Dubai Expo 2021

3 september 2021

Vanaf oktober is het zo ver. De 35e universele Wereldtentoonstelling, ook wel Expo genoemd, vindt plaats in Dubai. Dubai is daarmee het eerste land in het Midden-Oosten dat een Wereldtentoonstelling organiseert. Bij een Wereldtentoonstelling halen landen alles uit de kast om hun nieuwste ontwikkelingen te laten zien en mensen te verbinden voor een betere toekomst. U kunt er dit jaar bij zijn!


De geschiedenis van de Expo

De geschiedenis van wereldtentoonstellingen gaat ver terug. In de 19e eeuw was de Westerse wereld dankzij een reeks belangrijke technologische ontwikkelingen erg optimistisch over de toekomst. Engeland was in de 19e eeuw zonder twijfel de koploper op het gebied van industriële ontwikkeling. Daarom vond in 1851 de eerste Wereldtentoonstelling plaats in Londen.  Het was een groot succes, er kwamen zo’n 6 miljoen mensen kijken naar de Expo.

Veel landen wilden hetzelfde doen en er werden in korte tijd een hele hoop Wereldtentoonstellingen georganiseerd. Belangrijke uitvindingen zoals de telefoon en de auto werden gepresenteerd aan de wereld. Later gingen ook zaken als moderne kunst en architectuur een rol spelen. Af en toe werd er een speciaal monument gebouwd voor een Wereldtentoonstelling zoals de Eiffeltoren in Parijs en het Atomium in Brussel. Om de kwaliteit en kwantiteit van de tentoonstellingen in orde te houden werd het Bureau International des Expositions (BEI) opgericht. Het BEI introduceerde een aantal belangrijke regels en zorgde ervoor dat er niet twee verschillende tentoonstellingen tegelijk werden georganiseerd.

Expo 2021

De Expo had eigenlijk in 2020 al plaats moeten vinden. Het Coronavirus gooide helaas roet in het eten en het evenement werd verschoven naar 1 oktober 2021. Er is meer dan genoeg tijd om de tentoonstelling te bewonderen, aangezien het tot 31 maart 2022 duurt. Er zijn 5 landen die zich kandidaat hebben gesteld om de Wereldtentoonstelling in één van hun steden te organiseren. Elke kandidaat bedenkt een eigen motto. Dubai heeft met het motto “Connecting Minds, Creating the Future” het recht gewonnen om de 35e universele Wereldtentoonstelling te organiseren. Het won hiermee van Izmir in Turkije, São Paulo in Brazilië, Jekaterinenburg in Rusland en Ayutthaya in Thailand.

Het motto van dit jaar wordt ondersteund door drie thema’s: kansen, mobiliteit en duurzaamheid. Bij kansen draait het om de potentie uit alle individuen en gemeenschappen te halen. Mobiliteit gaat om een slimmere verspreiding van kennis, ideeën en goederen. Duurzaamheid gaat om het respecteren van de wereld en ermee in balans zijn. Het terrein wordt onderverdeeld in drie delen. Op elk deel staat één van de drie thema’s centraal. Expo 2021 streeft met de gekozen thema’s naar een betekenisvolle impact die de toekomst en de komende generaties ten goede zal komen, zowel lokaal als wereldwijd. Niet alleen voor innovaties en architectuur maar ook voor vriendschappen en zakelijke kansen.

Dubai – 2021

De deelnemers

Er zijn dit jaar ongeveer 190 landen die deelnemen aan de Expo om hun beste kant aan de wereld te laten zien. Elk land krijgt de kans om een eigen paviljoen te bouwen. Hoe ze dit bouwwerk vormgeven mogen ze helemaal zelf bepalen. Het is vanzelfsprekend dat het bouwwerk in verband staat met het thema van de Expo. Aangezien de Dubai Expo de eerste Wereldtentoonstelling zal worden met een groene voetafdruk zullen de deelnemers ook hun best doen om zo klimaat neutraal mogelijk te bouwen. Dat houdt in, materialen gebruiken die in de buurt te vinden zijn en achteraf hergebruikt kunnen worden.

Er komen dit jaar naar verwachting zo’n 20 tot 25 miljoen zakelijke en particuliere bezoekers op de Wereldtentoonstelling af. Al deze mensen zien, ruiken en horen van alle kanten wel iets. Hoe zorg je er dan voor dat een bezoeker naar jouw paviljoen komt? De uitdaging zit hem in het vinden van de juiste combinatie van wat een bezoeker al kent van jouw land, en tegelijkertijd de bezoeker de kwaliteiten van jouw land op een totaal nieuwe manier te laten beleven. Deze uitdaging nemen de deelnemers erg serieus, waardoor je continu van de ene verbazing in de andere valt.


Neem zo het Nederlandse paviljoen. Het illustreert de verbinding tussen watermanagement, agricultuur en duurzame energie waarmee ons land één van de koplopers is. Het door ons gekozen thema dat we meenemen naar de Expo is dan ook ‘Uniting water, energy and food’. Het paviljoen is niet zo zeer een gebouw maar eerder een circulair klimaatsysteem. Deze circulariteit, waarbij de producten van nu de grondstoffen van later zijn, is met name in het Midden-Oosten een belangrijk onderwerp. Waar bepaalde grondstoffen dreigen uit te putten.

In het paviljoen leren de bezoekers doormiddel van alle zintuigen over de innovaties van ons land. Je hebt er zelfs een paraplu nodig, want er vallen namelijk regenbuien! Deze regenbuien worden gemaakt uit de droge woestijnlucht, iets wat we voorheen niet voor mogelijk hielden. Zo’n uitvinding kan erg goed van pas komen voor mensen die in droge gebieden leven. Kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen sluit met deze installatie perfect aan op waar de Wereldtentoonstelling voor staat.

De Expo bezoeken

Het bezoeken van de Expo is een unieke ervaring. Niet voor niets komen miljoenen mensen van over de hele wereld naar het evenement om contacten te leggen, inspiratie op te doen en vermaakt te worden. Het bezoeken van de Dubai Expo is natuurlijk mogelijk met ons! Zo bent u verzekerd van een hele gave reis, waarbij alles klopt. Tijdens deze reis heeft u een week de tijd in de omgeving. Hier zit een 2-daagse Expo entreepas bij inbegrepen. De rest van de tijd heeft u om Dubai en eventueel Abu Dhabi te bewonderen. Uiteraard kunnen wij u helpen bij het maken van een dagprogramma!


Bent u enthousiast geworden en zou u graag de Dubai Expo bezoeken? U vindt de reis hier. Een compleet overzicht van onze reizen naar Dubai kunt u hier vinden.

Dubai Burj Al Arab Expo 2021

Dubai, Expo 2021

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Dubai