De Al Hoota Grot, een Omaans avontuur

6 september 2016

De Al Hoota grot ligt aan de voet van Jebel Shams en is meer dan 2 miljoen jaar oud. Sinds 2006 is de grot open voor toeristen en is de eerste én enige grot in het golfgebied dat open is voor het grotere publiek.

Van de totale lengte 4,5 kilometer is zo’n 500 meter is opengesteld voor het publiek. Een tour door de grot duurt ongeveer 40 minuten. Gedurende de neemt een gids je mee die zal stoppen op verschillende bijzondere plekken, ieder met een eigen verhaal over de historie en formatie van deze grot.

Bijzonder ecosysteem

In de Al Hoota Grot bevinden zich in twee meren, meer dan 100 diersoorten waaronder vleermuizen, weekdieren, grote jager spinnen, slakken, water kevers en andere zeldzame endemische diersoorten. 

De grot is ontstaan door de ontbinding van kalksteen door zuur water. De vorming van de grot is volledig natuurlijk en bestaat uit pegels aan het plafond (stalactieten) en druipsteenpilaren die vanaf de grond omhoog groeien (stalagmieten). Deze constructie van de grot zorgt ervoor dat er bijzonder interessante en soms zelfs griezelige vormen ontstaan. 

Uiteraard is het gedeelte wat toegankelijk is voor het publiek verlicht. Deze verlichting wordt alleen gebruikt wanneer er tours plaatsvinden. Wanneer er geen tours plaatsvinden zal de verlichting uitgezet worden om te voorkomen dat de dieren in de grot gestoord worden. Ook voorkomt men op deze manier alg vorming in de grot, wat de natuurlijke homeostase zou schade.

Reserveren is aan te raden

De Al Hoota grot is de eerste én enige grot in Oman die open is voor het publiek. Alle tours worden geleid door ervaren, Engels en Arabisch sprekende gidsen en zullen ongeveer 40 minuten duren. Het bezichtigen van de Al Hoota grot is steeds populairder aan het worden. Om de natuurlijke homeostase in balans te houden, worden er dagelijks slechts een beperkt aantal bezoekers binnen gelaten. Daarom is het aan te raden om vooraf te reserveren. Door het vooraf boeken van je tour, maak je het niet alleen comfortabel voor jezelf, maar help je ook mee aan het behoud van deze natuurlijke bron. 

Wanneer je de tour geboekt hebt, dien je ongeveer 15 minuten voor aanvang bij de ticketdesk te zijn om de tickets in orde te maken. De betaling hiervan kan zowel cash als met creditcard.

Wil jij tijdens jouw reis door Oman een bezoek brengen aan de Al Hoota Grot? Laat het ons weten via info@middenoostenreizen.com en dan maken wij de reservering voor je in orde.

Openingstijden Al Hoota grot

Zaterdag t/m donderdag
09:00 – 15:00 (laatste tour start om 14:00)
Vrijdag
09:00 – 12:00 & 13:00 – 15:00 (laatste tour start om 14:00)

Tips voor je bezoek

  1. Eten en drinken is niet toegestaan in de grot
  2. Gelieve niet te roken in de grot
  3. Speciale zorg of gezondheidsproblemen moeten vooraf gemeld worden
  4. De route in de grot is ongeveer 800 meter en zal ongeveer 40 min lopen in beslag nemen
  5. Er bevinden zich 225 steile trappen in de grot
  6. Sommige gedeeltes van de grot kunnen nat en erg glad zijn
  7. Huisdieren zijn niet toegestaan
  8. Het maken van foto’s is niet toegestaan in de grot om de omgeving te beschermen
  9. Volg de instructies van de gids

Bekijk hier ons complete aanbod aan individuele rondreizen naar Oman »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman