De hoogtepunten van Jordanië

15 september 2020

Heb je altijd al een reis willen maken naar het Midden-Oosten? En heb je verhalen gehoord over Jordanië, maar weet je nog niet goed wat er te zien en te doen is? Lees dan hier alles over de hoogtepunten van het land.

Amman

De hoofdstad van Jordanië is vaak het begin- en eindpunt van je reis. Amman is een levendige stad die een kijkje geeft in het moderne Jordaanse leven. De stad heeft een aantal hoogtepunten die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Rainbow Street, een van de drukste straten in Amman. Het is een plek waar toeristen en de lokale bevolking samenkomen. Je vindt er terrassen, restaurants, traditionele koffiehuizen, rooftopbars en talloze winkels. Daarnaast mag de King Abdullah I Moskee mag niet ontbreken tijdens je ontdekkingstocht door Amman. De moskee werd tussen 1982 en 1989 gebouwd door koning Hussein als aandenken voor zijn grootvader koning Abdullah I. De blauwgekleurde koepel is een echte eyecatcher, niet gek dat de moskee ook wel de blauwe moskee genoemd wordt. Het is de enige moskee in Amman die je als niet-moslim mag bezoeken. Tot slot; de Citadel. Op de hoogste heuvel in Amman, de Jebal Al Qala’a, vind je de Citadel. Al voordat de Romeinen in Jordanië arriveerden werd de Citadel gebruikt. Zo is er bewijs van een nederzetting uit de Bronstijd, ongeveer 3.000 á 2.000 voor Christus. Opgravingen op de Jebel Al Qala’a hebben talloze Romeinse, Byzantijnse en vroeg islamitische overblijfselen onthuld. Bovendien heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de stad.

Amman Amfitheater Gezien Vanaf Citadel Hill

Het uitzicht vanaf de citadel over de stad

Jerash

Op een klein uurtje rijden van de hoofdstad ligt de Romeinse stad Jerash, een van de grootste verrassingen van Jordanië. Jerash speelde vroeger een belangrijke rol tijdens de overheersing van de Romeinen. Het omvat indrukwekkende tempels en uitgestrekte pleinen die bijzonder goed bewaard zijn gebleven en stuk voor stuk de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan. Een plek waar Romeinse, Griekse en Byzantijnse geschiedenis samenkomt en de verhalen op straat liggen.

Jerash lag eeuwenlang verborgen onder een dikke laag zand, tot de stad in het jaar 1806 werd ontdekt door een Duitse archeoloog. Hoewel je hier een aantal unieke opgravingen kan bekijken is de plek minder bekend dan het beroemde Petra. Onterecht, maar daardoor is Jerash een stuk minder toeristisch. Het staat helaas niet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, omdat men vroeger de verkeerde methodes heeft gebruikt om het te restaureren.

Ruine Jerash

Een van de Romeinse ruïnes in Jerash

De Dode Zee

Dit bijzondere natuurverschijnsel staat voornamelijk bekend als ‘de zee waarop je blijft drijven’. Met 420 meter onder zeeniveau is het de laagstgelegen plek op aarde. Miljoenen jaren geleden waren de Dode Zee en haar omgeving nog verborgen onder de oceaan. Na een aardbeving ontstond de Jordaanvallei en kwamen er meren in lagergelegen gebieden, zo ook in de Dode Zee. Het warme en droge klimaat heeft ervoor gezorgd dat het grootste deel van het water verdampt is en zout en mineralen achterbleven. Door dit zout is de zee zo ‘dood’ dat er geen dieren kunnen leven en dat je zonder moeite blijft drijven. Door de vele soorten mineralen heeft het modder uit de Dode Zee een diep reinigende werking. Zo helpt het onder andere tegen diverse huidziektes en reumatische aandoeningen. Een bezoek aan de Dode Zee is een must do als je in Jordanië bent.

Jordanië Dode Zee Uitzicht Drijven

Drijven in de Dode Zee bij zonsondergang

Wadi Mujib

Niet ver van de Dode Zee ligt het Wadi Mujib Biosphere Reserve. Met een ligging 410 meter onder zeeniveau is dit het laagste natuurgebied ter wereld. Een ‘Wadi’ is een Arabische naam voor een vaak droogstaand rivierdal. In het geval van Wadi Mujib worden de robuuste rotspartijen gescheiden door vele kleine rivieren, wat zorgt voor adembenemende uitzichten in een prachtige kloof. Een wandeling in het gebied is niet zomaar een wandeling; klimmen, klauteren en zwemmen, bereid je voor op een uitdagend avontuur!

Wadi Mujib, start siq trail

Een van de mooiste en avontuurlijkste wadi’s in Jordanië

Wereldwonder Petra

Petra is ongetwijfeld de meest waardevolle schat en grootste toeristische attractie van Jordanië. Er is dan ook een grote kans dat je hier al eerder van gehoord hebt. Petra is een volstrekt unieke stad, uitgehouwen in de rotsen, die is gemaakt door een relatief onbekend volk: de Nabateeërs. Wanneer je Petra met ons bezoekt, kun je de stad op een unieke manier bezoeken, namelijk door middel van onze spectaculaire backdoorhike. Deze maak je samen met een lokale bedoeïengids waarbij je via een prachtige wandelroute midden door de bergen Petra via de achterkant benadert. Op deze manier hoef je geen honderden treden naar het Klooster van Petra omhoog te lopen. Je start namelijk bij dit hoogstgelegen gebouw en loopt bergafwaarts door het park zodat je eindigt bij de Schatkamer. Dit is dus de omgekeerde route door Petra waarbij je maar een keer dezelfde route loopt en een prachtig natuurgebied meepikt op de heenweg! Daarnaast is deze route een stuk rustiger, wat de gehele ervaring een stuk aangenamer maakt.

Jordanië Petra Schatkamer

Een van de redenen om naar Jordanië te gaan, Petra

De Wadi Rum woestijn

In het zuiden van Jordanië ligt de Wadi Rum woestijn, een van de mooiste woestijnen ter wereld. De zandvlakte wordt afgewisseld met ruige rotsen tot wel 1.700 meter hoog. Hierdoor heeft de Wadi Rum een uniek uiterlijk en is het alsof je op een andere planeet bent. Niet alleen overdag is de Wadi Rum prachtig. Geniet tijdens zonsondergang van een diner in een lokaal bedoeïenkamp en kijk je ogen uit onder de magische sterrenhemel als de nacht valt.

Wadi Rum

De Wadi Rum Woestijn


Wil je zelf Jordanië gaan ontdekken? Bekijk dan hier ons reisaanbod.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië