Ontdek Egypte via de Nijl

8 mei 2024

Samen met de Amazone in Zuid-Amerika is de Nijl één van de twee langste rivieren op onze aardbol. Men is er echter nog steeds niet uit welke van de rivieren nu exact het langst is. Toch kan met een lengte van circa 6.700 kilometer zonder twijfel gezegd worden dat de Nijl een indrukwekkend stroomgebied heeft. In het noorden van Egypte mondt de rivier uit in de Middellandse Zee. Echter ligt het begin van de Nijl in twee verschillende meren: het Tanameer in Ethiopië en het Victoriameer op de grens van Oeganda, Kenia en Tanzania. Vanuit deze meren stromen twee rivieren: de witte en blauwe Nijl. In Soedan komen deze rivieren uiteindelijk samen en vormen ze ‘de Nijl’ die tot aan de Middellandse Zee stroomt. 

 

Egypte en de Nijl

Egypte wordt niet voor niets het geschenk van de Nijl genoemd. De rivier zorgt onder meer voor drinkwater en vruchtbare landbouwgrond en is dus daadwerkelijk van levensbelang. Niet gek dat alle grote steden en tempels zich langs de oevers van de Nijl bevinden.

Enthousiast geworden van dit natuurfenomeen? Een nijlcruise maakt het mogelijk om de geschiedenis van het oude Egypte te combineren met ontspanning. Vooral na een bezoek aan de chaotische en drukke stad Caïro is het een verademing om in alle rust langs de oevers van de Nijl te varen en te zien hoe de Egyptenaren hier hun leven leiden. Wanneer je een nijlcruise maakt vlieg je vanuit hoofdstad Caïro naar Aswan in het zuiden van Egypte. Eenmaal aangekomen in Aswan stap je op het luxe cruiseschip en begint de tocht langs diverse hoogtepunten van het eeuwenoude Egypte. De meeste nijlcruises duren 4 dagen, maar het is ook mogelijk om een langere cruise te maken.

Egypte Luxor Nijlcruise

De Nijlcruise in Egypte van dag tot dag

Op de eerste dag begin je met een uitgebreide lunch aan boord van het cruiseschip. Vervolgens wordt er een bezoek gebracht aan de hoge dam van Aswan, de Tempel van Philae en de onafgemaakte Obelisk. De tempel van Philae is gewijd aan de vruchtbaarheidsgodin Isis en staat op een prachtige plek op het eiland Pilak. Na het zien van de hoge Aswan dam is de eerste dag van de cruise alweer ten einde.

Vandaag koers je richting Esna. De eerste stop vandaag is Kom Ombo. Deze unieke tempel is de enige tempel uit de Egyptische oudheid die geweid is aan twee goden. De tempel is bovendien nog in erg goede staat. Na dit bezoek vaar je verder naar Edfu, gelegen tussen Aswan en Esna. De tempel in Edfu is gewijd aan zonnegod Horus en pas in 1860 herontdekt vanuit het woestijnzand. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de tempel van Edfu een van de best bewaarde tempels is in Egypte. De rest van de dag heb je alle tijd om te ontspannen aan boord van uw cruiseschip.

Na de eerste paar dagen op de Nijl is het tijd om richting een van de highlights van Egypte te reizen. Je gaat richting Luxor. Allereerst breng je een bezoek aan het tempelcomplex van Karnak. Dit is het grootste tempelcomplex van Egypte en wordt ook wel gezien als het grootste openluchtmuseum ter wereld. De bouwwerken in het complex zijn aan verschillende goden gewijd. Slechts het deel van het complex dat gewijd is aan de god Amon-Ra is toegankelijk voor publiek. In de loop der eeuwen hebben meer dan 30 farao’s deelgenomen aan de bouw. Wanneer je een bezoek brengt aan dit imposante complex zal je dan ook een mengeling van diverse stijlen tegenkomen.

We zijn alweer aangekomen bij de laatste dag van de cruise. In de ochtend verlaat je het schip. Toch staat er vandaag nog een volle dag op het programma staan met een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Je brengt vandaag onder leiding van een gids een bezoek aan de Vallei der Koningen. Hier liggen de tombes van de beroemdste farao’s uit het Nieuwe Rijk. Denk bijvoorbeeld aan Toetanchamon, Thoetmosis en Hatsjepsoet. In totaal zijn er wel meer dan 65 graftombes gevonden. Aan het einde van de dag ben je aangekomen bij het einde je cruise en vervolg je je reis.

Het is uiteraard ook mogelijk om deze cruise in omgekeerde richting van Luxor naar Aswan te maken.


Enthousiast geworden over een reis naar Egypte met nijlcruise? Kijk hier voor ons aanbod »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!