Drijven in de Dode Zee

9 februari 2021

Een heerlijk gevoel van vrijheid, dat is drijven in de Dode Zee in Jordanië of Israël. Waar de meeste spa’s moeite doen voor een zoutwaterbad heeft de natuur zelf voor de Dode Zee gezorgd. Een bijzonder natuurverschijnsel is het dan ook zeker te noemen. Met zo’n 410 meter onder het zeeniveau is de Dode Zee het laagst gelegen meer op aarde!

Meer dan een miljoen jaar geleden was de Dode Zee nog volledig bedekt door de oceaan. Onderzoek wijst uit dat door aardbevingen de Jordaanvallei gevormd werd en er zo meren in lagere gebieden ontstonden. Combineer dat met een extreem warm en droog klimaat, waardoor er veel water verdampt, en er blijft een meer met zout en mineralen achter. Met meer dan 450 gram zout per liter water is het dan ook niet gek dat er geen leven in de Dode zee mogelijk is.

Helaas krimpt de Dode Zee ieder jaar. Dit komt veelal door het toerisme, irrigatie en industrie. Ook komt er maar 10% van het water uit de rivier aan bij het meer. Voor drinkwater wordt er ook water uit de Dode Zee gebruikt. Zo blijft er dus nog maar weinig over en is de verwachting dat als het zo doorgaat er over 30 jaar nagenoeg niets meer over zal zijn van dit speciale natuurverschijnsel.

Drijven in de Dode Zee

Drijven in de Dode Zee

HANDIG OM TE WETEN

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij een bezoek aan de Dode Zee. Zwemmen is haast onmogelijk, dus zorg dat je er niet te lang in blijft. Door het hoge zoutgehalte droogt je huid namelijk snel uit. Er wordt aangeraden niet langer dan een halfuur in de Dode Zee te drijven. Pas op met wondjes en je ogen, het zout kan daar namelijk iets minder plezierig aanvoelen. Ook sieraden kun je beter eventjes afdoen.

OVERNACHTING

Een bezoek aan de Dode Zee is niet compleet zonder een overnachting in een van de aangrenzende hotels. Het komt dan ook goed uit dat er in Jordanië een aantal prachtige 5-sterren hotels aan de Dode Zee liggen. Deze hotels hebben vaak hun eigen privéstrand waar je de Dode Zee gemakkelijk in kan lopen. In Israël vind je ook een aantal hotels aan de Dode Zee, maar hier gaat onze voorkeur uit naar het Ein Gedi Kibbutz hotel. Niet zo luxe als de hotels in Jordanië, maar wel een leuke, traditionele ervaring!

Ein Gedi Kibbutz Hotel

Ein Gedi Kibbutz Hotel

TIJDENS JE REIS DE DODE ZEE BEZOEKEN?

Enthousiast geworden over de Dode Zee? Deze plek wordt in bijna al onze Israël en Jordanië reizen bezocht. Kijk hier voor het aanbod voor Jordanië en hier voor Israël.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Israël