De bekendste filmsets uit het Midden-Oosten

28 oktober 2020

Het Midden-Oosten kent veel bijzondere plekken die perfect zijn voor bepaalde filmsets. Zo heeft de Wadi Rum in Jordanië bijvoorbeeld behoorlijk wat weg van de planeet Mars. Daarnaast is de oude stad van Jeruzalem het decor geweest voor meerdere films door de karakteristieke, oude straatjes. Van veel films weet je waarschijnlijk nog eens niet dat ze in het Midden-Oosten zijn opgenomen. Wij zetten het voor je op een rij!

Jordanië

De regisseur David Lean werd in 1961 verliefd op Jordanië toen hij hier de perfecte filmset tegenkwam voor zijn film, Lawrence of Arabia, die hij vervolgens in de Wadi Rum opnam. In de woestijn kun je dan ook in de voetstappen treden van E.T. Lawrence: er zijn veel jeepsafari’s beschikbaar die langs verschillende highlights crossen waar Lawrence of Arabia was opgenomen. Deze bekende film uit de jaren zestig is overigens niet de enige waarin de Wadi Rum terug te zien is. Onder andere Red Planet (2000), The Last Days on Mars (2013), The Martian (2015), en meer recent Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) en Aladdin (2019) hebben deze woestijn als filmset gebruikt.

Niet alleen de Wadi Rum, maar ook het wereldwonder Petra mocht schitteren op het witte doek. Zo werd hier de bekende film Indiana Jones and the Last Crusade (1989) opgenomen.

Israël

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een van de meest agressieve films ooit gemaakt (volgens The Guinness World Records) is in Israël opgenomen. Misschien weet je al welke film wij bedoelen, namelijk Rambo III. Deze film komt uit 1988 en is gefilmd in Tel Aviv, de oude wijk Jaffa en Eliat. Verder is ook de maar liefst voor zeven Academy Awards genomineerde film, The Insider, opgenomen in Israël. In deze film uit 1999 speelde een aantal van de beste acteurs uit die tijd, waaronder Russel Crowe. De film is opgenomen in het dorpje Umm al Fahm, dichtbij de stad Haifa.

Israël heeft een goede relatie met Hollywood. Naast Rambo III  en The Insider zijn er nog tientallen andere films opgenomen, zoals Sahara (1984), Jesus Christ Superstar (1973) en Schindler’s List (1993).

Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten, en dan vooral Dubai en Abu Dhabi, hebben een paar populaire internationale films op hun naam staan. De Emiraten zijn een attractie voor de filmmakers uit Hollywood. Dit komt door de combinatie van moderne gebouwen met de woestijn. Er is dan ook een heel rijtje aan films opgenomen hier, waaronder Mission ImpossibleGhost Protocol (2011). Deze film met onder andere Tom Cruise in de hoofdrol is opgenomen in Dubai. Dit was een van de eerste succesvolle Hollywood films opgenomen in de Emiraten. Een van de bekendste scenes van de film is wanneer Tom Cruise de Burj Khalifa beklimt.

Een andere bekende film, opgenomen in Abu Dhabi, is Fast and the Furious 7 (2015). Deze film speelt zich af in Abu Dhabi en laat een aantal van de bekendste bezienswaardigheden voorbij komen, zoals de Etihad Towers en het Emirates Palace. Daarnaast werd Star Wars VII (2015) opgenomen in de woestijn van de VAE.

Marokko

Marokko is een hele geliefde plek voor de filmmakers uit Hollywood. De eerste film hier in 1950 opgenomen en sindsdien volgen er steeds meer. Gladiator (2000) is bijvoorbeeld opgenomen in het plaatsje Aït Benhaddou, dichtbij Ouarzazate. Recent werd John Wick 3 (2019) opgenomen in het mooie kustplaatsje Essaouira.

Ook Marokko mocht het decor zijn voor een van de films uit de Mission Impossible reeks, namelijk Mission Impossible – Rogue Nation (2015). Dit is de vijfde film uit de reeks. Scenes hiervan werden met name opgenomen in de koningsstad Rabat.

 Van hoeveel films wist jij al dat ze zijn opgenomen in het Midden-Oosten? Ga jij ze nog een keer kijken?

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!