De Onzichtbare Sultan

22 april 2014

Oman is een Sultanaat; een monarchie geleid door een Sultan. Sultan Qabous bin Sa’id is inmiddels al 43 jaar aan het bewind. In die tijd heeft Oman een indrukwekkende welvaartsgroei doorgemaakt, dankzij de vondst van olie, gevolgd door enorme investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur.

Hij heeft een hoog aanzien in de regio en door zijn neutrale politieke positie onderhoud hij ook goede contacten met het Westen. De Nederlandse koninklijk familie is ook een welkome gast met maar liefst drie bezoeken in de laatste 5 jaar. De meeste Omani’s spreken zeer respectvol over de Sultan en zien hem echt als een vader figuur.  In gebouwen en winkels hangen portretten van hem en rond de Nationale feestdag in november is de stad behangen met zijn foto’s en hangen er overal lampjes in de kleuren van de vlag en zijn er vele gebouwen verlicht in groen of rood. Hij staat ook bijna dagelijks in de krant als hij weer eens een staatshoofd of een andere buitenlandse gast ontvangt.

De kans dat je hem in levende lijven ziet is een stuk kleiner. Mocht hij op stap gaan dan wordt de hele snelweg van zijn paleis naar het vliegveld afgesloten en ook bij andere bezoekjes is er weinig tot geen ruimte voor een ontmoeting met normale mensen. Zo was er vorig jaar de opening van het nieuwe hoofdkantoor van PDO (Petroleum Develpment Oman), het grootste semi-overheid bedrijf van het land. Alle 3000 medewerkers kregen een cryptische email dat het kantoor vanwege veiligheidsredenen een hele dag gesloten zou zijn. Vervolgens werd besloten dat  ook de PDO International school , waar onze kinderen opzitten, ook dicht moest terwijl die daar toch zeker 2 kilometer vandaan is. De volgende dag bleek dat inderdaad de Sultan op bezoek was geweest en een presentatie en rondleiding  had gehad. Voor veel mensen, ook de expats, was dit een grote teleurstelling omdat men het een unieke kans vonden hem eens te zien.

Waar we wel wat van kunnen zien is de luxe waar hij zich graag mee omringt en zijn brede belangstelling . In de haven ligt een 155 meter lang privéjacht, hij heeft verschillende paleizen en een grote stoeterij met Arabische renpaarden.  Ter gelegenheid van zijn 40 jarig jubileum liet hij een state of the art opera house bouwen. Het eerste op het Arabische schiereiland. In zijn openingstoespraak  gaf hij aan dat zijn het zijn doel  is om het leven van de Omaanse bevolking te verrijken  door middel van muziek . Het is echter niet duidelijk of dit nobele streven door iedereen zo gewaardeerd wordt. Bij de opening in 2011 hoorden wij voor het eerst wat kritiek op de Sultan van Omani’s die liever het geld geïnvesteerd hadden zien worden in banen voor de jonge generatie. Wij genieten intussen van de hoge kwaliteit van opera’s en solisten uit alle delen van de wereld die wij hier voor relatief lage prijzen op loopafstand kunnen zien. De Sultan hebben wij nog nooit zien zitten in de koninklijke loge. Waarschijnlijk komt ie er voor privéconcerten.  Inmiddels is het programma wat gevarieerder geworden met Arabische muziek en andere artiesten uit de regio en zien we het aantal Omani’s in de zaal ook toenemen.

Zijn populariteit is desondanks nog steeds groot. Het zal spannend worden of zijn opvolger het land op dezelfde manier kan stabiliseren en laten groeien. Wie dat zal zijn is voorlopig nog een vraag. De Sultan is opvallend genoeg slechts korte tijd getrouwd geweest  met een van zijn nichten. Hij heeft ook geen kinderen. In eerste instantie heeft de familie het recht een opvolger aan te wijzen in de eerste drie dagen na Qabous’ overlijden. Mocht er geen overstemming zijn binnen de familie  dan blijkt er nog een brief te zijn waar hij de naam van zijn gewenste opvolger heeft opgeschreven. Inmiddels is hij 73 jaar en hopen wij dat ie nog een tijdje kan genieten van al zijn hobby’s.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman