Deze plekken mag je absoluut niet overslaan in koningsstad Fez!

30 juni 2020

Leerlooierijen, minaretten en mozaïek, dit is Fez in een notendop! In deze indrukwekkende stad ga je letterlijk terug in de tijd. Fez is samen met Marrakesh, Rabat en Meknes één van de vier koningssteden van Marokko. Alle koningssteden hebben door de eeuwen heen gefungeerd als hoofdstad van het land. Fez is de oudste koningsstad en is op Casablanca en Marrakesh na de grootste stad van Marokko. Lees mee welke plekken je zeker niet over mag slaan tijdens je bezoek!

Fes el-Bali

Het hoogtepunt van je bezoek aan Fez is zonder twijfel de kleurrijke medina; Fes el-Bali. In dit oude ommuurde stadsdeel met rijkelijk versierde toegangspoorten kun je gemakkelijk een paar uur ronddwalen. De medina is de grootste autovrije zone ter wereld. Struin door de smalle straatjes en kijk je ogen uit. In de wirwar van straten verkopen kooplieden onder andere kruiden, leer en parfum. Maar ook aan eten en drinken is geen tekort, er zijn meer dan genoeg kebabzaken en plekken waar je een mierzoet kopje muntthee kunt drinken. Bang om te verdwalen? Onze lokale gids laat je graag alle verborgen plekken zien.

Een leerlooierij

De wereldberoemde leerlooierijen mag je zeker niet missen in Fez. Negeer alle mensen die je ernaartoe willen brengen, want dat gaat geld kosten. Volg de bordjes en ga op de geur af. Het is leerzaam om te zien hoe van dierenhuid op een traditionele manier leer gemaakt wordt voor kleding, schoeisel of tassen. Uiteraard wordt het schouwspel afgesloten met een bezoek aan de bijbehorende winkel. Ondanks dat het werk in leerlooierijen erg zwaar en ongezond is, beoefenen veel Marokkanen het beroep. Dit komt vanwege de goede verdiensten.

Marokko Fez Leerlooierijen

Voormalige Koranschool Madrassa Bou Inania

Omdat je als niet-moslim geen moskee mag bezoeken is een koranschool een goed alternatief. Verborgen in het midden van de chaotische medina vind je de kleine koranschool Madrassa Bou Inania. Voorheen functioneerde de school zowel als moskee, als voor het onderwijzen van de islam. Inmiddels heeft het gebouw geen geloofsfunctie meer. Dit betekent dat ook niet-moslims het gebouw mogen bezoeken. Bou Inania is een prachtige plek, geheel in Marokkaanse stijl. Alle muren, plafonds en vloeren zijn kleurrijk betegeld of versierd met houtsnijwerk. Je kijkt je ogen uit.


Enthousiast geworden over Fez? Bekijk hier onze 8-daagse reis langs de vier koningssteden van Marokko »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Marokko