Het Hadjargebergte in Oman

10 november 2022

Vanuit Muscat ben je binnen een paar uur in het prachtige Hadjargebergte. Deze bergketen is gelegen in het noordoosten van Oman en strekt zich uit over een lengte van 450 kilometer tussen de grens van de Emiraten en het achterland van de hoofdstad Muscat.


Het gebergte is het bekendste natuurgebied van Oman en een uitstekende plek voor de geoefende wandelaar. Ook voor de minder geoefende outdoor sportliefhebber zijn er voldoende mogelijkheden om jezelf uit te dagen. Er zijn wandel- en fietsroutes variërend van 2 tot 14 uur. De accommodaties die zich in het gebied bevinden variëren van erg basic tot super luxe. Daarnaast is het in heel Oman (en dus ook in het berggebied) toegestaan om te wildkamperen. Uiteraard kunnen wij je perfect adviseren over de prachtige accommodaties in het berggebied, maar we kunnen ook kampeerspullen en 4WD voor je regelen.

Jebel Shams

Het meest bekende en mooie deel van dit gebergte heet Jebel Shams, de Berg van de Zon. De berg heeft deze bijnaam, omdat er altijd wel ergens op de zon op schijnt. Het is met ruim 3.000 meter ook het hoogste punt van het Hadjargebergte.

Jebel Shams wordt door veel mensen vergeleken met de Grand Canyon. Vandaar dus de bijnaam de Grand Canyon van het Midden-Oosten. Op Jebel Shams zijn meerdere plekken om te overnachten. Wij van Middenoostenreizen.com zijn fan van het Sama Heights resort of het Jebel Shams resort. Beide redelijk basic accommodaties maar beide gelegen op een toplocatie. Hoog in de bergen vlakbij het startpunt van de beroemde balcony walk. Om je overnachtingsplek te bereiken heb je een 4WD nodig. Niet zozeer om de berg op te komen, maar wel om de berg af te gaan. Wanneer je niet in een 4WD rijdt kan je motor oververhit raken tijdens de afdaling. Daarnaast is het, een stukje verder in je reis, wanneer je Jebel Akhdar op gaat sowieso verplicht om met een 4WD te rijden.

Het grootste deel van de route is over een geasfalteerde weg maar er zijn ook delen van de bergpas die over offroad wegen gaan. Een van de mooiste wandelroutes is de Balcony Walk.

De Balcony Walk

Je kunt deze wandeltocht van in totaal 7 kilometer alleen maken of samen met een gids. Er zijn zo’n 5 prachtige uitzichtpunten langs deze route en je loopt via dezelfde route heen en terug. Een echte aanrader! Let wel op, het is steil op sommige punten. Volg route W6. De een- na laatste stop is Al Hayl, een klein goed bewaard fort wat zeker een bezoek waard is. Voor wat verfrissing is het eindpunt van de Balcony Walk een stop bij de waterpool net voorbij Al Sak.

Jebel Shams Uitzicht
Uitzicht tijdens Balcony walk
Oman Jebel Shams
Uitzicht tijdens Balcony Walk

Jebel Akhdar

Na Jebel Shams is Jabal Akhdar of Djabal Achdar het andere grote natuurgebied in het Hajar gebergte. Deze bergtop is net iets minder hoog dan Jebel Shams en betekent letterlijk ‘’de groene berg.’’ Dit gebied is een stuk groener en gevarieerder van natuur. Op Jabal Akhar vind je daarnaast in tegenstelling tot Jebel Shams voornamelijk luxere accommodatie. Onze favoriet het prachtige Alila Resort. Een overnachting hier is een unieker ervaring op zich. Het Alila resort is gelegen aan de rand van een diepe klif en vanuit hier kun je de Via Ferrate beklimmen van het gebied. Om het gebied van Jabal Akhdar te betreden heb je een 4WD jeep nodig. Aan de voet van de berg bevindt zich een politie post die checkt of je vervoersmiddel genoeg vermogen heeft om de berg op te kunnen. In het Jabal Akhdar gebied zijn verschillende uitzicht punten en bezienswaardigheden:

Alila Jabal Akhdar
Jebel Akhdar
Jebel Akhdar gebergte

Saiq Plateau

Op een hoogte van 2.000 meter biedt het Saiq-plateau een prachtig uitzicht op de rotsachtige vlaktes van de berg en de terrasvormige velden van de groene plantages. De vruchtbare velden zijn de thuisbasis van perzik, abrikozen en amandelbomen. Granaatappels worden hier geoogst in de periode van augustus tot september en miljoenen rozen bloeien in maart. In de wintermaanden kan de temperatuur tot 0 graden dalen in de nacht.
Vanaf het Saiq plateau organiseren we verschillende mooie wandelroutes met gids. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met onze reisspecialisten 

Diana point

Diana Point is genoemd naar de voormalige prinses van Wales, die het uitkijkpunt in Jabal Akhdar in 1990 bezocht. Vanaf het uitkijkpunt op 2.000 meter boven zeeniveau bewonder je het spectaculaire uitzicht op het Saiq-plateau vol rozentuinen en bergdorpen

Brirkat al Mauz

Birkat Al Mauz is een verlaten bergdorp aan de voet van Jabal Akhdar. Maak een mooie wandeling rond de plantages en langs het aflaj-water irrigatiesysteem in het centrum van het dorp. Het aflaj, wat in het Nederlands verdelen betekent, zorgt ervoor dat het water vanuit de bergen naar de dorpen wordt gevoerd, in de dorpen wordt het water uit de falaj verdeeld over de verschillende moestijden via kleinere goten. Het aflaj-systeem in deze regio staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Wadi Bani Awf

Wanneer je een aantal nachten hebt doorgebracht in het Hajar gebergte kun je op twee manieren terug rijden naar Muscat, via de normale route over de snelweg of via een spannende Off-road route. Deze route heet de Wadi Bani Awf route en neemt je mee op een adembenemende tocht door het gebergte. Als je bij ons een reis boekt krijg je van ons de coordinaten om deze off-road route te volbrengen. Voor veel mensen is dit het hoogtepunt van de reis. De ruige valleien en diepe kloven tijdens de route geven een fantastisch uitzicht. De route neemt zo’n 4 a 5 uur in beslag voordat je vanaf het eerste oriëntatie punt weer bij de verharde weg aankomt. Het gebied wordt vaak aangegeven als de Snake Canyon. Een unieke en spannende ervaring. Je eindigt de route bij Nakhl waar je het beroemde Nakhl Fort kunt bezoeken.

Snake Canyon
Snake canyon – waar je door heen rijdt tijdens Wadi Bani Awf
Bilad Sayt

We beschrijven in deze blog slechts een paar plekken die je kunt bezoeken tijdens een bezoek aan het Hajargebergte, er is nog veel meer te ontdekken! We raden je ook aan om minimaal twee overnachtingen te plannen in het gebergte zodat je voldoende tijd hebt om te genieten van dit bijzondere gebied.

Overnachten in het Hadjargebergte

Wilt u in het Hadjargebergte verblijven? Dan zijn er verschillende gave opties voor accommodaties. U hebt het Alila Jabal Akhdar. Veruit het mooiste hotel. Daarnaast kunt u ook genieten van een totaal ontzorgde beleving in het Anantara. Een Spa hotel midden in de bergen. Hebt u niet zoveel behoefte aan luxe? Dan is het Sama Heights hotel op Jebel Shams een aanrader. 

Een andere mogelijkheid is om te gaan wildkamperen. Dit is een unieke ervaring, waarbij je wakker wordt met de mooiste uitzichten. Lees hier meer over wildkamperen in Oman of bekijk deze wildkampeerreis in Oman.


Op reis naar Oman? Bekijk dan hier ons aanbod »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman