Chefchaouen, de blauwe stad van Marokko

28 juni 2020

In het noorden van Marokko, tussen de toppen van het Rifgebergte, ligt een van de mooiste dorpen van Afrika. Het charmante bergdorpje Chefchaouen staat bekend als de blauwe stad, en niet zonder reden. De huizen, muren en steegjes in dit dorp zijn, zoals je al zult vermoeden, blauw. Al dwalend door de smalle steegjes van de medina kom je bij de leukste winkeltjes, verborgen restaurants en uitzichtpunten. Vergeet vooral niet zo nu en dan te pauzeren voor een heerlijk glas muntthee.

Chefchaouen ligt op ongeveer drie uur rijden van Fez en is voor velen een omweg wanneer je de beroemde koningssteden bezoekt. Toch is een bezoek aan Chefchaouen zeker de moeite waard. Vanwege de relatief lange reistijd raden we aan om hier minstens één nacht te verblijven. Zo heb je de mogelijkheid om de massadrukte van de dagtrips te ontlopen én te genieten van de betoverende zonsondergang.

Waarom is Chefchaouen blauw?

Aan het einde van de 15e eeuw werd Chefchaouen gesticht door Berberstammen uit het omliggende Rifgebergte. Niet veel later betraden Moorse en Joodse vluchtelingen vanuit Andalusië het dorp. Hier ontstond tevens de gewoonte om je huis blauw te schilderen. Blauw is een traditionele kleur in het Jodendom en helpt daarnaast om je huis koel te houden in de hete zomermaanden.

Marokko Chefchaouen Blauwe Straatjes

Naast de opvallende kleur van het dorp staat Chefchaouen bekend om de cannabisproductie. Ruim twee derde van de landbouwgrond in de omgeving wordt gebruikt voor het verbouwen van deze drug. En dat terwijl het in Marokko illegaal is om cannabis te gebruiken of te bezitten. Toch lijkt de politie deze hele situatie door de vingers te zien. Niet gek dat Chefchaouen in het verleden grote menigte hippies aantrok, vooral door de bezoeken van Rita Marley, de vrouw van Bob Marley.

Blauwe Medina Van Chefchaouen

Na urenlang rondgestruind te hebben door de medina begrijpen wij dat je toe bent aan iets anders. Gelukkig heeft de nabije omgeving ook enorm veel te bieden. Maak een trekking naar het Rifgebergte, bezoek een van de vele berber dorpjes of wandel naar de Spaanse Moskee waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over Chefchaouen.


Wil jij de blauwe stad met eigen ogen zien? Bekijk hier onze 21-daagse Compleet Marokko Rondreis »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Marokko