sinds een paar jaar meer rechten in Saudi-Arabië. Ik sprak twee westerse vrouwen en zij vertelde mij dat zij zich hier veiliger te voelen op straat dan bijvoorbeeld in Londen. Zo is er een beachclub voor vrouwen waar je een abonnement voor moet nemen om binnen te mogen. Mannen zijn ook welkom maar alleen als zij met hun vrouw mee komen.

Tijdens mijn reis ben ik ook meer te weten gekomen over het duurzame Red Sea Project. Het doel van het project is om een wereldwijde bestemming te worden voor luxueus toerisme met de focus op milieuvriendelijk en duurzaamheid. Met het project wil de overheid meer toeristen aantrekken. Zo is het nu mogelijk om prachtig te kunnen snorkelen tussen het koraal langs de Rode zee kust. Dit heb ik met mij eigen ogen kunnen beleven. Het was ontzettend mooi, doordat het koraal nog niet is aangetast, echt een aanrader!

Saoedi-Arabië staat bekend om zijn cultuur en natuur. Dit is onder andere te vinden in het noorden, hier is de natuur te vergelijken net Jordanië. Met 200.000 jaar aan onderzoek staat de oude stad bekend om zijn historie met prachtige Canyons en oases. Het ligt in het noordwesten van het land wat ook een onderdeel is van het Red Sea Project. Een bezoek aan dit gebied is zeker een aanrader, nog nooit heb ik zoveel moderne technieken gezien in combinatie met duurzaamheid. De landschappen in het noorden zullen je versteld doen staan met prachtige rotswanden maar ook veel groen.

In Diriyah bevindt zich de geboorte plek van Saoedi Arabië. Het wordt beschouwden als het grootste culturele erfgoed in het koninkrijk. Het is al meerdere malen gerestaureerd als onderdeel van het Historical Addiriyah Development Program. Het fort zal van dienst zijn als een openluchtmuseum.

In de avonden heb ik ook een aantal evenementen kunnen bijwonen. Indrukwekkend vond ik het MDLBEAST evenement in Riyad. Dit evenement kun je vergelijken met Burning man in de woestijn. Het zijn grote festivals waar zowel toeristen als lokale bevolking op af komt.  Daarnaast is de City Walk ook zeker een aanrader. De City Walk is een evenement in Jeddah en  de perfecte plek voor avontuur. De City Walk is onderdeel van Jeddah Season dit is elk jaar vanaf mei tot juni. In deze maanden hebben zij elf zones met ieder zijn eigen thema. Dit varieert van festivals tot parades en water evenementen. Er is voor iedereen wat te beleven

De laatste dag heb ik doorgebracht in het oude centrum van Jeddah. De mensen zijn hartelijk en opvallend vond ik dat zij bijna allemaal Engels spraken. Op de markt ben je omringd door prachtige historische gebouwen en kun je het lokale eten proeven of neuzen door handgemaakte producten.

Jeddah, Saoedi-Arabië

Jeddah, Saoedi-Arabië

Al om al hebben alle gave projecten en moderne gebouwen mij doen verbazen. Ik kan niet wachten om terug te keren om het Noorden van Saoedi Arabië te ontdekken. Vijf dagen is bij lange na niet lang genoeg om het land te kunnen ontdekken!


Wil je Saoedi-Arabië zelf gaan ontdekken of bent u na het lezen van de blog nieuwsgierig geworden? Neem dan vooral eens een kijkje bij onze reizen naar Saoedi-Arabië. Onze reisspecialisten in Nederland komen ieder jaar in Saoedi-Arabië om zo perfect op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het land.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Saoedi-Arabië