Dubai: waar het allemaal begonnen is!

30 november 2022

Zoals vele weten staat Dubai bekend om zijn prachtige moderne skyline, met een unieke architectuur weet Dubai zich te onderscheiden. De Verenigde Arabische Emiraten staan ook niet voor niets bekend als een van de best ontwikkelde landen ter wereld. Dubai behoort tot een van de die zeven Emiraten gelegen aan de Perzische golf. Benieuwd waar het allemaal begonnen is? Lees dan snel verder!


De geschiedenis van Dubai

De eerste tekenen van leven in de Verenigde Arabische Emiraten vond met Tegen 3000 voor Christus,  Dubai was toen en mangrovemoeras. Vermoedelijk waren nomadische Herders uit de Bronstijd de eerste die zich in dit gebied vestigden. Dit was te zien aan de dadelplantages die hier gepland zijn. In de eeuwen hierna zijn sporen gevonden van nomaden, handelsposten en parelvissers die hier leefde en werkte. Vanaf de vijftiende eeuw werd  Dubai een belangrijke handelspost op de handelsroute tussen India en Europa. De Venetianen, Perzen, Portugezen en de Britten reisde via het destijds nog kleine dorp naar India. Rond de 18e eeuw kregen de Britten het voor het zeggen in het gebied dat nu de Dubai Creek wordt genoemd. Uit deze periode komt het oudste nog bestaande gebouw voort, het Al Fahidi Fort.

Het begin van Dubai

De wapenstilstand tussen Groot-Brittannië en lokale machthebbers in 1820 plaats, zorgde ervoor dat de handelsroutes na lange tijd weer begaanbaar werden. Op 9 juni 1830 nam Bani Yas stam onder leiding van de Al Maktoum-familie de macht over in Dubai en Abu Dhabi. Zij vestigde zich hier en verklaarde Dubai onafhankelijk van Abu Dhabi, destijds was Dubai slechts een klein vissersdorp. De Maktoum familie speelde een grote rol in de ontwikkeling van dit kleine dorp tot de wereldstad die het Emiraat nu is. Dubai begon een enorme groei door te maken vanaf het moment dat er olie werd gevonden in de golfstaat. In 1948 werd Olie in Dubai gevonden, in Dubai heeft het langer geduurd tot 1966. Vanaf toen kwamen er steeds meer expats die zich definitief vestigde in Dubai. In deze periode ontstond ook de wijk Al Bastakiya op de westelijke oever van de Creek. Aan het begin van de twintigste eeuw was Dubai een levendige havenstad en handelspost. Op dat moment sloeg de wereldwijde handelscrisis toe die ook haar weerslag had op Dubai. De groei werd enorm afgeremd. Doordat Dubai nog steeds afhankelijk was van de visserij, handel en parelduiken. Tot op korte duur, want in jaren 60 bloeide Dubai uit tot een wereld stad vanwege zijn olie. Op 2 december 1971 werd de Verenigde Arabische Emiraten officieel als zelfstandig land erkend. Dit feit wordt nog steeds jaarlijks gevierd tijdens Nationale dag.

Wereldstad
De ontdekking van olie, toverde de stad om tot een moderne haven, stad en commercieel centrum. Het was een belangrijk moment in de historie van Dubai. Het eerste olie veld werd Fateh genoemd, wat ‘goed fortuin’ betekent. De gevonden olievelden aan de kust brachten in 1969 de eerste export maar liefst 180.0000 vaten op. Aantal jaren later werden er meerdere olievelden gevonden, waaronder Rashed en Falah. Echter, wisten ze dat de olie-inkomsten uiteindelijk tot een einde zouden komen. Vandaar dat ze het vooral in zijn gaan zetten voor toerisme en het stimuleren van de handel. Het beginpunt als toeristenbestemming is hierbij gezet. Maar niet alleen de olie vondst bracht Dubai aan het licht. In 1979 vonden er namelijk twee grote openingen plaats. De haven Jebel Ali en het Dubai World Trade Centre. Het Dubai Worl Trade Center is de eerste wolkenkrabber van de stad en is het begin van een de architectonische projecten. Dankzij de explosieve groei van de economie in Dubai is het een echte wereld stad geworden. Vol met indrukwekkende bouwprojecten en vastgoedprojecten in zicht laat zien dat Dubai het einde nog lang niet inzicht is. Bent u al nieuwsgierig geworden naar Dubai? Bekijk ons aanbod van reizen naar Dubai dan!

Waar alles mogelijk is
Dubai heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld als toeristische bestemming. Jaarlijks vliegen hier duizenden Nederlanders naartoe, voor de mooiste gebouwen in combinatie met unieke ervaringen. Symbolisch voor de stad zijn de wolkenkrabbers en de hoge gebouwen. Daarnaast is er geen enkel land ter wereld met zo veel records op zijn naam. Van de hoogste toren ter wereld tot de grootste shopping mall en van het hoogste reuzenrad tot het grootste aquarium en ga zo maar door. Dubai biedt voor elk wat wils, door de grote verscheidenheid aan activiteiten en attracties. De projecten die in Dubai gerealiseerd zijn blijven iedereen verbazen. Niet voor niks dat Dubai uitblinkt door zijn architectuur.


Oftewel, Dubai moet je een keer gezien hebben! Wil je het bijzondere Dubai zelf ook meemaken? Bekijk hier de rest van ons aanbod voor een reis naar Dubai. of wil je meer weten over deze populaire vakantiebestemming, bekijk dan verschillende blogs op onze website

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Dubai