De Sultan Qaboes-moskee Muscat

14 november 2022

Mocht je Muscat bezoeken, dan mag je deze moskee zeker niet missen. De Sultan Qaboes-moskee is misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van Muscat. De Moskee is gebouwd na opdracht van de Sultan Qaboes bin Said Al Said in 1992, de sultan vond dat zijn land Oman een nationale moskee moest hebben. Het startsein voor de bouw van de moskee is gegeven in 1995, vervolgens is de moskee in 2001 in gebruik gegaan. De moskee is gebouwd uit 300.000 ton Indische zandsteen, verder beschikt de moskee over 5 gouden minaretten waarbij de middelste de hoogste minaret is met een hoogte van 90 meter.

Gebedsruimtes

De grootste gebedsruimte van de moskee is vierkant en is 74,4 bij 74,4 meter, in deze gebedsruimte kunnen 6500 moskeegangers tegelijkertijd hun gebed doen. Het speciale aan de grootste gebedsruimtes is het tapijt dat hier op de vloer ligt, dit tapijt bevat 1.700.000 knopen, weegt 21 ton en heeft 4 jaar geduurd voordat het klaar was. Het is het op 1 na grootste tapijt ter wereld. Verder bevat de moskee ook nog een gebedsruimte voor vrouwen, deze biedt plaats aan 750 vrouwen die tegelijkertijd kunnen bidden. In de grootste gebedsruimte hangt onder de centrale koepel een bijzondere kroonluchter van wel 14 meter hoog, deze kroonluchter is gemaakt van swarovskikristal en gouden metaalplaatwerk, verder bevat de kroonluchter 1.122 lampen en weegt hij 8 ton.

De Mihrab

Tijdens het bidden is het van belang dat ze bidden in de richting van Mekka. Daarom is er in elke moskee een muur die daar loodrecht op staat, in deze muur bevindt zich een nis genaamd de Mihrad. Er wordt veel aandacht besteed aan deze nis, de Mihrad is versierd door prachtige mozaïk.


wilt u de Sultan Qaboos Moskee bezoeken tijdens uw reis door Oman? Kijk dan eens naar onze Oman reizen. Bijna alle reizen bieden de mogelijkheid om de Moskee te bezoeken. Voor de actuele openingstijden kijkt u hier.

 

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman