De Sultan Qaboos Moskee in Muscat, Oman

14 november 2022

Mocht je Muscat bezoeken, dan mag je deze moskee zeker niet missen. De Sultan Qaboos-moskee is misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van Muscat. De Moskee is gebouwd in opdracht van de Sultan Qaboos bin Said Al Said in 1992, want de sultan vond dat zijn land Oman een nationale moskee moest hebben. Het startsein voor de bouw van de moskee is gegeven in 1995, vervolgens is de moskee in 2001 in gebruik gegaan. De moskee is gebouwd uit 300.000 ton Indische zandsteen. Verder beschikt de moskee over 5 gouden minaretten, waarvan de middelste de hoogste minaret is met een hoogte van 90 meter.


Gebedsruimtes

De grootste gebedsruimte van de moskee is vierkant , waarvan 74,4 bij 74,4 meter. In deze gebedsruimte kunnen 6500 moskeegangers tegelijkertijd hun gebed doen. Het speciale aan deze grootste gebedsruimte is het tapijt dat hier op de vloer ligt. Dit tapijt bevat 1.700.000 knopen, weegt 21 ton en heeft 4 jaar geduurd voordat het klaar was. Hierdoor is dit het op 1 na grootste tapijt ter wereld. Verder bevat de moskee een gebedsruimte voor vrouwen, wat plaats biedt aan 750 vrouwen die tegelijkertijd kunnen bidden. In de grootste gebedsruimte hangt, onder de centrale koepel, een bijzondere kroonluchter van wel 14 meter hoog. Deze kroonluchter is gemaakt van Swarovski kristal en gouden metaalplaatwerk, verder bevat de kroonluchter 1.122 lampen en weegt hij 8 ton.

De Mihrab

Tijdens het bidden is het van belang dat er gebeden wordt in de richting van Mekka. Daarom heeft elke moskee een muur die daar loodrecht op staat, in deze muur bevindt zich een nis genaamd de Mihrab. Er wordt veel aandacht besteed aan deze nis en het is versierd met prachtige mozaïek.

Wanneer kun je de Sultan Qaboos Moskee bezoeken?

Op de vrijdag na kun je, als niet-moslim, de moskee elke dag bezoeken van 08:00 tot 11:00 uur. Als bezoeker zul je je bescheiden moeten kleden op een manier dat past bij een gebedshuis. Dit houdt in dat zowel mannen als vrouwen tot aan hun polsen en enkels bedekt moeten zijn. Verder moet je als vrouw zijnde ook de haren bedekken.

Muscat Sultan Qaboos Moskee

Sultan Qaboos Moskee in Muscat


Wil je de Sultan Qaboos Moskee bezoeken tijdens jouw reis door Oman? Bekijk hier onze rondreizen in Oman.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman