De meest bekende wadi’s van Jordanië

19 november 2020

‘Wadi’ is een woord dat je vaak voorbij hoort komen als je in het Midden-Oosten bent, maar wat is een wadi nu precies? Een wadi is een Arabische benaming voor een dal of vallei. Voor de meeste reizigers absolute hoogtepunten om te bezoeken tijdens een reis naar het Midden-Oosten! De wadi’s zijn plekken voor echte avonturiers die de woestijnen en prachtige natuur willen ontdekken. Je kunt ze vaak bezoeken met de lokale bevolking, een 4×4 drive of op de rug van een kameel! We hebben de bekendste wadi’s voor je op een rijtje gezet.

Wadi Rum

De Wadi Rum doet wellicht al een belletje rinkelen. Dit is namelijk de bekendste wadi van Jordanië en deze mag je zeker niet overslaan tijdens je reis. De Wadi Rum is uniek door de dramatische rotsformaties en het rode zand. Deze plek wordt daarom ook wel ’the Valley of the Moon’ genoemd. Hier wonen nog steeds enkele bedoeïenen.

In de Wadi Rum kun je verschillende activiteiten ondernemen. Er zijn tours van een hele en een halve dag door het gebied, maar voor een echte ervaring is het ook mogelijk om hier 1 of 2 nachten te overnachten. Ga jij wildkamperen en slapen onder de sterren, of verblijf je liever in een prachtig woestijnkamp? Er zijn verschillende kampen, van extreem luxe tot een simpel tentje voor de meest ‘back to basic’ ervaring. De lokale bedoeïenen maken graag een heerlijke maaltijd voor je klaar en vertellen je alles over de woestijn.

Wadi Mujib

De Wadi Mujib ligt ten oosten van de Dode Zee en bestaat uit hoge rotsformaties, de Mujib rivier en prachtige natuur. Voor de beste en avontuurlijkste activiteiten ga je naar deze – toch al best populaire – wadi. Door verschuivende platen zijn de rotspartijen in de loop van miljoenen jaren gescheurd. Door deze nauwe doorgangen zijn zoetwaterwegen gesleten, die uitkomen in de Dode Zee. Deze rivier is perfect voor canyoning, hikes en abseilen. Je kan hier meerdere trails ondernemen, van ruige trails waarbij je volledig in het water gaat tot rustigere trails op het droge.

In het Mujib Biosphere Reserve leven veel bijzondere diersoorten. Daarnaast zijn de Ma’in Hot Springs een populaire bestemming voor zowel reizigers als de lokale bevolking. Bij deze warmwaterbronnen ligt een prachtig resort midden in de bergen. Hier kan je heerlijk relaxen. Kortom, er is voor ieder wat wils in het Wadi Mujib Reserve!

Jordan Adventure: Amman, Wadi Rum, Petra, & The Dead Sea - 8 Days | kimkim

Wadi Ghuweir

De Wadi Ghuweir is de onbekende parel van Jordanië. Een wandeling door deze Wadi is dan ook een must-do tijdens je reis naar Jordanië. Het gebied is nog niet ontdekt door het grote publiek en daarom perfect om een hike te maken. Je loopt door de kloven van enorme rotsen en op sommige stukken doet het je een beetje denken aan de Antelope Canyon in Amerika. Smalle kloven komen uit op grote rotsenformaties en hangen vol met varens, palmbomen en verschillende mossen. Het is er prachtig! Op sommige plekken in de kloven stroomt water uit de scheuren tussen de rotsen. Het is dan ook een heerlijk verfrissende plek op een warme dag. Een wandeling door de Wadi Ghuweir is niet heel moeilijk, maar vereist wel wat klim- en klauterwerk. Deze 17 kilometer lange trail is het beste met een gids te bewandelen.

Wadi Numeira

Wadi Numeria is enigszins vergelijkbaar met Wadi Mujib. Deze wadi bestaat namelijk ook uit grote, rotsachtige kloven met hier en daar smalle paden. Het beginpunt van Wadi Numeira is te herkennen aan een rots die tussen twee muren in hangt en zo een doorgang creëert. Een wandeling door de wadi is niet moeilijk en er is maar één pad, dus bang zijn om te verdwalen hoeft niet. Tijdens de wandeling ontdek je de vallei en schijnen er zonnestralen tussen de kloven, prachtig om te zien! Wandelen door deze wadi is perfect voor families met kinderen. Dit komt door het makkelijke pad en de rustgevende omgeving. Er stroomt een klein riviertje waar je even kunt afkoelen onderweg.

On foot in Jordan - Hiking Wadi Numeira on Dead Sea coast - Nature's Off Grid Treasures

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië