De geschiedenis van Egypte

19 augustus 2019

Sinds kort kun je ook met ons op reis naar Egypte. Hoogste tijd om je wat meer te vertellen over de rijke geschiedenis van dit land.

Bij Egypte wat natuurlijk vooral gedacht aan piramides, mummies, farao’s en hiërogliefen. In vroegere tijden was het een zeer belangrijk en invloedrijk land. Egyptenaren konden lezen en schrijven door het geschrift, bouwden steden en dorpen en maakten bijzondere werken.

De cultuur van Egypte

De rivier De Nijl heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land. In de prehistorie stroomde de rivier jaarlijks eenmalig over. Hierdoor kwam een groot deel van het land onder water te staan. De Egyptenaren waren hier erg blij mee, omdat dit de grond vruchtbaar maakte. De mensen konden makkelijker eten verbouwen en zo kwamen de Egyptenaren aan voedsel. Doordat er steeds meer mensen bij de Nijl wilden wonen, werden er langzaamaan dorpen en steden gebouwd. Dit was erg bijzonder in die tijd, omdat er in de prehistorie vaker werd rond getrokken dan ergens permanent te vestigen. Doordat er veel mensen bij elkaar woonde, werden er regels en wetten bedacht. Hier is de Egyptische cultuur ontstaan.

Farao en de piramides

Langs de Nijl ontstonden twee koninkrijken, genaamd Neder-Egypte en Opper-Egypte. In 3100 v. Chr. zijn deze twee rijken samengevoegd tot één groot koninkrijk. Dit rijk werd geheerst door een farao. Zodra een farao stierf, werd iemand anders uit zijn familie de nieuwe koning. De Egyptenaren dachten dat de farao was gestuurd door de goden om hen te helpen. Hierdoor werd er gedacht dat een farao half goddelijk was. Na de dood van een farao werd de lichaam bedekt in een zoutachtig wit poeder. Zo bleef de farao nog dagenlang goed en konden zij het lijk mummificeren.

De welbekende piramides werden gebruikt om de gemummificeerde farao in te begraven. Piramides zijn een van de oudste bouwwerken op de wereld. Aan de westoever van de Nijl zijn de meeste piramides gebouwd. De reden hiervoor is dat de enorme steenblokken via de Nijl werden vervoerd.

Hiëroglyfen

De Egyptenaren maakten in deze tijd gebruik van een beeldschrift. Iedere tekening was een woord. Een ander woord voor dit beeldschrift is hiëroglyfen. Dit betekende heilige inkrassingen. Zelf noemden de Egyptenaren dit ook wel de taal van de Goden.

Na honderden jaren kregen de tekeningen een andere betekenis. Het Egyptische schrift werd fonetisch, iedere tekening werd een klank. Er werd enkel gebruik gemaakt van medeklinkers. De klinkers werden er zelf bijgedacht en uitgesproken.

Tot 1800 begreep niemand iets van het beeldschrift van de Egyptenaren. Een kapitein uit het leger van Napoleon ontdekte een steen. Op deze steen stonden drie talen: Grieks, Demotisch en Egyptisch. De steen werd gevonden bij het plaatsje Rosette. Hierdoor is het vernoemd naar de steen van Rosette. De Fransman Champollio wist in 1822 het Egyptische beeldschrift te ontcijferen.

Het geschrift telt ongeveer 700 symbolen. Het alfabet telt er slechts 26! De hiëroglyfen werden geschreven op muren, tempels, doodskisten, papyrus en ostraca. 

Verschillende overheersingen

Vanaf de zesde eeuw werden er verschillende invallen gedaan in Egypte. Egypte is hierdoor een lange tijd geheerst door assyriërs. In 332 werd Egypte verovert door Alexander de Grote. Hij stichtte de stad Alexandrië en deze stad werd één van de belangrijkste steden in de oudheid. Na de dood van Alexander werd Ptolemaeus aangesteld als gouverneur van Egypte en hij eigende zich weer de naam farao toe. De laatste heerser van Egypte was de beroemde Cleopatra.  In 49 v. Chr. was zij aan de macht gekomen. Later werd Egypte onderdeel van het Romeinse rijk. Hierdoor ging het land zwaar gebukt onder de heftige heerschappen van de Romeinen. Na de val van het Romeinse rijk bleef het oostelijke deel van het land nog bespaard. Dit werd het Byzantijnse rijk. Egypte heeft niet lang behoord tot de Byzantijnse rijk.  Rond 640 werd Egypte weer veroverd door de Arabieren. Veel christenen bekeerden zich tot de islam. Hierdoor is de islam de belangrijkste godsdienst in Egypte. Het land ontwikkelde zich tot een belangrijk centrum van islamitische kunst.

Koloniale periode

Vele jaren kwam Egypte in een koloniale periode. Vanaf 1882 bezette de Britten het land. Zij regeerde over het land met een ijzeren hand. Hierdoor werd er vooral gezorgd voor hun moederland en kwam Egypte op de tweede plaats. In 1914 werd een wetgevende vergadering gepland die democratisch werd gekozen, echter door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog werd dit besluit alweer ingetrokken. Tijdens deze oorlog werd Egypte de basis voor een strijd met het Ottomaans keizerrijk. In 1922 werd Egypte na een lange periode weer een zelfstandig land. 


Zelf Egypte ontdekken? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een rondreis op maat naar Egypte »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Egypte