Is Jordanië het waard om te bezoeken?

29 juli 2016

Onze collega Gido is een echte avonturier. Voor hem is reizen geen hobby maar een verslaving! Benieuwd naar zijn bevindingen over Jordanië? Lees snel verder!

Waarom naar Jordanië?

Het is algemeen bekend dat één van de zeven wereldwonderen in Jordanië te bezoeken is, wat weinigen echter weten is dat dit prachtige land nog veel meer te bieden heeft dan het adembenemende Petra. Afgelopen jaar had ik het genoegen met Middenoostenreizen.com een 9-daagse rondreis te maken en de vele bezienswaardigheden van dit fascinerende koninkrijk te bezoeken.

De reis begon met een ontvangst door onze  lokale medewerkers van Middenoostenreizen.com op het vliegveld van de hoofdstad Amman, deze stonden al voor de douane te wachten waardoor dit ook allemaal heel vlotjes verliep. Na een rustige eerste middag waarin we aan de drukte en het  klimaat konden wennen stond ’s avonds de eerste culinaire verrassing op het menu, een introductie in de Jordaanse keuken!! Het was mijn eerste groepsreis en het gezamenlijke diner op de eerste avond zorgde ervoor dat je direct iedereen op een prettige manier leert kennen. 

Naar het Romeinse Rijk – Back in time 

De tweede dag stond in het teken van een ontdekkingsreis door Amman, onder andere het Romeinse amfitheater, de Amman Citadel, de souk en de indrukwekkende King Abdullah | Moskee werden een bezoekje gebracht. Allen zijn absoluut het bezoeken waard en zo’n eerste dag in de stad is een zeer prettige start van wat een reis vol nieuwe ontdekkingen zou worden.   De tweede dag was het tijd om de hoofdstad te verlaten en we startte onze rondreis met een bezoek aan Jerash, deze stad wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Tegenwoordig is deze zeer goed bewaard gebleven historische plek een waar walhalla voor archeologen en een zeer bijzondere plek waar het geen enkele moeite kost om je voor een poosje in de oudheid te wanen. De prachtige ruïnes doen denken aan de overbekende toeristische plekken in Rome, echter kan je de hordes toeristen wegdenken en de oppervlakte maal drie vermenigvuldigen.

Na Jerash reden we verder naar El Himma in het noorden waar we overnachtten in een prachtige oase. Deze privé accommodatie waar alleen Middenoostenreizen.com gasten kan plaatsen, heeft een enorm zwembad wat gevuld wordt met water uit de natuurlijke vulkanische heet water bronnen die in de omgeving rijkelijk aanwezig zijn.

Na een zeer gezellige avond werd het tijd om (onder protest) El Himma te verlaten en onze weg te vervolgen naar de Dode zee, de overnachting hier was ook bepaald geen straf aangezien we in het mooiste hotel van Jordanië verbleven, het 5* Kempinski hotel! Drijven in de Dode Zee op zichzelf is al een unieke ervaring en de atmosfeer er omheen zorgt ervoor dat dit absoluut een onvergetelijke dag is geworden.

Wadi Mujib – Yes please !! 

Nadat we, wederom onder protest, een prachtige plek moesten verlaten was het tijd voor wat actie!! Een 2,5 uur durende canyoning tocht door Wadi Mujib, dit wil zeggen dat je via allerlei obstakels moet proberen het einde van de canyon te bereiken, deze op sommige momenten uitdagende tocht is een prachtige wandelroute door de Wadi waarbij je op enkele plekken door het snelstromende water omhoog moet klimmen. Een uitdaging waarbij het einde bereiken gegarandeerd een flinke adrenaline kick zal opleveren. 

Na deze uitputtingsslag was het tijd om op weg te gaan richting Petra, tijdens deze route werd een bezoek gebracht aan o.a. Mount Nebo, Madaba en een zeer indrukwekkend uitzichtpunt over Wadi Mujib. De volgende dag stond dan eindelijk ons langverwachte bezoek aan Petra op de planning, uitkijkend naar wat nog komen zou was het die avond niet moeilijk in slaap komen!

Het wereldwonder Petra

Die ochtend werden we al vroeg verwacht aangezien we aan de hand van een gids een alternatieve route zouden nemen, de zogenaamde achter ingang. Dit wil zeggen dat we door middel van een spectaculaire wandelroute langs een enorme canyon het gebied van de vroegere stad Petra betreden, de stad Petra is namelijk veel meer dan alleen de overbekende Treasury. Aangezien dit als hoogtepunt beschouwd wordt is deze op vrijwel iedere foto van het UNESCO World Heritage Site terug te vinden. Echter, het gebied beslaat vele vierkante kilometers met veel, zeer goed bewaard gebleven, rotsuitgravingen vergelijkbaar met de Treasury. De op één na mooiste is de Monastry de we als eerste tussen de rotsen zagen opduiken, één van de voornaamste redenen voor het volgen van de alternatieve route is dat je als het ware achteraan in Petra begint. Dit heeft tot gevolg dat je als eerste bij de Monastry aankomt en we deze dus praktisch voor onszelf hadden, daarnaast is de rest van de route bergafwaarts wat getuige de vele vermoeide tegemoet komende gezichten in de hitte bepaald geen overbodige luxe is. Ten derde bezoek je pas op het einde de Treasury zodat je de hele route (die overigens ook adembenemend mooi is) nog mag uitkijken naar het hoogtepunt, een spanningsopbouw om je vingers bij af te likken dus!!

Wadi Rum – ook een wereldwonder misschien? 

Na deze zeer enerverende dag was het alweer tijd voor het volgende hoogtepunt: overnachten in de Wadi Rum woestijn! Voordat we naar het woestijn kamp gebracht werden zochten we eerst een mooie plek om onder het genot van een alcoholische versnapering de prachtige zonsondergang te aanschouwen, in één woord: magisch! Het woestijn kamp bevond zich diep in de woestijn maar was van alle gemakken voorzien, ’s avonds rond het kampvuur kwamen de verhalen al snel op gang en deze dag met het bijzondere bezoek aan Petra en daarop aansluitend Wadi Rum zorgde voor een bijna euforische kick. Na een heerlijke nacht in het woestijn kamp werden we nog getrakteerd op een woestijn safari en een lunch bereid door een traditionele Bedoeïen familie die deze schitterende woestijn vol kleuren op hun duimpje bleken te kennen.

Gido in de Wadi Rum woestijn, Jordanië

The end…. 

Helaas moesten we dit machtige mars-achtige landschap alweer verlaten en vervolgde we onze weg naar het zuidelijk gelegen Aqaba. Na al deze dagen vol van nieuwe ervaringen en indrukken was het heerlijk om nog twee dagen te genieten van zon, zee en strand! Buiten het mooie snorkelen stonden deze twee dagen vooral in het teken van relaxen!

Er was binnen de groep geen enkele twijfel over mogelijk dat deze reis zeer bijzonder was en onze verwachtingen flink overtroffen waren, dit kwam natuurlijk in de eerste plaats door het land maar de rol van de organisatie mag ook absoluut niet vergeten worden. Onze tourguide in de persoon van Ray was fenomenaal, zijn positieve en sociale karakter had een bijzonder goede uitwerking op de sfeer in de groep. Daarnaast hadden we het geluk eigenaar Rob van Middenoostenreizen.com bij te hebben, door zijn ervaring en strakke organisatie zorgde hij er voor dat alles op rolletjes liep en het de gasten aan niets ontbrak.

Terugkijkend op deze reis kan ik niets anders concluderen dan dat de reis perfect in elkaar stak en het geheel gewoon klopte.


Wil jij ook op reis naar Jordanië? Bekijk dan hier onze rondreizen en vakanties »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië