De geschiedenis van het magische Marrakesh

2 augustus 2020

Naast Fez, Meknes en Rabat is Marrakesh een van de vier beroemde koningssteden van Marokko. Het is een van de meest bezochte steden van het land. Je bent er al in minder dan vier uur vliegen. Marrakesh is een chaotische maar charmante stad met kleurrijke soeks en talloze verborgen restaurants. Bij aankomst word je overvallen door geuren, geluiden en indrukken. Terwijl al je zintuigen geprikkeld worden maak je kennis met het bijzondere Afrikaanse continent. Het is een compleet andere wereld. In deze blog vertellen we je meer over de geschiedenis van Marrakesh en Marokko.

De geschiedenis van Marrakesh

Marrakesh werd in 1062 gesticht door Yusuf ibn Tashfin als hoofdstad van het rijk van de Almoraviden. Destijds bestond het rijk van de Almoraviden uit een gebied wat zich uitstrekte van Spanje tot Senegal. Tijdens de heerschappij van de Almohaden werden de in totaal 19 kilometer lange stadsmuren van Marrakesh gebouwd. De rood lemen stadsmuren zijn nog steeds zichtbaar in de stad en scheiden het oude centrum van de later ontstane nieuwe stadswijken. In 1073 werd Marrakesh voor het eerst benoemd als hoofdstad van Marokko.

In het midden van de 16e eeuw kreeg Marrakesh een daadwerkelijk belangrijke positie onder het bewind van de rijke Saadiërs. Een stuk geschiedenis uit dit tijdperk is nog steeds zichtbaar in het hart van de kasbah. (Het verdedigbare deel van de medina). Dit is ook de plek waar de historische graven van de Saadiërs zich bevinden. Pas in 1917 zijn deze graven herontdekt in een kleine bloementuin omringd door hoge muren. De 66 overdekte graftomben zijn bedekt met cederhouten snijwerken en Italiaans marmer. Een prachtige bezienswaardigheid tijdens je bezoek aan Marrakesh.

De relatie met Europa

In de loop der jaren werd steeds duidelijker voor Europa dat Marokko van strategisch belang is als uitgang van de Middellandse Zee. Vanaf 1830 toonde Frankrijk grote interesse in Marokko. In 1912 werd Marokko een officieel Frans protectoraat, vergelijkbaar met een milde versie van een kolonie. Steeds meer Fransen gingen in Marokko wonen en overal doken hotels in Europese stijl op, voornamelijk in Marrakesh. Ook Spanje was geïnteresseerd in het land en bezette in de 19e eeuw een deel van Marokko: het noordelijke Rifgebied en de zuidelijke Sahara. In tegenstelling tot de Franse delen, waar veel geld werd geïnvesteerd in de opbouw, heerste in de Spaanse delen voornamelijk onrust en armoede. Vanuit diverse Marokkaanse stammen kwam steeds meer verzet en er ontstond nationalisme. Men vocht als één land tegen de bezetting.

Het jaar 1955 was doorslaggevend. Marokko had internationale prestige opgebouwd en Sultan Mohammed V onderhandelde met Frankrijk over onafhankelijkheid. In 1956 werd Marokko uiteindelijk onafhankelijk van Spanje en Frankrijk. Op dit moment werd Mohammed V koning. Enkele jaren later werd Rabat de hoofdstad van Marokko. Marrakech veranderde toen in de provinciehoofdstad. De Franse bezetting is nog steeds zichtbaar in Marrakech. Denk bijvoorbeeld aan de wijk Guéliz ten westen van de medina met brede straten, chique bars en kunstgalerijen. Ook Jardin Majorelle is een leuke bezienswaardigheid. Deze tuin werd in 1924 ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle en geeft je een oase van rust in de drukke stad.

Marrakech Majorelletuin Yves Saint Laurant


Wil je Marrakesh met eigen ogen ontdekken? Bekijk hier ons reisaanbod »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Marokko