De kalme stad Shiraz

1 juni 2021

Misschien is Iran niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je op reis wilt. Toch heeft dit land een hoop te bieden. Een eeuwenoude cultuur, unieke keuken en de meest vriendelijke mensen die je ooit tegen zult komen. Bovendien is Iran nog niet ontdekt door het massatoerisme. Je kunt prachtige landschappen helemaal voor jezelf hebben. Wanneer je naar Iran reist moet Shiraz wel op je lijstje staan. Deze laid-back stad in het zuiden van Iran staat bekend als de stad van de dichters, wijn en bloemen. Hier volgen een paar redenen om Shiraz te bezoeken.

De Perzische cultuur

Shiraz staat vol met culturele gebouwen. De een is nog mooier dan de ander. Natuurlijk heb je een hoop moskeeën en bazaars, maar Shiraz heeft ook een eigen fort. Deze citadel was ooit het huis van koning Karim Khan. Het fort oogt middeleeuws maar is pas gebouwd in de 18e eeuw. Tegenwoordig staat het vooral bekend om ‘de Pisa toren van Shiraz’. Een van de 14 meter hoge torens op de hoek van het fort staat namelijk scheef.

Het hoogtepunt van Shiraz is voor velen de Nasir al-Mulk moskee. Deze kleurrijke moskee is wereldberoemd en doet het vaak goed op social media. Dit komt door het grote aantal glas-in-lood ramen. Wanneer het licht door deze ramen schijnt zorgt dat voor prachtige foto’s. De buitenkant van de moskee is net zo spectaculair, versierd met mozaïek in alle kleuren van de regenboog. De moskee is gesloten op vrijdagen en elke middag van 12:30 tot 15:30. Dat is niet zo erg want het is aan te raden om vroeg in de ochtend te gaan. Het ochtendlicht dat door de ramen valt zorgt voor een onvergetelijk bezoek.

De kleurrijke Nasir al-Mulk moskee

De kleurrijke Nasir al-Mulk moskee

De mensen van Shiraz

Je zult tijdens je bezoek aan Shiraz al gauw merken hoe gastvrij de mensen van Iran zijn. Nergens anders op de wereld krijg je zo vaak thee aangeboden. Iedereen begroet je met “Welcome to Iran” en een brede glimlach. Het komt zelfs voor dat ze jouw betaling pas na drie keer weigeren aannemen, of dat ze je een slaapplek in hun huis aanbieden zonder hier iets voor terug te verwachten. Deze gastvrije manier van leven heet taarof. Een vorm van extreme beleefdheid die uit het oude Perzië komt. Een gastheer of -vrouw in Iran zal er alles aan doen om jou welkom te laten voelen. Het is belangrijk om geen misbruik te maken van deze gastvrijheid. Ook al weigeren ze jouw geld misschien in eerste instantie, ze hebben het soms toch hard nodig.

Shirazi staan bekend om hun relaxte manier van leven. Alles gaat net wat rustiger dan in de rest van het land en in de hele stad hangt een goede sfeer. Een stukje gras betekend al snel een plek om te picknicken. Er zijn dan ook een hoop parken en tuinen in Shiraz. Zo is de graftombe van Hafez  zeker een bezoekje waard. Hafez is een belangrijke 14e eeuwse dichter uit Shiraz. Er wordt gezegd dat Iraniërs ten minste twee boeken in huis hebben. De Koran en een boek van Hafez. In de mooie tuin rondom de graftombe komen Iraniërs om gedichten te lezen en van muziek te genieten.

De graftombe van de Iraanse dichter Hafez

De graftombe van de Iraanse dichter Hafez

De omgeving

Ook in de omgeving van Shiraz is genoeg te zien en doen. Op slechts een uurtje rijden van de stad ligt Persepolis, de hoofdstad van het oude Perzische rijk. Het werd in 518 voor Christus gebouwd door Koning Darius I. Er woonden geen ‘normale burgers’ in Persepolis, het was een stad voor de rijken. Het stond daarom ook vol met paleizen. De nederzetting werd in 330 voor Christus verwoest door Alexander de Grote maar in 1930 werden er weer delen opgegraven. Het is een indrukwekkend complex. Vlakbij Persepolis ligt Naqsh-e Rustam. Hier zijn gigantische tomben uitgehouwen in een rotswand. Van één van de graven is vastgesteld dat Koning Darius I van Persepolis er is begraven. Ook Naqsh-e Rustam is een bewonderingswaardig monument om te bezoeken vanuit Shiraz.

Het enorme Naqsh-e Rustam, net buiten Shiraz

Het enorme Naqsh-e Rustam, net buiten Shiraz


Graag een keer Iran bezoeken? Hier vind je ons aanbod voor reizen naar dit bijzondere land.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Iran